Φωτογράφος: Steve McCurry

>> Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2013


 Ο Steve McCurry γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1950 στη Φιλαδέλφια των Η.Π.Α. Σπούδασε ιστορία του κινηματογράφου και σκηνοθεσία στο πανεπιστήμιο της Pennsylvania. Ενθουσιάστηκε με τη φωτογραφία, όταν άρχισε να φωτογραφίζει για την εφημερίδα της σχολής που σπούδαζε.

Η καριέρα του ως φωτορεπόρτερ ξεκίνησε στην Ινδία ως ελεύθερος επαγγελματίας, αλλά έγινε γνωστός μετά την κάλυψη της εισβολής της Ρωσίας στο Αφγανιστάν, τη δεκαετία του 80. Μπήκε στη χώρα φορώντας την τοπική ενδυμασία, όπου έκρυβε τα φιλμ του. Οι εικόνες του ήταν οι πρώτες από το πόλεμο αυτό και του χάρισαν το χρυσό μετάλλιο Robert Cappa για το καλύτερο φωτορεπορτάζ από το εξωτερικό.


Κάλυψε κι άλλους πολέμους στη συνέχεια: Ιράν – Ιράκ, Λίβανο, Καμπότζη, πόλεμος του Κόλπου, πρώην Γιουγκοσλαβία. Είναι συνεργάτης του National Geographic και από το 1986 μέλος του πρακτορείου Magnum. Το έργο του εστιάζεται στις συνέπειες του πολέμου στο περιβάλλον και στους ανθρώπους, εστιάζοντας περισσότερο στα πρόσωπα.


Έγινε διάσημος για τη φωτογραφία της νεαρής Αφγανής, μια φωτογραφία που χαρακτηρίστηκε ως «η πιο γνωστή φωτογραφία του περιοδικού National Geographic».

Έχοντας έδρα τη Νέα Υόρκη, διοργανώνει σεμινάρια φωτογραφίας, αλλά και εκπαιδευτικά ταξίδια στην Ασία (Νεπάλ, Ινδία, Βιρμανία κ.α.).


Έχει βραβευτεί πάρα πολλές φορές και συμμετείχε σε πλήθος εκθέσεων. Έχει εκδώσει και αρκετά βιβλία, όπως The Imperial Way (1985), Monsoon (1988), Portraits (1999), South Southeast (2000), Sanctuary (2002), The Path to Buddha: A Tibetan Pilgrimage (2003), Steve McCurry (2005) και Looking East(2006).


http://www.photodiodos.gr/v/library/greatphotographers/mccurry/

http://stevemccurry.wordpress.com/

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP