Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας - 3 δελτία τύπου: (διαλυτήριο πλοίων - υδατοκαλλιέργειες - συμπαράσταση χαλκιδική)

>> Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013


1. Αρνητική η εισήγηση της Περιφέρειας για το διαλυτήριο πλοίων:  Όπως μπορείτε να διαβάσετε… η Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής εισηγήθηκε αρνητικά στο Περιφερειακό Συμβούλιο, επι της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την προσθήκη δραστηριότητας διάλυσης πλοίων από τη «Νέα Ελληνικά ΝαυπηγείαΑ.Ε» Ο ΠΕΡΙΒΟΣ από τη στιγμή που είχε πληροφορηθεί για την αίτηση της εν λόγω επιχείρησης (αφου μελέτησε εκτενώς την ΜΠΕ) είχε στείλει εγγράφως τις θέσεις του τόσο στο Δήμο όσο και στην Περιφέρεια. Είναι αξιοπρόσεκτο το γεγονός ότι το ένα από τα δύο σχετικά που επικαλείται η Περιφέρεια για την τεκμηρίωση της εισήγησής της, και τα οποία επισυνάπτει στους αποδέκτες, είναι οι θέσεις του Ομίλου.

Ο ΠΕΡΙΒΟΣ συνεχίζει και προς άλλες κατευθύνσεις τις προσπάθειες προστασίας της περιοχής (Κυνόσουρα-Πούντα) οι οποίες και θα κοινοποιηθούν όταν είναι εφικτό.https://sites.google.com/site/perivos/anakoinoseis
 
2.  Ο κίνδυνος των Υδατοκαλλιεργειών παραμένει και απειλεί…..Ένα από τα μείζονα περιβαλλοντικά προβλήματα που απειλούν τη Σαλαμίνα, θεωρούμε ότι είναι η μετατροπή όλου του δυτικό τμήματος του νησιού μας, σε Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών. Είναι γνωστό ότι ο ΠΕΡΙΒΟΣ έχει προσφύγει (μαζί με άλλους φορείς) στο ΣΤΕ με αίτημα την ακύρωση της συγκεκριμένης ΚΥΑ.
 
Παράλληλα βέβαια δεν μπορούμε να μην σταθούμε και σε πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν τις μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών σε Φώκα και Θυνιό. Οι συγκεκριμένες μονάδες έχουν ζητήσει την αύξηση της παραγωγής τους κατά 25%. Το αίτημα αυτό είναι (προσωρινά) σύννομο (όμως έχουμε εκφράσει τις αντιρρήσεις μας) μιας και μέχρι να τελεσιδικήσει το θέμα της χωροθέτησης των Υδατοκαλλιεργειών, είναι η μόνη επέκταση που μπορεί να υλοποιηθεί.. Όμως εκφράζουμε τον προβληματισμό και τις ανησυχίες μας παραθέτοντας και τα ακόλουθα :
  • Οι εν λόγω μονάδες έχουν αγοραστεί από την «Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες Α.Β.Ε.Ε. » η οποία εταιρεία αποσύρει τις εγκαταστάσεις της από το νησί του Πόρου!
  • Η αλλαγή ιδιοκτησίας δίνει τη δυνατότητα στην επιχείρηση να πάρει άδεια αύξησης παραγωγής κάτι που η προϋπάρχουσα κατάσταση για συγκεκριμένους λόγους, δεν της το επέτρεπε.
  • Η διαδικασία αδειοδότησης είχε ξεκινήσει πριν έναν ολόκληρο χρόνο και ο ΠΕΡΙΒΟΣ είχε απευθυνθεί στους αρμόδιους φορείς διαμαρτυρόμενος και με το δεδομένο ότι για μεν τη Φώκα η αίτηση αύξηση παραγωγής ήταν 300% και για το Θυνιό 225% (δείτε εδώ).
  • Η αρχική αίτηση αύξησης των ανωτέρων ποσοστών, σε συνδυασμό με την αδυναμία ελέγχου της πραγματικής παραγωγής από τους θεσμοθετημένους φορείς, μας προβληματίζει για τις πραγματικές τους προθέσεις..
  • Η Περιφέρεια αν και αρχικά είχε θετική εισήγηση τελικά γνωμοδότησε αρνητικά.
  • Ο Δήμος δεν εξέφρασε έγκαιρα επίσημη θέση για το θέμα, παρά την αίτηση της Περιφέρειας και παρά τις επανειλημμένες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για μη επέκταση των υφιστάμενων μονάδων, για αυτό και εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας.
  • Το γεγονός ότι μια μεγάλη εταιρία αγοράζει και εγκαθίσταται στη περιοχή, μας δημιουργεί προβληματισμό για το μέλλον της χωροθέτησης της Δυτικής Σαλαμίνας σε Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών.
  • Τέλος με το δεδομένο της νέας αναβολής της εκδίκασης στο ΣΤΕ (για τρίτη φορά) παγιώνεται μια κατάσταση, που θα παρουσιάζει μεγαλύτερη δυσκολία ως προς την ανατροπή της.
Η προστασία της συγκεκριμένης περιοχής θεωρούμε ότι είναι μείζονος σημασίας. Ο ΠΕΡΙΒΟΣ παρακολουθεί και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προς αυτόν τον σκοπό. Η αντίδραση και παρουσία του κόσμου και κυρίως των τοπικών του αρχόντων είναι αυτή που θα αποτρέψει αυτήν την κατάληξη. https://sites.google.com/site/perivos/anakoinoseis 

3.  Επειδή το περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόβλημα στη Χαλκιδική ξεπερνά τα όρια του νομού της, αλλά και της λογικής: Ο Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας (ΠΕΡΙΒΟΣ) θεωρεί ότι οι εργασίες εξόρυξης χρυσού στην Χαλκιδική αποτελούν μεγάλη περιβαλλοντική υποβάθμιση, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε ευρύτερο. Ταυτόχρονα πιστεύοντας ότι και οι κοινωνικές αλλά και οικονομικές συνέπειες αποτελούν πρόκληση για μια ευνομούμενη κοινωνία, δηλώνουμε την συμπαράστασή μας στον αγώνα των κατοίκων της περιοχής, ελπίζοντας σε μια ορθολογική και περιβαλλοντικά αποδεκτή λύσηhttps://sites.google.com/site/perivos/anakoinoseis/skouries

 

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP