Νεκρό πεύκο - ζωντανό προσάναμμα

>> Κυριακή, 31 Μαΐου 2009

Βόμβα που απειλεί να εκραγεί και να καταστρέψει τα εναπομείναντα αστικά και περιαστικά δάση της χώρας αποτελούν φέτος χιλιάδες δένδρα, στην πλειονότητά τους πεύκα, που έχουν προσβληθεί από έντομα, παράσιτα και μύκητες.

Η ασθένεια στα δένδρα εξαπλώνεται ραγδαία, με αποτέλεσμα αυτά να ξεραίνονται πολύ γρήγορα και να λειτουργούν ως προσάναμμα σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, αφού αντί να κόβονται και να απομακρύνονται, όπως θα έπρεπε, παραμένουν μέσα στα δάση.

Οι αρμόδιοι έχουν ενημερωθεί για το πρόβλημα που έχει προκύψει, αλλά παρ' όλα αυτά και ενώ έχουμε ήδη μπει στην αντιπυρική περίοδο και πολλοί εμπλεκόμενοι στη δασοπυροπροστασία μιλούν για ένα επερχόμενο δύσκολο καλοκαίρι λόγω των συχνών βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν τον χειμώνα, δεν έχουν προβεί μέχρι τώρα σε καμία απολύτως ενέργεια.

Το πρόβλημα έχει διαπιστωθεί και από επιστήμονες-ερευνητές του ΕΘΙΑΓΕ, αφού σε έκθεση του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων του Ιδρύματος, η οποία έχει συνταχθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο ύστερα από επίσκεψη ερευνητή του Ινστιτούτου στη θέση «Δεξαμενή» της Νέας Πεντέλης, αναφέρεται ότι:

«Παρατηρήθηκαν νεκρώσεις δένδρων χαλεπίου πεύκης σε σημεία που είχαν πληγεί από τις πυρκαγιές του 2007. Ολα τα νεκρά δένδρα ήταν προσβεβλημένα από φλοιοφάγα έντομα. Από τα δείγματα που ελήφθησαν από νεκρά και νεκρούμενα δένδρα προσδιορίστηκε το φλοιοφάγο έντομο orthotomikus erosus. Πιθανόν να υπήρχαν προσβολές και από άλλα είδη εντόμων, αλλά αυτή την περίοδο δεν υπήρχαν ακμαία έντομα για τον προσδιορισμό του είδους. Κάποια από τα δένδρα πεύκης βρέθηκαν προσβεβλημένα από τον μύκητα phellinus pini».

Περισσότερα: www.enet.gr

Read more...

Καταστροφικές επεμβάσεις στην παραλία της Δέρματος το Δήμο Βιάννου

Όπως πληροφορηθήκαμε από μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής και όπως διαπιστώσαμε κατόπιν αυτοψίας, την εβδομάδα του Πάσχα συνεργείο του Δήμου Βιάννου, υπό την εποπτεία Αντιδημάρχου του Δήμου, εκχέρσωσε βίαια με εκσκαφέα την βλάστηση από σκίνους και αμμοθίνες και έκοψε τα δεκάδες μεγάλα αλμυρίκια της παραλίας της Δέρματος.

Η παραλία της Δέρματος, εκτός των άλλων, αποτελεί τόπο ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας, είδος που απειλείται με εξαφάνιση, προστατεύεται ως «Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά» (GR187: Αστερούσια Όρη, Κόφινας) και ως «Ζώνη Ειδικής Προστασίας» και περιλαμβάνεται σε σχετική Κ.Υ.Α. για όλα τα Αστερούσια.

Οι παράνομες και αυθαίρετες επεμβάσεις που έγιναν επέφεραν σοβαρή καταστροφή στον αιγιαλό και την παραλία και προξένησαν έντονη αλλοίωση στο τοπίο και τη φυσιογνωμία της περιοχής.

Η θλιβερή εικόνα πρόκειται να ολοκληρωθεί κατά τους χειμερινούς μήνες όταν τα
κύματα θα παρασύρουν το ανασκαμμένο και γυμνό πλέον χώμα. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται τέτοιες καταστροφές στην περιοχή. Εδώ και χρόνια γίνονται συστηματικά καταπατήσεις, οργώματα και διανοίξεις δρόμων, ακόμη και με υλικά από τις εκβολές του Αναποδάρη, με σκοπό τη μετατροπή των μεσογειακών αλιπέδων και των αλμυρόβαλτων σε οικόπεδα.

Αδυνατούμε να κατανοήσουμε ποια μπορεί να είναι τα κίνητρα του Δήμου για να φτάσει στο σημείο να καταστρέφει μόνος του και παρανομώντας άλλη μια από τις ομορφότερες παραλίες του! Δυστυχώς η καταστροφή είναι στο μεγαλύτερο μέρος της ανεπανόρθωτη.

Το λιγότερο που έχει να κάνει ο Δήμος Βιάννου είναι να αναγνωρίσει το σφάλμα του, να ζητήσει δημόσια συγνώμη από τους πολίτες και να υποσχεθεί ότι θα προστατέψει ό,τι απέμεινε από την παραλία, χωρίς άλλες επεμβάσεις. Ζητάμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν με τη δέουσα προσοχή την αναφορά μας και τις σχετικές καταγγελίες των πολιτών που έχουν δεχτεί εδώ και καιρό και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την απόδοση ευθυνών και τη διαφύλαξη της παραλίας της Δέρματος από τυχόν σχεδιαζόμενες επόμενες επεμβάσεις.

Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου

Read more...

Η προστασία του περιβάλλοντος περικόπτεται στο όνομα της οικονομικής κρίσης

>> Σάββατο, 30 Μαΐου 2009

Η πρόσφατη απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής για συγχώνευση των 29 Φορέων Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών σε 13, ανά διοικητική περιφέρεια, στο πλαίσιο της προσπάθειας για εξοικονόμηση πόρων και εξορθολογισμό της λειτουργίας του Δημοσίου αποτελεί εξοργιστική απόδειξη της πάγιας αδιαφορίας της Κυβέρνησης για την προστασία του φυσικού μας πλούτου. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, MΟm, Greenpeace και WWF Ελλάς τονίζουν πως η σκανδαλώδης αυτή πρωτοβουλία της Κυβέρνησης έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από περιβαλλοντικά ατοπήματα. Η προτεινόμενη «περικοπή εξόδων» δεν πρόκειται να συμβάλει στην κάλυψη του δημοσιονομικού χρέους της χώρας, ενώ θα μεγεθύνει υπέρμετρα το ήδη τεράστιο οικολογικό έλλειμμα της Ελλάδας. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι δέκα περιβαλλοντικές οργανώσεις:

- Χωρίς καμία οικολογική και οικονομική αιδώ, το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε περαιτέρω πτώχευση των κρατικών εσόδων, μέσω της μείωσης των τελών ταξινόμησης, μέτρο που απογείωσε την αγορά ρυπογόνων πολυτελών αυτοκινήτων και προφανώς δεν ωφέλησε τους οικονομικά ασθενέστερους.

- Χωρίς καμία οικολογική και οικονομική αιδώ, το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε αποδέσμευση 300 εκατομμυρίων ευρώ, για το οικολογικά, οικονομικά και κοινωνικά εγκληματικό έργο της εκτροπής του Αχελώου.

- Χωρίς καμία οικολογική και οικονομική αιδώ, η Κυβέρνηση προχωρά σε περικοπή του αριθμού Φορέων Διαχείρισης, οι οποίοι χρηματοδοτούνται κατά σχεδόν αποκλειστικότητα από κοινοτικούς και όχι εθνικούς πόρους.

Οι δέκα περιβαλλοντικές οργανώσεις τονίζουν ότι η συρρίκνωση των Φορέων Διαχείρισης επ’ ουδενί δεν αποτελεί μέτρο περιστολής των κρατικών εξόδων. Απλώς έρχεται να επιβεβαιώσει (σε συνδυασμό με πρόσφατες αποφάσεις με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον), ότι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και φυσικών θησαυρών, όπως η Πάρνηθα, η Βιστωνίδα, το Δέλτα Έβρου και η Κορώνεια, είναι αναλώσιμα σε λογιστικούς πειραματισμούς.

Όταν ολόκληρος ο πλανήτης αναγνωρίζει στην πράσινη ανάπτυξη ως την καλύτερη δυνατή άμυνα στην οικονομική κρίση, η Ελλάδα … περικόπτει τις επενδύσεις στο περιβάλλον.www.mom.gr/

Read more...

Η αποθήκευση του CO2 δοκιμάζεται

Η νέα τεχνολογία Carbon Capture and Storage (CCS) θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία σε ένα εργοστάσιο παραγωγής λιθάνθρακα.

Μια μονάδα δοκιμών 30 τόνων θα επεξεργαστεί 1,000 κυβικά μέτρα καυσαερίων την ώρα από το σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος Longannet. Το διοξείδιο του άνθρακα θα αφαιρεθεί χρησιμοποιώντας χημικές ουσίες και θα μετατραπεί σε υγρή μορφή για να είναι έτοιμο να αποθηκευτεί στο υπέδαφος. Η εταιρεία ενέργειας ScottishPower θέλει να εξετάσει την εν λόγω τεχνολογία γιατί θα βοηθήσει μελλοντικά τις εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να γίνουν πιο λειτουργικές.

Η βρετανική κυβέρνηση πρόσφατα έδωσε την άδεια για μια νέα γενιά σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, υπό τον όρο ότι θα είναι σε θέση να περιορίσουν τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα.
Οι επιστήμονες έχουν εστιάσει τη προσοχή τους στη μέθοδο CCS και στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της δέσμευσης των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου μετά την καύση των ορυκτών καυσίμων με τη χρήση χημικών ουσιών.

Στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, εξετάζοντας τρεις διαφορετικούς τύπους λύσεων τους επόμενους 3 μήνες.

Είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζεται η εν λόγω τεχνολογία σε ένα σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Βρετανία, δήλωσε εκπρόσωπος από την εταιρεία ScottishPower.
Η μητρική εταιρεία Iberdrola της ScottishPower δήλωσε ότι η Μεγάλη Βρετανία θα γίνει το παγκόσμιο πρότυπο κέντρο για την ανάπτυξη της τεχνολογίας CCS, συγκεντρώνοντας ακαδημαικούς, μηχανικούς και ειδικούς σε θέματα βιομηχανίας. Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Longannet λειτούργησε για πρώτη φορά το 1969 και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στη Βρετανία.

econews.gr

Read more...

Μόνο στις Βρυξέλλες θα σωθεί η ποσειδωνία!

>> Παρασκευή, 29 Μαΐου 2009

Η Greenpeace υποβάλλει επίσημη καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ζητά λήψη μέτρων συμμόρφωσης για Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία σε σχέση με την προστασία των λιβαδιών Ποσειδωνίας.

Τα γραφεία της Greenpeace σε Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία υπέβαλλαν επίσημη καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας να εξασφαλίσει την εφαρμογή των ευρωπαϊκών νομοθεσιών σχετικά με την προστασία των μεσογειακών θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Η οργάνωση κατέθεσε αποδείξεις ότι οι ελληνικές, γαλλικές, ισπανικές καθώς και οι ιταλικές αρχές παραβιάζουν τις σχετικές ευρωπαϊκές νομοθεσίες. Η αποτυχία τους να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα λιβάδια της Ποσειδωνίας οδηγεί στην ολοένα και μεγαλύτερη υποβάθμιση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, παρατηρείται μια εγκληματική κωλυσιεργία της πολιτικής ηγεσίας, η οποία όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει εδώ και χρόνια στις απαραίτητες κινήσεις όπως είναι η χαρτογράφηση των λιβαδιών της Ποσειδωνίας, αλλά και αρνείται να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ακόμα και για περιοχές που έχουν χαρτογραφηθεί. Πρόσφατο παράδειγμα, η απουσία υπουργικής απόφασης που θα απαγορεύει την αλιεία με συρόμενα εργαλεία στις περιοχές της Άνδρου που χαρτογράφησε πριν ένα χρόνο περίπου η Greenpeace σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Παράκτιων Αλιέων και εθελοντές επιστήμονες.

Η οργάνωση κατέθεσε τους χάρτες τον περασμένο Δεκέμβριο στην Υπηρεσία Θαλάσσιας Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία όμως αρνήθηκε προκλητικά να δεχτεί τη συγκεκριμένη χαρτογράφηση και να προστατεύσει τα λιβάδια της Άνδρου. Η Greenpeace ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Χατζηγάκη για το ζήτημα, σε συνάντηση που έλαβε χώρα τον Απρίλιο, ο οποίος με τη σειρά του δεσμεύτηκε να εξετάσει το θέμα.

Η Greenpeace ζητάει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει άμεσα στις παρακάτω κινήσεις:

1.Υπουργική Απόφαση που θα απαγορεύει την αλιεία με συρόμενα εργαλεία στις περιοχές που χαρτογραφήθηκαν πέρυσι από τους παράκτιους αλιείς, την Greenpeace και επιστήμονες, όπως ορίζει ο Μεσογειακός Κανονισμός για την Αλιεία
2.Χαρτογράφηση των λιβαδιών Ποσειδωνίας σε όλη την Ελλάδα
3. Καθορισμός θαλάσσιων καταφυγίων, όπως ορίζει ο Μεσογειακός Κανονισμός για την αλιεία

www.greenpeace.org

Read more...

Hλεκτρικό πρωτότυπο για τον αγώνα του LeMans

Γάλλος σχεδιαστής Thomas Clavet προσπαθεί να κάνει την επανάσταση με το νέο ηλεκτρικό concept car GreenGT LeMans. Υπεύθυνη για το πρωτότυπο μοντέλο είναι μία ελβετική εταιρία, στόχος της οποίας είναι το GreenGT να κάνει την εμφάνιση του στον αγώνα του 2011. Το αγωνιστικό πρωτότυπο εφοδιάζεται με δύο ηλεκτρικά μοτέρ 100 kw το καθένα, τα οποία συνδυαστικά αποδίδουν 450 ίππους και 200 kg ροπής. Όσον αφορά τις επιδόσεις του, σύμφωνα με δηλώσεις του Thomas Clavet, το GreenGT είναι σε θέση να πιάσει τα 100 χιλιόμετρα από στάση σε χρόνο λιγότερο των 4 δευτερολέπτων, ενώ η τελική του ταχύτητα ξεπερνάει τα 270 χιλιόμετρα ανά ώρα. Φυσικά από άποψη αεροδυναμικής απόδοσης, το πρωτότυπο είναι σχεδιασμένο για να ανταπεξέλθει σε έναν τόσο απαιτητικό αγώνα. Αυτό που μένει να δούμε είναι αν τα αισιόδοξα πλάνα τους πραγματοποιηθούν, καθώς το 2011 δεν είναι τόσο μακριά.

www.4wheelsnews.com/

Read more...

Βαρόμετρο για την ατμοσφαιρική ρύπανση τα δέντρα

>> Πέμπτη, 28 Μαΐου 2009

Αν θέλουμε να μάθουμε πόση ατμοσφαιρική ρύπανση είναι στον αέρα, μπορούμε να κοιτάξουμε το κοντινότερο δέντρο.

Οι βρετανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ είπαν ότι μπορούν να μετρήσουν τα μικροσκοπικά αιωρούμενα ατμοσφαιρικά σωματίδια στα δέντρα των πόλεων, καθιστώντας τα φύλλα των δέντρων ακριβή μετρητή της ρύπανσης. Η ρύπανση που βρέθηκε στα φύλλα των δέντρων προέρχεται από τις μηχανές των οχημάτων ή από τα εργοστάσια που καίνε ορυκτά καύσιμα, και παράγει ενώσεις που η λεπτή μορφή σκόνης γίνεται τοξική όταν εισπνέεται. Τα αιωρούμενα ατμοσφαιρικά σωματίδια που εντοπίζονται στα φύλλα των δέντρων είναι στο ίδιο επίπεδο που ένας κανονικός άνθρωπος θα ανέπνεε στην εν λόγω περιοχή.

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Barbara Maher, μελέτησε περίπου 30 δέντρα. Αποδείχτηκε ότι μέσα σε 7 έως 10 ημέρες ένα ακριβές μέτρο μπορεί να ληφθεί για τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε μια περιοχή. Η Maher δήλωσε ότι ενώ προγραμματίζουν να συνεχίσουν να μελετούν περισσότερα δέντρα των πόλεων για να ολοκληρώσουν τα συμπεράσματα τους, τα τρέχοντα αποτελέσματα δείχνουν ότι κάθε δέντρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όργανο ελέγχου ρύπανσης. Σκοπός της έκθεσης είναι να παρέχει τα πιο λεπτομερή αποτελέσματα για τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ανά περιοχή.

Τα αιωρούμενα ατμοσφαιρικά σωματίδια μπορούν να προκαλέσουν άσθμα, γεννητικά προβλήματα, εγκεφαλικά και καρδιακές προσβολές αν είναι συγκεντρωμένα για μακροχρόνια περίοδο σε μια περιοχή.

Η μελέτη της Maher κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ρύπανση που προκαλείται από τα αιωρούμενα ατμοσφαιρικά σωματίδια είναι υψηλότερη μεταξύ 0-.3 μέτρων και 1.5-2 μέτρων, που θα μπορούσαν να αλλάξουν τον τρόπο που η ατμοσφαιρική ρύπανση θα εξετάζεται στο μέλλον.

http://www.econews.gr

Read more...

«Πράσινα» μέτρα και μετά τις 7 Ιουνίου περιμένουν οι Οικολόγοι

Ένα βήμα προς την κατεύθυνση συμφιλίωσης με την απλή λογική αποκάλεσαν τις εξαγγελίες του υπουργού Ανάπτυξης για τις «φωτοβολταϊκές στέγες» οι Οικολόγοι Πράσινοι. Σημειώνουν, πάντως ότι η πολιτική στήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χρειάζεται νομοθετική συνέχεια, χρηματοδοτικά εργαλεία και συνέπεια στην εφαρμογή της και μετά τις εκλογές.

"Για τους Οικολόγους Πράσινους τα μικρά και οικιακά συστήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δεν είναι χόμπι για ένα περιορισμένο κοινό, αλλά αποτελούν δράση ζωτικής σημασίας, που οφείλει να προωθηθεί άμεσα στην ευρύτερη δυνατή κλίμακα", σημειώνεται στην ανακοίνωση του
κόμματος.

Μάλιστα, τονίζουν πως το κεντρικό εκλογικό περίπτερο του κόμματος στη Σανταρόζα λειτουργεί με σύστημα φωτοβολταϊκών "και μάλιστα χωρίς να έχουμε κάποια κρατική εκλογική επιχορήγηση όπως άλλα κόμματα", τονίζουν οι Οικολόγοι. Οι Οικολόγοι Πράσινοι αναφέρουν ως βασική έλλειψη του κυβερνητικού σχεδίου για τα οικιακά συστήματα ΑΠΕ το γεγονός ότι δεν προβλέπονται χρηματοδοτικά εργαλεία για την ευνοϊκή ευνοϊκής πρόσβασης των πολιτών στο απαιτούμενο κεφάλαιο για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Για την αντιμετώπιση της παραπάνω αδυναμίας, προτείνουν τη χρήση πόρων από το πακέτο των 28 δισ. ευ
ρώ, μέσω ρύθμισης που θα υποχρεώνει τις τράπεζες να χρηματοδοτούν σχετικά προγράμματα, προσφέροντας χαμηλά επιτόκια. Παράλληλα, εκτιμούν ότι η εγγύηση του Δημοσίου γι' αυτά τα δάνεια μπορεί να συμπιέσει τα επιτόκια ακόμη χαμηλότερα.

Επίσης θεωρούν αδυναμία του κυβερνητικού σχεδίου τον αποκλεισμό των μη διασυνδεδεμένων νησιών από δυνατότητα τοποθέτησης φωτοβολταϊκών στις στέγες.

"Η διστακτικότητα της κυβέρνησης είναι αδικαιολόγητη, καθώς στα ελληνικά νησιά η αιχμή της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας συγχρονίζεται με την απόδοση των φωτοβολταϊκών".

Τέλος, οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν να υπάρξει άμεσα ένα αντίστοιχο πακέτο μέτρων για την ανάπτυξη των οικιακών συστημάτων αιολικής ενέργειας.


http://www.enet.gr/

Read more...

Τη διακοπή λειτουργίας των δεξαμενών καυσίμων και χημικών στο Πέραμα ζητά ο Νομάρχης Πειραιά από τον Υπουργό Ανάπτυξης

Να ορίσει άμεσα την καταληκτική ημερομηνία διακοπής λειτουργίας των δεξαμενών καυσίμων και χημικών στο Πέραμα που υποβαθμίζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των πολιτών και το περιβάλλον, δρομολογώντας όλες τις απαιτούμενες τεχνικές και νομικές διαδικασίες ζητά ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας με επιστολή του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κώστα Χατζηδάκη.

Ο Νομάρχης Πειραιά στην επιστολή του επισημαίνει ότι έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που το Υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωνε προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης την απομάκρυνση των δεξαμενών καυσίμων και χημικών από το Πέραμα και ένας χρόνος από την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής που συγκροτήθηκε στο Υπουργείο για να μελετήσει την μετεγκατάσταση των δεξαμενών, αλλά από τότε καμία περαιτέρω σχετική ενέργεια δεν έχει γίνει γνωστή, με αποτέλεσμα οι πολίτες του Περάματος να έχουν απόλυτο δίκιο να αισθάνονται απογοητευμένοι και εξαπατημένοι.


Ο Νομάρχης Πειραιά ζητά από τον Υπουργό να διασφαλιστεί από σήμερα ότι οι χώροι των δεξαμενών θα θεωρούνται, εν δυνάμει χώροι πρασίνου και ήπιων χρήσεων κοινής ωφέλειας, σαν ελάχιστο αντιστάθμισμα προς τους πολίτες του Περάματος και του Πειραιά, ενώ σημειώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδεκτή η επέκταση του εμπορικού λιμένα προς τον αστικό ιστό, καταλαμβάνοντας κάποιον από τους χώρους που θα ελευθερωθούν.....Περισσότερα: salamina-press.blogspot

Read more...

Βραβεία Περιβαλλοντικής Υποκρισίας 2009

>> Τετάρτη, 27 Μαΐου 2009

Οι πιο εξωφρενικές δηλώσεις για το περιβάλλον που έχουν γίνει από πολυεθνικές εταιρείες τέθηκαν σε ψηφοφορία στα πλαίσια του «Διαγωνισμού Περιβαλλοντικής Υποκρισίας 2009», με έξι πολυεθνικές να δίνουν μάχη για τον τίτλο και νικήτρια να αναδεικνύεται τελικά η σουηδική Vattenfall - εταιρεία παραγωγής ηλεκτρισμού - εν αναμονή της Διεθνούς Επιχειρηματικής Συνόδου για την Κλιματική Αλλαγή (WBSCC).

Βραβείο, καθώς και τα «εύσημα» των διοργανωτών του «Διαγωνισμού Περιβαλλοντικής Υποκρισίας 2009», έλαβε επίσης και η Κυβέρνηση της Δανίας, για την βοήθεια που έχει προσφέρει στην εδραίωση του WBSCC, μιας συνόδου στην οποία «συρρέουν» οι πιο οικολογικά επικίνδυνες εταιρείες, καθώς και τα λόμπι τους, με μεγάλη δύναμη επιρροής στα συνέδρια του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή.

Η Vattenfall κέρδισε το βραβείο, με ποσοστό 39%, έναντι εταιρειών όπως η BP, η Shell, η Repsol, η ArcelorMittal και η DONG, καθότι προβάλει τον εαυτό της ως τον «υπερασπιστή του κλίματος», ενώ την ίδια στιγμή πιέζει τους πολιτικούς να συνεχιστεί η ίδια πολιτική χρησιμοποίησης άνθρακα, πυρηνικών και εικονικών ψευδολύσεων όπως τα αγροκαύσιμα.

Η ίδια εταιρεία έχει παίξει τεράστιο ρόλο στη διοργάνωση του WBSCC, μέσω του «Combat Climate Change», ενός λόμπι που «ανήκει» σε αυτήν, και το οποίο προωθεί «οικολογικές τεχνολογίες», όπως η αποθήκευση άνθρακα στο υπέδαφος και η πυρηνική ενέργεια, ως λύσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Ένα ακόμα «προσόν» το οποίο θα λαμβανόταν υπόψη στην επιλογή των ψηφοφόρων του Climate Greenwash Award 2009, ήταν και το πως διαφήμιζαν οι υποψήφιες εταιρείες τις υπηρεσίες τους, και τις λύσεις τις οποίες προτείνουν. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις της BP, η οποία «καταπολεμά την κλιματική αλλαγή» με την απόκτηση του δικαιώματος εμπορίας εκπομπών, καθώς και αυτό της ArcelorMittal, κατόρθωμα της οποίας ήταν, μέσω του λόμπι της, η εξασφάλιση πλεονάσματος δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπής από κυβερνήσεις, ενώ η ίδια απέτυχε να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Τα «Βραβεία Περιβαλλοντικής Υποκρισίας 2009» οργανώνονται για να υποδείξουν το τρόπο με τον οποίο εταιρείες, οι οποίες άλλοτε αρνούνταν ακόμα και την ύπαρξη του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, προωθούν το προφίλ της «οικολογικής» εταιρείας, για να κρύψουν την επιβλαβή περιβαλλοντικά πολιτική ατζέντα τους, προς αύξηση των κερδών τους.

Μιλώντας εκ μέρους των οργανωτών των Βραβείων, ο συντονιστής τους Kenneth Haar δήλωσε ότι «οι έξι υποψήφιες εταιρείες χρησιμοποιούν διαφημιστικά και προπαγανδιστικά μέσα για να προσποιηθούν ότι είναι μέρος της λύσης του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής.

Στην πραγματικότητα όμως οι εταιρείες αυτές προωθούν τη συνέχιση των παλιών ίδιων πρακτικών με την καύση ορυκτών καυσίμων και την εκπομπή τεράστιων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα. Αυτού του είδους οι ψεύτικες λύσεις δε θα έπρεπε να έχουν θέση στις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ, στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβρη. Χρειαζόμαστε επιτακτική δράση για να μειώσουμε τις εκπομπές τώρα και όχι αμφιλεγόμενες υποσχέσεις μελλοντικών τεχνολογιών ενώ οι μεγάλες εταιρείες θα συνεχίζουν να μολύνουν σήμερα».

Πηγή: http://www.climategreenwash.org/

http://www.tvxs.gr
/

Read more...

1ο Φεστιβάλ Περιβάλλοντος στο Νέο Ψυχικό

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Νέου Ψυχικού, διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Περιβάλλοντος και έχει ως κύριο στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την βιώσιμη ανάπτυξη.

Από τις 29-31 Μαΐου οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα μπορούν να επισκεφτούν στο Οικολογικό Πάρκο του Νέου Ψυχικού το περίπτερο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και να έχουν μια «άγρια συναναστροφή» με την αρκούδα και τον λύκο μέσα από κατασκευές και παιχνίδια (μάσκες και origami).


http://arcturos.wordpress.com

Read more...

Η Οικολογία είναι ταυτόχρονα επιστήμη, κίνημα, πολιτική και ιδεολογία

>> Τρίτη, 26 Μαΐου 2009

Ο όρος ecology , που βρίσκεται πλέον στην ημερήσια ατζέντα των κυβερνήσεων των υπερεθνικών οργάνων, των ερευνητικών οργανισμών και των κινημάτων, είναι προφανώς ελληνικός (οικολογία).

Αναφέρεται στην έλλογη διαχείριση του «οίκου» μας, που στην προκειμένη περίπτωση είναι το «κοινό μας σπίτι» (η Γη). H οικολογία ως έννοια έλκει την καταγωγή της από την αρχαιοελληνική ρήση

«παν μέτρον άριστον».

Η διαπίστωση αυτή περί της ελληνοκεντρικότητας της οικολογίας, ευρέως αποδεκτή στις μέρες μας, δεν απορρέει από κάποια έξαρση εθνικισμού και προγονολατρείας (μακράν των οικολογικών κινημάτων τέτοιες αγκυλώσεις), αλλά από το γεγονός ότι οι αρχές της αειφορίας, της ορθολογικής διαχείρισης των φυσικών πόρων, της συνύπαρξης με τη φύση, της μέριμνας για τις επόμενες γενιές έχουν μέσα τους ως βασική προϋπόθεση το «μέτρο»....

...Η πρόσφατη οικονομική κρίση ανέδειξε το πρόβλημα της υπερβολής και της πλεονεξίας και από μια άλλη πλευρά (αυτή της χρηματοπιστωτικής ασυδοσίας), αλλά δεν φώτισε πλήρως τις σημαντικότερες πλευρές του. Πράγματι όλος ο κόσμος εστίασε στο σημερινό οικονομικό «κράχ», το οποίο όμως δεν αποτελεί παρά την κορυφή του παγόβουνου. Ελάχιστοι πήγαν πιο μακριά και μίλησαν για μια τρισχειρότερη οικονομική κρίση, η οποία θα προέλθει ως συνέπεια της οικολογικής κρίσης...

...Με βάση τα παραπάνω είναι σαφές ότι η Οικολογία δεν είναι απλά ένα κίνημα για καθαρότερο περιβάλλον, ούτε μια αφηρημένη ιδεολογία του μέλλοντος. Είναι κάτι που αφορά το ΣΗΜΕΡΑ για να υπάρξει το αύριο. Η Οικολογία συνεπώς είναι ταυτόχρονα επιστήμη, κίνημα, πολιτική και ιδεολογία. Προτείνει ένα τελείως διαφορετικό σύστημα παραγωγής - κατανάλωσης και κοινωνικής οργάνωσης και αγωνίζεται στον κοινωνικό και πολιτικό...

Λ. Τσικριτζής
, Πρόεδρος Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης Υποψήφιος Ευρωβουλευτής Οικολόγων Πρασίνων

Περισσότερα: http://www.oikologos.gr/

Read more...

« Η Δύναμη του Εθελοντισμού » στην Σαλαμίνα

... Οι εθελοντές είναι άνθρωποι που νιώθουν ότι μπορούν να προσφέρουν, δεν μπορούν να περιμένουν και είναι έτοιμοι να λάβουν δράση για την επίλυση των προβλημάτων γύρω τους.

Στο εξωτερικό, οι πολλές χιλιάδες εθελοντών έχουν αλλάξει το τοπίο και θα τολμούσα να πω ότι κι οι αρμόδιοι φορείς, βλέποντας το αναμφισβήτητο αλλά κι ενεργό ενδιαφέρον του κόσμου μόνο καλύτεροι μπορούν να γίνουν.

Επιπρόσθετα, πρέπει να σημειωθεί ότι ο βιωματικός χαρακτήρας του εθελοντισμού είναι αξεπέραστος. Αυτός που καθαρίζει, δε ρυπαίνει. Αντίθετα, αποκτά ένα ξεκάθαρο αίσθημα ευθύνης απέναντι στην εικόνα του τόπου του και θα κάνει τα πάντα για να διατηρήσει το χώρο αξιοπρεπή και καθαρό. Θα περάσουν, επίσης, πολλά χρόνια μέχρι να ξεχάσω τις συγκλονιστικές δηλώσεις των μαθητών του σχολείου μου και μέλη της περιβαλλοντικής μας ομάδας, οι οποίοι ειλικρινέστατα είπαν : «Θα έρθω αύριο να καθαρίσω, γιατί τη μισή Σαλαμίνα την έχω βρωμίσει εγώ».

Κανάκη
Μαίρη, Υπεύθυνη της περιβαλλοντικής ομάδας «Το Δάσος» του 1ου ΕΠΑ. Λ. Σαλαμίνας
Περισσότερα: http://salamispress.blogspot.com/

Read more...

Με επιτυχία η διοργάνωση της ημερίδας για τους υγροβιοτόπους της Αττικής

>> Δευτέρα, 25 Μαΐου 2009

Με ιδιαίτερη επιτυχία συνδιοργανώθηκε η ημερίδα με θέμα "Υγρότοποι της Αττικής" από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και τον Συντονιστικό Φορέα για την Προστασία του Βουρκαρίου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα "Θέογνις" της κεντρικής πλατείας των Μεγάρων την Κυριακή 24 Μαΐου. Η αίθουσα παρέμεινε κατάμεστη μέχρι το τέλος των εργασιών της ημερίδας, γεγονός που υποδηλώνει και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχουν αρκετοί ευαίσθητοι πολίτες για τα ζητήματα του περιβάλλοντος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από πολιτικά κόμματα, παρατάξεις, συλλόγους και φορείς τόσο της περιοχής των Μεγάρων όσο και από άλλα σημεία της Αττικής.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν και κάλυψαν δημοσιογράφοι από Αθηναϊκές εφημερίδες, από τον τοπικό τύπο αλλά και από την τηλεόραση (ΣΚΑΙ). Αναμένεται μετάδοση σχετικής εκπομπής τις επόμενες ημέρες.... Σε επόμενες αναρτήσεις μας θα αναφερθούμε εκτεταμένα στις εργασίες της ημερίδας

http://vourkari.blogspot.com/
( στην φωτογραφία η κ.Μ.Μαρτσούκου, εκπρόσωπος του 'Συνήγορου του Πολίτη' κατά την ομιλία της στην ημερίδα)

Read more...

Σπάνια ελάφια βρέθηκαν στη ζούγκλα στις Φιλιππίνες

Ίχνη εντοπίστηκαν από σπάνια ελάφια Visayan στη ζούγκλα στις Φιλιππίνες. Πιστεύεται ότι έχουν μείνει λιγότερα από 300 ελάφια Visayan σε ολόκληρο το κόσμο, περιορισμένα σε δύο νησιά, που τα κάνει τα πιο «τρωτά» θηλαστικά που υπάρχουν παγκοσμίως.

Η ανακάλυψη που έγινε αποδεικνύει ότι υπάρχει ένας μικρός πληθυσμός των συγκεκριμένων ελαφιών που ζει στις άγριες περιοχές, παρόλο που κινδυνεύουν από το κυνήγι και την αποψίλωση των δασών.
Η ανακάλυψη των σπάνιων ελαφιών Visayan έγινε από μια ομάδα επιστημόνων που αποφάσισαν να εξερευνήσουν το εσωτερικό των δασών του φυσικού πάρκου του νησιού Νέγρος των Φιλιππίνων.Το φυσικό πάρκο θεωρείται σημαντική ζώνη βιοποικιλότητας και είναι ένα από τα πιο ευπαθή δασικά οικοσυστήματα παγκοσμίως.

Είναι από τα λίγα τροπικά δάση που δεν έχουν εξερευνηθεί σε βάθος σε ολόκληρο το κόσμο
.


Κατά τη διάρκεια της εξευρεύνησης τους, η ομάδα επικεντρώθηκε περισσότερο στην αναζήτηση των σπάνιων ελαφιών Visayan. Μετά από τρείς μέρες περπάτημα η ομάδα βρήκε ίχνή των εν λόγω ελαφιών, κατά μήκος της άκρης ενός ποταμού.
Η ομάδα συγκλονίστηκε από την ανακάλυψη που έκανε, καθώς βρήκε πολλά στοιχεία για τα συγκεκριμένο είδος ελαφιών που τους οδήγησε στο συμπέρασμα, ότι στη συγκεκριμένη περιοχή ζούνε μια ή δύο ομάδες ελαφιών Visayan. Παράλληλα η ομάδα ανακάλυψε κάποια ασυνήθιστα φυτά, μεγάλη ποικιλία πτηνών και βατράχων.

http://www.econews.gr

Read more...

Κοινωνία & Φύση - Πόλη & Ελευθερία

>> Κυριακή, 24 Μαΐου 2009

B-FEST 27-31 Μαΐου

Η μηνιαία αντιεξουσιστική εφημερίδα "Βαβυλωνία" διοργανώνει διεθνές αντιεξουσιαστικό φεστιβάλ από 27 έως 31 Μαΐου στη σχολή Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256).

Η συνάντηση ακτιβιστών/ριών από όλη την Ελλάδα, από τα Βαλκάνια, την Ευρώπη, την Αμερική, την Ινδία σε καθημερινά εργαστήρια και ομιλίες – συζητήσεις με συγκεκριμένες θεματικές ενότητες, αποτελεί συμβολή στη συγκρότηση ενός κοινωνικού λόγου. Στην συγκρότηση προτάσεων και διερεύνηση του καθημερινού μας πράττειν.


Η τρίτη μέρα του φεστιβάλ (Παρασκευή 29 Μαΐου) είναι αφιερωμένη στην ενότητα Κοινωνία & Φύση - Πόλη & Ελευθερία. Δεν είναι μια μέρα θεωρίας και γενικού σχολιασμού, αλλά θα επιχειρήσουμε όλοι-ες μαζί τη διατύπωση προτάσεων και θα προσεγγίσουμε τρόπους για την πραγμάτωση τους στο παρόν!

Στις κοινωνικές διεργασίες που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα για την ενέργεια, την πόλη, το περιβάλλον, τη γεωργία και τη διατροφή, διευρύνεται μια δυναμική στην κατεύθυνση της αυτο-οργάνωσης και απεξάρτησης των πολιτών. Διαφαίνεται μια δυναμική στο επίπεδο πλέον της πραγμάτωσης και όχι σ' αυτό της συντεχνιακής – στείρας διεκδίκησης.

Η μεταφορά της διεθνούς εμπειρίας από ακτιβιστές όπως η Vandana Shiva, ο Chris Spannos, ο Michael Albert, ίσως μας δώσει τη δυνατότητα πιο ολοκληρωμένων συμπερασμάτων.
Όμως για να έχει υπόσταση αυτό το εγχείρημα, θεωρήσαμε σημαντική τη συμμετοχή σας στα εργαστήρια και τις ομιλίες – συζητήσεις αυτής της ημέρας. Η μεταφορά της γνώσης και εμπειρίας σας θα αποτελέσει ουσιαστική συμβολή στη διατύπωση όχι μόνο συμπερασμάτων αλλά και προτάσεων.

Η συμμετοχή αγροτών από την Πελοπόννησο και την Αιτ/νία, βιοκαλλιεργητών από την Κορινθία και την Αττική, εφαρμοσμένα εγχειρήματα τράπεζας σπόρων, φυσικής καλλιέργειας, ομοιδυναμικής και βιοδυναμικής γεωργίας, οικοκοινοτήτων, διακινητών προϊόντων μαζί με πολίτες από τα κινήματα της ενέργειας και της πόλης ευνοεί μια προσπάθεια σύνθεσης και δημιουργίας.


http://babyloniafest.blogspot.com/

Read more...

HOME: μια ταινία αφιερωμένη στο Περιβάλλον

>> Πέμπτη, 21 Μαΐου 2009Η ταινία HOME του Luc Besson με θέμα τη καταστροφή του περιβάλλοντος, θα προβληθεί για πρώτη φορά στις 5 Ιουνίου σε 50 χώρες σε κινηματογράφο, τηλεόραση, dvd και ιντερνέτ. Η πρεμιέρα της ταινίας συμπίπτει με τη γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Ο σκηνοθέτης της ταινίας Yann Arthus-Bertrand, γωστός φωτογράφος που χρόνια απαθανατίζει με το φακό του τη γη από τον ουρανό σε συνεργασία με το Luc Besson, θέλουν να δώσουν ένα παγκόσμιο μήνυμα για τη προστασία του πλανήτη.

Με γυρίσματα σε 54 χώρες επί 217 μέρες, η ταινία προβάλλει θεαματικές αεροφωτογραφίες για να ευαισθητοποιηθεί ολόκληρος ο κόσμος για τους κινδύνους που διατρέχει ο πλανήτης από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την εξαφάνιση των ζώων και των φυτών και την εξάντληση των πρώτων υλών.

Όλα τα έσοδα της ταινίας θα διατεθούν στη ΜΚΟ GoodPlanet, του Yann Arthus-Bertland που αγωνίζεται για τη προστασία του πλανήτη. Όλες οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα που δημιουργήθηκαν κατά τη παραγωγή της ταινίας, υπολογίστηκαν και μετατράπηκαν σε αντισταθμίσεις του διοξειδίου του άνθρακα ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για την παραγωγή καθαρής ενέργειας στις αναπτυσσόμενες χώρες.

http://www.econews.gr/

Read more...

Κινηματογραφική Λέσχη Σαλαμίνας - "Control"

Απ' το Macclesfield της Αγγλίας εν έτει 1974 ως την αυτοχειρία του ηγέτη τους Ian Curtis (Sam Riley) το Μάιο του '80, παρακολουθούμε τη σύντομη αλλά όχι λησμονημένη ιστορία των Joy Division. Με επίκεντρο το τραγικό κεντρικό πρόσωπο και φωνή του group, τις επιληπτικές του κρίσεις, το γάμο με τη Deborah Curtis (Samantha Morton) σε ηλικία μόλις 21 ετών και τη γέννηση της κόρης τους, τον έρωτά του με την Annik Honore (Alexandra Maria Lara), γινόμαστε μάρτυρες όλων των λόγων που συνέβαλαν ώστε ένα συγκρότημα με μόλις δύο albums στο ενεργητικό του να βάλει το δικό του ξεχωριστό λιθαράκι στην ιστορία της rock και δη της ανυπέρβλητης βρετανικής σκηνής.

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΜΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΜΑΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 21:00
ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ Δ. ΜΠΟΓΡΗ Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΘΑ ΠΡΟΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ "CONTROL"


http://klesalaminas.blogspot.com/

Read more...

Κάθε αποτσίγαρο μπορεί να μολύνει 3 λίτρα του νερού της θάλασσας.

Παγκοσμίως, οι άκρες τσιγάρων είναι ο πιό κοινός τύπος απορριμάτων. Το ίδρυμα WorldWatch υπολογίζει ότι το 2004 πάνω 5.5 τρισεκατομμύρια αποτσἰγαρα παρήχθησαν στον κόσμο.

Αυτός ο αριθμός θα ανέλθει 9 τρισεκατομμύριο (63% περισσότερο) τσιγάρων που παράγονται ετησίως μέχρι το 2025, κυρίως λόγω στην αύξηση στον παγκόσμιο πληθυσμό.

Χρησιμοποιώντας μια συντηρητ
ική αξία μόνο 5 χιλιοστογράμμων της τοξικής ουσίας στις ιδιαίτερα τοξικές χημικές ουσίες που περιλαμβάνονται σε κάθε άκρη, μπορούμε να υπολογίσουμε ότι το συνολικό βάρος αυτών των τύπων από τις χημικές ουσίες έχουμε διανείμει στον πλανήτη μας κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 50 ετών για να είμαστε περίπου 500 εκατομμύριο χιλιόγραμμα.

Τα φίλτρα τσιγάρων, όπως συνήθως, δεν αποτελούνται από το έγγραφο, αλλά το οξικό άλας κυτταρίνης, ένας τύπος πλαστικού και εμμένει έτσι στο περιβάλλον για πολλά έτη.

Τα φίλτρα τσιγάρων, με σκοπό να απορροφήσουν την πίσσα και τις χημικές ουσίες όπως το κάδμιο, ο μόλυβδος και το αρσενικό, διηθούμούν αυτές τις χημικές ουσίες στο νερο όταν το φίλτρο φθάνει στη θάλασσα. Τα πειράματα έχουν δείξει ότι μόνο ένα φίλτρο τσιγάρων είναι αρκετά τοξικό να σκοτώσει τους ψύλλους ύδατος σε οκτώ λίτρα του ύδατος.

Τα αποτσιγαρα περιέχουν έναν μεγάλο αριθμό τοξικών χημικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένης της νικοτίνης, υδροκυάνιο, κάδμιο, νικέλιο, υδράργυρος, αρσενικό, μονοξείδιο άνθρακα, νιτρικά άλατα, φορμαλδεϋδη, ακεταλδεϋδη και βενζόλιο.


Οι άκρες τσιγάρων είναι ένα από τα πιο συνηθέστερα αντικείμενα απορριμάτων στις παραλίες μας.

Read more...

Η Αττική αρχίζει να μαθαίνει τι γίνεται στη Δυτική Πύλη της Κολάσεως.

>> Τετάρτη, 20 Μαΐου 2009

Δεν είναι από άλλο πλανήτη. Είναι 30 λεπτά από το Σύνταγμα.

Και το ότι η γενική συνέλευση του Παναττικού Δικτύου Κινημάτων Πόλης έγινε στην Ελευσίνα αυτό πέτυχε: Να μάθουμε όλοι πού ζούμε.
Ένα παλιό γκράφιτι στη Νίκαια έγραφε πριν 15 χρόνια: «Είμαστε όλοι Αλβανοί». Η ζωή επιβεβαίωσε τον διορατικό Έλληνα που το έγραψε. Βιώνουμε όλοι τώρα τις άθλιες συνθήκες εργασίας, τους ‘μισθούς’ των 400 και 700 ευρώ την κατεδάφιση των συνδικαλιστικών και πολιτικών δικαιωμάτων.
Έτσι και σήμερα, μπορούμε να πούμε:


ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΛΕΥΣΙΝΙΩΤΕΣΟι ρύποι που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα ταξιδεύουν και Γλυφάδα και Παγκράτι και Βαρυμπόμπη και παντού. Τα λαχανικά που καλλιεργούνται στο Θριάσιο τα τρώνε κι οι Κοκκινιώτες κι οι Βυρωνιώτες. Και πάνω απ’ όλα: οι ίδιοι που σχεδιάζουν και πραγματοποιούν τις ρυθμίσεις στο Θριάσιο, αυτοί σχεδιάζουν και το ρυθμιστικό της Αθήνας, αυτοί τα χωροταξικά, για τα ίδια συμφέροντα θυσιάζονται ο Υμηττός και οι παραλίες.
Μα η συνέλευση του Παναττικού έδειξε και κάτι ακόμα: Το Θριάσιο δεν είναι πια ένα πρόβλημα μόνο των κατοίκων του. Τώρα είναι στην ατζέντα όλων των κινημάτων της Αττικής.


Read more...

Τα πουλιά ξεχωρίζουν τους ανθρώπους που…δεν γουστάρουν!

>> Τρίτη, 19 Μαΐου 2009

Οι επιστήμονες, κάθε λίγο και λιγάκι, μαθαίνουν κάτι καινούριο για τα ζώα, τα πουλιά και τα ψάρια, που τα…ανεβάζει στην εκτίμησή μας όλο και περισσότερο. Το νέο εύρημα είναι ότι τα πουλιά μάς μελετούν και ξεχωρίζουν πρόσωπα.

Ένα συγκεκριμένο είδος κοτσυφιού (ο μίμος ο πολύγλωσσος ή ατριχόρνις) μπορεί να ξεχωρίζει μια χαρά τους ανθρώπους και μάλιστα να επιτίθεται σε όσους…δεν γουστάρει!

Τα συγκεκριμένα πουλιά, όπως διαπίστωσε μια νέα επιστημονική έρευνα, μαθαίνουν γρήγορα να ξεχωρίζουν τους ανθρώπους που στο παρελθόν απείλησαν τις φωλιές τους και, όταν τους βλέπουν (μόνο αυτούς), βγάζουν προειδοποιητικούς ήχους ή και τους επιτίθενται, αγνοώντας όλους τους άλλους ανθρώπους που βρίσκονται τριγύρω. Τα πουλιά φαίνεται να αναγνωρίζουν ακόμα και τα αυτοκίνητα των συγκεκριμένων ανθρώπων, που κρίνονται απειλητικοί γι’ αυτά! Η σχετική έρευνα, που έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Φλόριδα, υπό τον καθηγητή ζωολογίας Ντάγκλας Λέβι, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία.

«Η μελέτη δείχνει ότι ένα πουλί έχει τελικά πολύ μεγαλύτερη αντίληψη για το περιβάλλον του από ό,τι οι άνθρωποι υποπτεύονταν. Είμαστε μέρος του περιβάλλοντός τους και αποτελούμε πηγή ανησυχίας γι’ αυτά. Μπορεί να περπατάτε κοντά σε ένα πουλί και να νομίζετε ότι δεν ασχολείται με σας, αλλά στην πραγματικότητα, ειδικά αν η φωλιά του είναι κοντά, σας έχει στο μάτι…», δήλωσε ο Λέβι.

Η συγκεκριμένη επιστημονική έρευνα προσπαθεί γενικότερα να κατανοήσει ποια ζωικά είδη προσαρμόζονται καλύτερα στις πόλεις. Όπως φαίνεται, η ικανότερη προσαρμογή σε ένα αστικό περιβάλλον γίνεται από ένα πουλί ή άλλο ζώο που έχει καλύτερη αντίληψη για το περιβάλλον του, ειδικά όσον αφορά τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι φωλιές του.

Οι ερευνητές ξαφνιάστηκαν που ανακάλυψαν ότι ακόμα κι ένα ωδικό πτηνό όπως ο μίμος ο πολύγλωσσος, επιδεικνύει τέτοια ικανότητα αντίληψης. Μέχρι τώρα οι επιστήμονες θεωρούσαν ικανά για κάτι τέτοιο μόνο πουλιά, όπως το κοράκι και τον παπαγάλο, που θεωρούνται έξυπνα και μπορούν να ξεχωρίζουν τον ιδιοκτήτη τους από έναν ξένο.

Τα προηγούμενα πειράματα είχαν δείξει ότι άλλα πουλιά μπορούν να ξεχωρίσουν ανάμεσα σε δύο άτομα ή τις φωτογραφίες τους, αν επρόκειτο να πάρουν τροφή για ανταμοιβή. Όμως η νέα έρευνα πήγε ένα βήμα παραπέρα κι έδειξε ότι αυτό το είδος κοτσυφιού, που μάλιστα δεν είναι καν κατοικίδιο, αλλά ζει στη φύση, μπορεί να ξεχωρίσει κάποιον που απειλεί τη φωλιά του, ακόμα και αν αυτός είναι ντυμένος με διαφορετικά ρούχα (όπως επίτηδες έκαναν οι ερευνητές στο πλαίσιο του πειράματος) ή πλησιάζει από διαφορετική κάθε φορά κατεύθυνση.

Μπορούσαν μάλιστα να ξεχωρίσουν τον άνθρωπο που είχαν…σταμπάρει και να κάνουν απειλητικές βουτιές πάνω από το δικό του μόνο κεφάλι, ακόμα κι όταν δίπλα του υπήρχαν πολλοί άλλοι περαστικοί και μάλιστα αφού τον είχαν δει μόλις δύο φορές.

www.enet.gr

Read more...

Διαρκής Κίνηση Χαϊδαρίου

Σήμερα η ''Ελευσίνα'' αναγράφεται στα λεξικά ως : η Αττική πόλη, γνωστή κατά την αρχαίοτητα για τα Ελευσίνια Μυστήρια- μεγάλο βιομηχανικό κέντρο με έντονα περιβαλλοντικά προβλήματα.


Το έντονα περιβαλλοντικά προβλήματα αναφέρεται στην κατάσταση της Ελευσίνας του ΣΗΜΕΡΑ, όπου συγκεντρώνεται το 50% της βιομηχανικής δραστηριότητας της χώρας.


ΔΕΝ εμπερικλείει, σαν έννοια, τον επερχόμενο αφανισμό της περιοχής από την προσθήκη ενός τεράστιου νέου διυλιστηρίου, μιας κολοσσιαίας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, μιας χωματερής τοξικών αποβλήτων και μιας σειράς άλλων επενδύσεων που σχεδιάζονται στο άμεσο μέλλον.

Άρα η λέξη ''Ελευσίνα'' μεταπλάθεται από την κοινωνική εξέλιξη και αλλάζει νόημα,
γίνεται από Πόλη των Μυστηρίων ''Πόλη των Διυλιστηρίων'', η Έλευσις των Μυστών μετατρέπεται σε Έλευσις των Επενδυτών, και οι Ελευσίνιοι καταδικάζονται στην ιστορία ως ''οι
κατοικούντες στην ΕΛΕΥΣΙΝΙΑ ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ''.Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τις λέξεις και τα πράγματα;
Μήπως αυτό που φαίνεται να συμβαίνει ΕΚΕΙ, στην πραγματικότητα συμβαίνει ΕΔΩ, σε όλη την Αττική και τα πέριξ;

Μήπως η Ελευσίνα μας αφορά όλους τελικά;

http://xaidari.blogspot.com/

Read more...

Το ζήτημα της προστασίας του Βουρκαρίου είναι καθαρά θέμα δημοτικής πολιτικής και όχι υπηρεσιακής διαχείρισης!

>> Δευτέρα, 18 Μαΐου 2009

Ο τέως Προϊστάμενος της Πολεοδομίας Μεγάρων Κος Κ.Κάμπαξης, παραχώρησε πρόσφατα συνέντευξη στην τοπική εφημερίδα ΑΙΧΜΗ για τον υγροβιότοπο του Βουρκαρίου. Στο κείμενό του θίχτηκαν σειρά θεμάτων δημοτικής πολιτικής που προφανώς χρήζουν σχολιασμού. Προτού όμως αναφερθούμε λεπτομερειακά στα κυρίως θέματα που τέθηκαν στη συνέντευξη αυτή θα θέλαμε προηγουμένως να παρατηρήσουμε τα εξής:

α)
η Πολεοδομία Μεγάρων έχει σε αρκετές περιπτώσεις παρέμβει με σχετικά έγγραφά της καθώς και με αυτοψίες υπέρ της προστασίας του υγροβιότοπου των Μεγάρων.

β)
αντιλαμβανόμαστε ότι η Υπηρεσία
αυτή λειτουργεί μέσα στα πλαίσια και τους περιορισμούς της υπηρεσιακής γραφειοκρατίας και έτσι βρίσκεται εκτός του πλαισίου της κριτικής που ασκούμε στη Δημοτική Αρχή. Θα κρίνεται, όπως κάθε δημόσια υπηρεσία, για τυχόν παραλήψεις ή αβλεψίες της όπως και θα επαινείται για την σωστή της λειτουργία..

Στην εν λόγω συνέντευξη βέβαια, τα θέματα που θίγονται δεν είναι σε καμία περίπτωση ζητήματα υπηρεσιακής διεκπεραίωσης αλλά αντιθέτως αποτελούν ξεκάθαρα ζητήματα δημοτικής πολιτικής βούλησης και πολιτικών επιλογών. Και για να το ξεκαθαρίσουμε: ναι υπάρχουν νόμοι, διατάγματα και κανονισμοί που ορίζουν ένα ευρύ πλαίσιο λειτουργίας του κάθε Δήμου. Ο κάθε όμως δήμαρχος και αρχή χειρίζεται τα δημοτικά ζητήματα διαφορετικά. Ασκεί λοιπόν ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ! Εδώ λοιπόν είναι το πρόβλημα!

Για τα ζητήματα αυτά επομένως, είμαστε υποχρεωμένοι να καταθέσουμε σοβαρές ενστάσεις, που δεν εκφράζουν μόνο τη θέση του Συντονιστικού Φορέα για την προστασία του Βουρκαρίου και ούτε καν τον κάθε απλό σκεπτόμενο ενεργό πολίτη, αλλά που διατυπώνονται κατηγο
ρηματικά ως αντίλογος τόσο από ειδικούς σχετικούς επιστήμονες (περιβαλλοντολόγους, υδρολόγους, ορνιθολόγους, ιχθυολόγους, βιολόγους, πολεοδόμους-χωροτάκτες κλπ.) όσο και από νομικούς.

Ζήτημα 1ο :
Το νομικό ζήτημα των χρήσεων γης στο Βουρκάρι και το Πόρισμα της Ανεξάρτητης Αρχής του «Συνηγόρου του Πολίτη» (ΣτΠ-Αύγουστος 2008)Στην συνέντευξη του ο κ. Κάμπαξης ισχυρίζεται ότι η υιοθέτηση της γνωμοδότησης του ΣτΠ (στην οποία καλείται ο Δήμος και η Νομαρχία να προβαίνουν σε αιτιολογημένη άρνηση χορήγησης οικοδομικών αδειών βιομηχανικών ή βιοτεχνικών μονάδων στην οικολογικά ευαίσθητη περιοχή του Βουρκαρίου) είναι μη σύννομη και αβάσιμη, γιατί η περιοχή Αλμύρες συνεχίζει να διατηρεί τη βιομηχανική της χρήση καθώς έχουν παραμείνει σε ισχύ οι διατάξεις του ΠΔ84/1984 που καταδεικνύουν την περιοχή αυτή ως περιοχή οχλουσών επαγγελματικών εγκαταστάσεων .

Ευτυχώς όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι! Γιατί ο Συνήγορος του Πολίτη με την σημαντικότατη αυτή γνωμοδότηση καλεί τον δήμο να αρνείται την χορήγηση αδειών σε βιομηχανικές μονάδες επικαλούμενη τον νόμο και το Σύνταγμα! Πλήρως νόμιμα και με την εξής επιχειρηματολογία:

1.
Το "Βουρκάρι", συγκεντρώνει κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο όλα τα χαρακτηριστικά ενός υγροτοπικού οικοσυστήματος, και αυτό γίνεται αποδεκτό από όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες. 2. Το γεγονός της μη ένταξης μιας περιοχής σε δίκτυο περιβαλλοντικής προστασίας δεν αναιρεί την υποχρέωση κρατικής προστασίας της, όταν αυτή συγκεντρώνει τα απαραίτητα χαρακτηριστικά όπως το "Βουρκάρι". Αυτά προκύπτουν από το άρθρο 24 του Συντάγματος, το άρθρο 4.1 του Ν.Δ.191/1974 και από την νομολογία ΣτΕ 2135/03 του Συμβουλίου της Επικρατείας. 3. Σε κάθε περίπτωση, η υποχρέωση προστασίας του υγροβιότοπου στο Βουρκάρι απορρέει ευθέως από το άρθρο 24 του Συντάγματος αλλά και από το άρθρο 4.1 της Σύμβασης Ραμσάρ. Οι συγκεκριμένες μάλιστα διατάξεις, συνταγματική η πρώτη, απορρέουσα από Διεθνή Σύμβαση η δεύτερη, έχουν αυξημένη τυπική ισχύ και υπερισχύουν κάθε αντίθετης εσωτερικής διάταξης νόμου και βέβαια κάθε αντίθετης διοικητικής πράξης.

Συνεπώς η εγκατάσταση βιομηχανικών ή βιοτεχνικών μονάδων σε περιοχή που συγκεντρώνει τα γνωρίσματα υγροβιότοπου έρχεται σε ευθεία αντίθεση με αυτές και απαγορεύεται!

4. Ως εκ τούτου, η Διοίκηση οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα προστασίας και να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους ιδιώτες ότι δεν μπορεί να προβεί στη χορήγηση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας πάσης φύσεως βιομηχανικής και βιοτεχνικής δραστηριότητας στην εν λόγω περιοχή.

5. Σε κάθε περίπτωση τόσο οι σχετικές διευθύνσεις της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής και η Πολεοδομία Μεγάρων, όσο και οι άλλες υπηρεσίες που εγκρίνουν ΜΠΕ και Π.Ο. μπορούν να αρνούνται αιτιολογημένα την έγκριση τους και ως εκ τούτου τη χορήγηση αδειών λειτουργίας βιοτεχνικών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων στην περιοχή, ιδίως δε όταν -σύμφωνα με το Ν.1650/1986 όπως τροποποιήθηκε με τον Ν.3010/2002- κατά την προκαταρκτική περιβαλλοντική εκτίμηση και αξιολόγηση προκύπτει ότι ενδέχεται να θιγεί, από το έργο ή τη δραστηριότητα, η περιβαλλοντική ευαισθησία της περιοχής.

ΑΥΤΑ ΛΕΕΙ Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ! Άρα σε κάθε περίπτωση ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΑΡΜΥΡΕΣ ΩΣ ΖΩΝΗ ΕΜ ΤΟΥ Π.Δ.84/1984, ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΝΑ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ!

Ζήτημα 2ο : "Ποιες θα πρέπει να είναι κατά την άποψή σας οι περαιτέρω ενέργειες όσων θίγονται από τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της ευαίσθητης αυτής ζώνης;" ήταν το ερώτημα του δημοσιογράφου προς τον Κο Κάμπαξη, ο οποίος απάντησε ως εξής: "Συμφώνως προς την αρχή της πρόληψης και δεδομένου ότι η επανόρθωση των περιβαλλοντικών ζημιών είναι δυσχερώς επανορθώσιμη, η αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος απαιτεί τα προστατευτικά μέτρα να λαμβάνονται προληπτικώς.

Ως τέτοια μέτρα είναι και αυτά που επιδιώκονται και επιτυγχάνονται στο πλαίσιο της δικαστικής προστασίας.
Oι όποιοι θιγόμενοι είτε πρόκειται για φυσικά είτε για νομικά πρόσωπα, θα πρέπει να εξετάζουν κατά περίπτωση το ενδεχόμενο προσφυγής για κάθε νέα διοικητική πράξη, από την εκτέλεση της οποίας θεωρούν ότι θα επέλθει περιβαλλοντική βλάβη στον πυρήνα του υγροτοπικού συστήματος." Αφού επομένως απαιτείται ως προστατευτικό μέτρο η δικαστική προσφυγή από μέρους ενός φυσικού ή νομικού προσώπου υποθέτουμε ότι προφανώς το πρώτο νομικό πρόσωπο που θα πρέπει να το πράξει είναι ο ίδιος ο Δήμος.

Άλλωστε, όπως μας διαβεβαιώνει στην εν λόγω συνέντευξή του το ανώτερο επί χρόνια υπηρεσιακό στέλεχος της Πολεοδομίας Μεγάρων, ο Δήμος και οι Υπηρεσίες του έχουν επισημάνει σε έγκαιρο χρόνο τον κίνδυνο καταστροφής του υγροβιότοπου και την αναγκαιότητα προστασίας του. Δηλαδή, με απλά λόγια, ο Δήμος Μεγάρων πρώτος από όλα τα νομικά πρόσωπα πρέπει να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας! ...συμφωνούμε απολύτως! Περιμένουμε λοιπόν τις ανάλογες κινήσεις από τη μεριά της Δημοτικής Αρχής. Περιμένουμε δηλαδή ο Δήμαρχος να βρεθεί μπροστάρης στο δικαστικό αγώνα υπερασπίζοντας το Βουρκάρι όπως έχει κάθε έννομο συμφέρον αλλά και υποχρέωση να το πράξει ως ο πρώτος πολίτης αυτού του τόπου.Ελπίζουμε ότι και οι "στενοί" του συνεργάτες σίγουρα θα του έχουν εισηγηθεί ανάλογα νομικά βήματα...

Ζήτ
ημα 3ο : "Γιατί ο Δήμος δεν προβαίνει σε διαδικασία αναστολής των οικοδομικών αδειών και οικοδομικών εργασιών στην περιοχή μέχρι την έγκριση του Γ.Π.Σ. σύμφωνα με το οποίο αποχαρακτηρίζεται η περιοχή;" ήταν η ερώτηση του δημοσιογράφου. "...Γιατί δεν είναι αρμόδιος…" η απάντηση του Κου Κάμπαξη. Κι όμως παραδέχεται στην ίδια συνέντευξη ότι έπειτα από δική του εισήγηση, η προηγούμενη Διοίκηση του Δήμου και ο τέως Δήμαρχος Χρυσόστομος Σύρκος είχαν ζητήσει από το ΥΠΕΧΩΔΕ την αναστολή οικοδομικών εργασιών και την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στην επίμαχη περιοχή σύμφωνα με την απόφαση ΔΣ 380/2004. Δεν αναφέρει βέβαια πουθενά στη συνέντευξή του γιατί δεν συμβούλευσε και τον νυν δήμαρχο Δημήτρη Στρατιώτη να πράξει όπως ο προκάτοχός του. Ή μήπως το έκανε αλλά δεν εισακούστηκε;

Επίμονα ζητάμε από τη σημερινή Διοίκηση να επαναλάβει τη διαδικασία και να ζητήσει επιτέλους την αναστολή των οικοδομικών εργασιών ανέγερσης βιομηχανιών ή βιοτεχνιών στο Βουρκάρι, μέχρι την έγκριση του Γ.Π.Σ. σύμφωνα με το οποίο αποχαρακτηρίζεται η περιοχή από βιομηχανική. ...με αυτό τον τρόπο ο Δήμος θα δηλώσει και την πρόθεσή του να σταματήσει με κάθε τρόπο την περιβαλλοντική καταστροφή στο Βουρκάρι και να αποθαρρύνει επίδοξους επιχειρηματίες που τυχόν εποφθαλμιούν την περιοχή... Άλλωστε είναι κάτι που το ζήτησε και το ίδιο το ΥΠΕΧΩΔΕ! ...στο υπ’ αριθμ. πρωτ. 5124Β/27-03-2009 σχετικό πρόσφατο έγγραφο που υπογράφει ο Υφυπουργός Κος Στ.Καλογιάννης, στο οποίο διαβεβαιώνεται (ακόμα μία φορά), ότι στο πλαίσιο της μελέτης τροποποίησης του ΓΠΣ του Δήμου Μεγάρων που επεξεργάζεται ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας (ΟΡΣΑ), θα προβλεφθούν όροι προστασίας για τον υγροβιότοπο με περιορισμό της όμορης βιομηχανικής περιοχής, ενώ παράλληλα επισημαίνεται ότι δεν έχει κατατεθεί ακόμα στον ΟΡΣΑ αίτημα από το Δήμο Μεγάρων για αναστολή των οικοδομικών αδειών στην περιοχή!!! (ολόκληρη η επιστολή του Υφυπουργού Κου Καλογιάννη έχει αναρτηθεί στις 11/05/2009 στο www.vourkari.blogspot.com)

ΦΤΑΣΑΜΕ ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΖΗΤΑΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ!
ΓΙΑΤΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΩΦΕΥΕΙ;

Ζήτημα 4ο :
"Γιατί ο Δήμος γνωμοδότησε θετικά για την εγκατάσταση νέας βιομηχανικής μονάδας κατασκευής προκατασκευασμένων δομικών στοιχείων από σκυρόδεμα στις Αλμύρες;" ερωτήθηκε ο Κος Κάμπαξης… Η απάντησή του όμως σε αυτό το ερώτημα ήταν απογοητευτική! "Ως υπηρεσιακό στέλεχος προφανώς δεν κρίνω, ούτε έχω δικαίωμα να σχολιάσω δημόσια αποφάσεις ή γνωμοδοτήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου… εξετάζοντας όμως τα στοιχεία του φακέλου διαπίστωσα ότι η υπό περιβαλλοντική αδειοδότηση μονάδα με τη λειτουργία της δεν επιφέρει ιδιαίτερη επιβάρυνση στην περιοχή, ούτε δημιουργεί συνθήκες υποβάθμισης και αλλοίωσης των υγροτοπικών χαρακτηριστικών της..." Ρωτάμε λοιπόν τον τέως Προϊστάμενο της Πολεοδομίας Μεγάρων και περιβαλλοντολόγο Κο Κ.Κάμπαξη και περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την απάντησή του: - Πιστεύετε ότι η εδαφική καταστροφή και η καταστροφή της χλωρίδας στη γειτνιάζουσα με τον υγροβιότοπο περιοχή που αποτελεί το κοντινό τμήμα της υδρολογικής του λεκάνης, δεν βλάπτει τον υδροβιότοπο του Βουρκαρίου; - είναι επιθυμητή και αρμόζουσα η λειτουργία επιχειρήσεων, που χρησιμοποιούν τσιμέντα και σίδερα για να δημιουργήσουν προκατασκευασμένα στοιχεία, για παράδειγμα, δίπλα σε ένα τόσο ευπαθές οικοσύστημα; ...είναι σωστό να υπάρχουν δίπλα σε χιλιάδες πουλιά που χρησιμοποιούν τον υγροβιότοπο ως τον μεγαλύτερο μεταναστευτικό σταθμό στην Αττική; - Γνωρίζετε για ποιο λόγο δεν δόθηκε η συγκεκριμένη περιβαλλοντική έκθεση προς γνωμοδότηση στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, στην WWF Ελλάς, στο ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ., στο Επιμελητήριο Περιβάλλοντος & Βιωσιμότητας και σε τόσους άλλους φορείς που διαθέτουν και το ανάλογο επιστημονικό προσωπικό αλλά και τις ειδικές γνώσεις για να απαντήσουν συμβουλευτικά; - Γνωρίζετε γιατί δεν κοινοποιήθηκε η εν λόγω περιβαλλοντική έκθεση στους παρισταμένους δημοτικούς συμβούλους, παρόλο που υπάρχει σαφής υποχρέωση για δημοσιοποίηση της κάθε "περιβαλλοντικής πληροφορίας"; (πλούσια η σχετική νομολογία και οι υποχρεωτικές Κοινοτικές Οδηγίες από την Ε.Ε, στην διάθεση του οποιουδήποτε)

Φυσικά για μας η απάντηση είναι αυτονόητη: Eίναι απαράδεκτη η όποια νέα εγκατάσταση βιομηχανικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή του Βουρκαρίου


Ζήτημα 5ο : "Ο Συντονιστικός Φορέας των συλλόγων για την προστασία της περιοχής του υγροτόπου του Βουρκαρίου πρέπει να συνεργαστεί στενότερα με το Δήμο Μεγάρων για την επίτευξη του κοινού στόχου που δεν είναι άλλος από την προστασία του Βουρκαρίου ....", είπε κλείνοντας τη συνέντευξή του ο Κος Κ.Κάμπαξης. Έπειτα από την προτροπή αυτή του ανώτερου στελέχους της Πολεοδομίας απευθύνουμε και πάλι ύστατη έκκληση στο Δήμο μας, να μπει μπροστάρης στο δίκαιο αγώνα για την προστασία του υγροτόπου των Μεγάρων και να διεκδικήσει έμπρακτα και δυναμικά: με έγγραφα, με παραστάσεις στους συναρμόδιους φορείς, με κινητοποιήσεις, με δικαστικές και νομικές ενέργειες την άμεση προστασία και ανάδειξη του υγροβιοτόπου του Βουρκαρίου.

Παράλληλα, να ξεκινήσει άμεσα έργα προστασίας και ανάπλασης (όπως μαζική απομάκρυνση μπαζών, κατασκευή ξύλινης περίφραξης, κατασκευή παρατηρητηρίου πουλιών, τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων για τον υγροβιότοπο και το ιστορικό Τείχος κλπ)Και να γίνουν αυτά τώρα και όχι θα…, θα..., θα…. Τότε πρώτοι εμείς θα είμαστε δίπλα στο Δήμο, μαζί με κάθε ευαίσθητο και ενεργό πολίτη για να περισώσουμε ότι δεν μπόρεσε η ασυδοσία, η αδράνεια και η αδιαφορία να καταστρέψει...

Ο ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ ΤΟΥ ΒΟΥΡΚΑΡΙΟΥ ΘΑ ΣΩΘΕΙ! ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΕΙ ΠΙΣΩ! ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΟΥΣ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΤΟ ΒΟΥΡΚΑΡΙ. Ο ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΜΑΣ. ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΒΟΥΡΚΑΡΙ ΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΑΜΑΡΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ, ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΝΙΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ!
 

Αντί επιλόγου: Προφανώς το ζήτημα της προστασίας του υγροβιοτόπου του Βουρκαρίου δεν είναι ζήτημα γραφειοκρατικής τυπικής διεκπεραίωσης, αλλά είναι καθαρά ζήτημα πολιτικών επιλογών! Με δυο λόγια είναι ζήτημα θέλησης και απόφασης της Διοίκησης του Δήμου να ορθώσει το ανάστημά της και να βρεθεί ενεργά πρώτη στον αγώνα. Να χρησιμοποιήσει τα περιθώρια που της δίνει ο Νόμος (και υποδείξαμε αρκετά αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά περισσότερα) για να υπερασπιστεί έμπρακτα και δυναμικά το Βουρκάρι μας! Το ζήτημα της προστασίας του Βουρκαρίου (όσον αφορά την τοπική διοίκηση) είναι καθαρά θέμα δημοτικής πολιτικής και όχι υπηρεσιακής διαχείρισης!

vourkari.blogspot.com

Read more...

Πηνειός: ανεπανόρθωτη καταστροφήΤο οικοσύστημα του ποταμού Πηνειού βάλλεται τα τελευταία χρόνια καθώς τα υδατικά του αποθέματα έχουν μειωθεί,
η ποιότητα του νερού του έχει υποβαθμιστεί και θεωρείται ακατάλληλη για οποιαδήποτε χρήση, εξ αιτίας της αυξημένης γεωργικής δραστηριότητας, επισημαίνει Ν. Μυλόπουλος επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο Πηνειός μαζί με τους παραποτάμους του αποτελεί το μοναδικό υδάτινο αποδέκτης της Θεσσαλίας, υδρεύοντας πολλές πόλεις και αρδεύοντας πολλές καλλιέργειες. Η αυξημένη ζήτηση νερού για τις καλλιέργειες τα τελευταία χρόνια έχει μειώσει τα αποθέματα της υδάτινης λεκάνης του και σε συνδυασμό με τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται έχει μολύνει ανεπανόρθωτα τα νερά του ποταμού, τονίζει ο κος Μυλόπουλος.

Ο Πηνειός μαζί με άλλα ποτάμια της Ελλάδας ανήκει στη λίστα των υδατικών συστημάτων που έχουν «πληγεί» σχεδόν ανεπανόρθωτα, προσθέτει ο επιστήμονας..

Το οικοσύστημα του ποταμού έχει μετατραπεί από χώρο ζωής που ήταν με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, σε φορέα αστικών και χημικών απόβλητων, που υποβαθμίζουν την ποιότητα των υδάτων του και την καθιστούν ακατάλληλη.


Οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν προκαλέσει τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο οικοσύστημα του ποταμού, μολύνοντας ανεπανόρθωτα τα νερά του.


econews.gr

Read more...

H Google συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη

Ο Dan Reicher, ο διευθυντής των κλιματικών και ενεργειακών πρωτοβουλιών της Google.org, ( φιλανθρωπικός οργανισμός της εταιρείας Google), δήλωσε ότι η εταιρεία βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη αναξιοποίητη πηγή ανανεώσιμης ενέργειας την γεωθερμία. Ο Reicher μίλησε σε πανεπιστημιακούς φοιτητές, εν όψει της ανακοίνωσης των βραβείων της Καθαρής Ενέργειας, που οργανώνεται από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.

Ο Reicher δήλωσε ότι η εταιρεία Google πολύ σύντομα θα προωθήσει ένα καινούργιο είδος λογισμικού (PowerMeter), που θα μπορεί να ελέγξει την ενεργειακή κατανάλωση ενός σπιτιού.
Με την πάροδο του χρόνου η εταιρεία Google θα προσθέσει και άλλα χαρακτηριστικά στο συγκεκριμένο λογισμικό για να μπορούν οι καταναλωτές να εκμεταλλευτούν τις φτηνότερες τιμές ρεύματος, εκτός των ωρών αιχμής.

Η εν λόγω εταιρεία προωθεί ενεργά τις πηγές ανανεώσιμης ενέργειας και την αποδοτικότητα τους. Διαθέτει μια σειρά οχημάτων που κινούνται με ηλιακή ενέργεια και προσπαθεί να επηρεάσει τους πολιτικούς να ενθαρρύνουν περισσότερο σε μια προσέγγιση υψηλής τεχνολογίας στην ενέργεια.

Η Google έχει επενδύσει σε πολλές ενεργειακές επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων των ενισχυμένων γεωθερμικων συστημάτων. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε ότι η γεωθερμία έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες. Υπάρχουν ήδη πολλές γεωθερμικές εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, που λειτουργούν σε περιοχές όπου υπάρχει υπόγεια θερμότητα και μπορούν να την μετατρέψουν σε ατμό για να παράγει ηλεκτρική ενέργεια.

Η ενισχυμένη γεωθερμική τεχνολογία (enhanced geothermal technology) χρησιμοποιείται για την άντληση ύδατος βαθιά κάτω από το έδαφος, κάνοντας ρωγμές στο υπέδαφος για να δημιουργήσει μια δεξαμενή νερού που θερμαίνεται από τη γη. Ο Dan Reicher δήλωσε ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της εν λόγω τεχνολογίας θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν παντού στις ΗΠΑ. Οι υπολογιστές μπορούν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στην συγκεκριμένη τεχνολογία παρέχοντας γεωλογικά πρότυπα και προσομοιώσεις.. Γενικότερα η Google αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή τεχνολογία , πρόσθεσε ο Reicher.


http://www.econews.gr

Read more...

Κάλεσμα στη Συνέλευση των κινημάτων πόλης στην Ελευσίνα

>> Σάββατο, 16 Μαΐου 2009

Ανοιχτή Γενική συνέλευση του Παναττικού Δικτύου Κινημάτων Πόλης & Ενεργών Πολιτών

ΕΛΕΥΣΙΝΑ-ΘΡΙΑΣΙΟ
Ιερά οδός & Αφών Μουρίκη - Παλαιά Ελαιουργεία
ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΜΑΪΟΥ 2009

«Κι όμως μια ελπίδα ανθίζει... Τα κινήματα πόλης!»

Αγαπητοί συναγωνιστές,
Ένας χρόνος πέρασε από την προηγούμενη συνάντησή μας στον Άγιο Κοσμά. Στο διάστημα αυτό αναπτύχθηκαν μεγάλοι και μικροί αγώνες για την προστασία του αστικού και του φυσικού περιβάλλοντος, για τα δικαιώματα των πολιτών, για την υπεράσπιση των ακτών, για τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής και της πολιτιστική μας κληρονομιάς. Όλοι εμείς ξεχωριστά σαν φορείς ή άτομα, αλλά και συντονισμένα ως δίκτυο, συγκρουστήκαμε με οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, ήρθαμε αντιμέτωποι με τη διαπλοκή, αντέξαμε όμως & σε πολλές περιπτώσεις καταφέραμε μεγάλες ή μικρές νίκες.

Την Κυριακή 17 Μαΐου καλούμαστε να συμμετέχουμε στη συνέλευση των εταίρων του ΠΔΚΠ. Επιλέξαμε να πραγματοποιήσουμε τη συνέλευσή μας στην ιστορική πόλη της Ελευσίνας ως ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους αγώνες που αναπτύσσονται εκεί για την απορρύπανση της περιοχής αλλά και για την απόκρουση των νέων βιομηχανικών εγκαταστάσεων [επέκταση των ΕΛΠΕ (ΠΕΤΡΟΛΑ), εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Χαλυβουργικής/ΔΕΗ κ.λπ].

Τα κινήματα πόλης και οι ενεργοί πολίτες καλούνται να παρουσιάσουν τα υλικά τους (αφίσες, εκδόσεις, παρεμβάσεις κ.λπ.) και να συμμετάσχουν:

1. Στην παρέμβαση δια θαλάσσης από το λιμάνι της Ελευσίνας, 12:00.
2. Στη συνέλευση του ΠΔΚΠ από 4:00 μ.μ. – 8:00 μ.μ.

Στη συνέλευση μεταξύ των άλλων θα ανταλλάξουμε εμπειρίες και θα χαράξουμε τους γενικούς άξονες δράσης για το επόμενο διάστημα. Μεταξύ των άλλων θεμάτων ιδιαίτερα θα συζητήσουμε για:

• Την οργάνωση του ΠΔΚΠ και την λειτουργία της Συντονιστικής Επιτροπής.
• Για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας.
• Τους αγώνες για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή.
• Την αλληλεγγύη στους αγωνιστές & στις συλλογικότητες που δέχονται επιθέσεις.
• Τους αγώνες για τους ορεινούς όγκους, τις ακτές, τα μεγάλα και τα μικρά πάρκα.
• Τα μικρά και μεγάλα τοπικά προβλήματα.

http://indy.gr/

Read more...

To Αλογάκι της Θάλασσας εμφανίστηκε πριν 25 εκατ. έτη

>> Παρασκευή, 15 Μαΐου 2009

Το όρθιο ανάστημα τους επιτρέπει στα εν λόγω «κοκκαλιάρικα» ψάρια να κατοικούν σε ποώδη λιβάδια των ωκεανών. Το Αλογάκι της Θάλασσας εμφανίστηκε πριν 20 με 25 εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν οι μάζες των ωκεάνιων υδάτων μεταβλήθηκαν μεταξύ της Αυστραλίας και της Ινδονησίας , αφήνοντας τα εν λόγω λεπτά ψάρια να κατοικούν σε αβαθείς θαλάσσιους οικοτόπους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Royal Society Biology Letters, εξηγεί ότι το όρθιο ανάστημα, κοινό στους ανθρώπους, αλλά εξαιρετικά σπάνιο σε όλο το ζωικό βασίλειο, επιτρέπει στα Αλογάκια της Θάλασσας να κατοικούν στα θαλάσσια λιβάδια.
Προτιμούν να ζουν σε προστατευμένες περιοχές όπως οι κοραλλιογενείς ύφαλοι που υπάρχει άφθονη ποικιλία χλωρίδας. Λόγω του αναστήματός τος τα Αλογάκια μπορούν να ελιχθούν καλύτερα, από ότι αν κολυμπούσαν σε οριζόντια θέση, κάτι που θα τους βοηθούσε βέβαια να καμουφλαριστούν μέσα στα θαλάσσια λιβάδια. Το καμουφλάζ παίζει σπουδαίο ρόλο για τα Αλογάκια της Θάλασσας επειδή θεωρούνται «φτωχοί» κολυμβητές, δηλώνει ο Peter Teske, ερευνητής από το Μοριακό Εργαστήριο Οικολογίας του Πανεπιστημίου Macquarie. Με το καμουφλάζ τα Αλογάκια προστατεύονται από τους εισβολείς και πιάνουν καλύτερα την τροφή τους όπως καρκινοειδή, μικρά ψάρια, χωρίς να γίνουν αντιληπτά.

Για να βρουν περισσότερα στοιχεία οι ερευνητές κατασκεύασαν ένα οικογενειακό δέντρο χρησιμοποιώντας τις γενετικές πληροφορίες που συγκέντρωσαν από το γένος του Ιππόκαμπου που περιλαμβάνει όλα τα είδη. Τα Αλογάκια της Θάλασσας ενώθηκαν με άλλα είδη κατά τη διάρκειας της Ολιγόκαινης υποπεριόδου της Παλαιογενής Περιόδου της Καινοζωικής εποχής της Γης, που μετακινούνταν οι τεκτονικές πλάκες στον Ινδικό και Δυτικό Ειρηνικό και σχηματίστηκαν οι νέοι θαλάσσιοι βιότοποι.

Τα Αλογάκια της Θάλασσας παραμένουν απομονωμένα στους συγκεκριμένους θαλάσσιους βιότοπους με αποτέλεσμα να αναπτύσσουν διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά. Τα Αλογάκια της Θάλασσας θεωρούνται ιδιαίτερα ασυνήθιστα κοκκαλιάρικα ψάρια, λόγω της όρθιας στάσης τους, του μεγάλου μεγέθους που έχει το κεφάλι τους σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα τους και λόγω του γεγονότος ότι τα αρσενικά γεννούν, εξηγεί ο Taske. H ουρά τους βοηθάει να πιάνονται στην υδρόβια βλάστηση και να καμουφλάρονται για να μην τους βλέπουν τα άλλα ψάρια.

Από 34 είδη που υπήρχαν τα οχτώ απειλούνται και βρίσκονται στη Κόκκινη Λίστα της Παγκόσμιας Ένωσης Προστασίας του Περιβάλλοντος (IUCN).

http://www.econews.gr

Read more...

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP