Το πιο ανθεκτικό ζώο του πλανήτη

>> Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2013


Ένα μικρό ζώο που έχει καταπλήξει τους επιστήμονες που μπορεί να ζήσει χωρίς νερό,να αντέχει σε ακραίες θερμοκρασίες και έντονη ακτινοβολία, και ίσως να επιζήσει στο κενό του διαστήματος? είναι μια βασική περιγραφή του Tardigrade.  Η πιο συχνά αποκαλούμενη η «αρκούδα νερού», αφορά αυτό το μικροσκοπικό πλάσμα που ανοίγει στη επιστήμη συναρπαστικές νέες προοπτικές σχετικά με τη διαδικασία της αφυδάτωσης, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη κρυογονική τη διατήρηση των τροφίμων, αλλά και εμβόλια και το αίμα.

Το Μίκρο πλάσμα ανακαλύφθηκε πριν από δύο αιώνες, και ο πρώτος που το περιγράψει σαν Tardigrade είναι ο Γερμανός ζωολόγος, Johann August Ephraim Goeze, ο οποίος το παρατήρησε το 1773 αναφέροντας: " Τι παράξενο είναι αυτό το μικρό ζώο, λόγω των εξαιρετικών και τις παράξενης μορφολογίας του άλλα και επειδή μοιάζει με μια αρκούδα σε μικρογραφία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποφάσισε να το ονομάσει μικρό αρκουδάκι του νερόυ. "Το όνομα" Tardigrade "(αργος περιπατητής, στα ιταλικά) εισήχθη λίγα χρόνια αργότερα, από τον ιταλό βιολόγος Lazzaro Spallanzani ο οποίος περιέγραψε την αργή χελώνας μετακίνηση του ζώου .

Σε μια συνέντευξη στη  Η Φωνή της Ρωσίας, ο Γιατρός Lorena Rebecchi από το Τμήμα Βιολογίας Ζώων του Πανεπιστημίου της Μόντενα και Ρέτζιο Εμίλια στην Ιταλία εξηγεί ότι το tardigrades είναι πολύ μικρά ζώα. Μετρούν λιγότερο από ένα χιλιοστό. και αν θέλουμε να τα εξετάσουμε από την άποψη της εξέλιξης τους, μπορεί να συσχετιστεί με τα έντομα και καρκινοειδή.

Είναι υδρόβια ζώα. Ζουν σε θαλάσσιους οικοτόπους, όπως λίμνες ή σε χερσαία ενδιαιτήματα, όπως τα εδάφη ή βρύα. "Περισσότερα από 1000 ποικιλίες tardigrade έχουν ανακαλυφθεί, αλλά ο συνολικός αριθμός των υπαρχόντων ειδών είναι ακόμα άγνωστη.Οι ερευνητές αναφέρουν και εξηγούν πώς τα tardigrades "είναι σε θέση να αποξηρανθούν και να χάσουν περίπου το 97% του νερού στο σώμα τους. Μπορούν να μείνουν σε μια τέτοια κατάσταση για πολλά χρόνια. Και τότε θα είναι σε θέση να ξεκινήσει και πάλι ζωντανά." Αυτό το καταπληκτικό άλλα φυσικό βιολογικό μηχανισμό που ονομάζεται "anhydrobiosis" είναι το εντυπωσιακό  και μπορούν να μείνουν σε μια τέτοια κατάσταση για χρόνια.

Κατά τη διάρκεια των περιόδων λήθαργου, τα tardigrades είναι πολύ ανθεκτικά και μπορούν να επιβιώσουν σε οικοτόπους με εχθρικό περιβάλλων προς τη ζωή. Ορισμένα μπορεί να επιβιώσουν σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται από το απόλυτο μηδέν (-459 Γ, βαθμοί F) έως 300Γ, βαθμούς F. Μπορούν να εκτεθούν σε 1000 φορές περισσότερη ακτινοβολία από άλλα ζώα, αλλά επίσης και σε υψηλές πιέσεις. Είναι απίστευτο! Αυτές οι εξαιρετικές ικανότητες έχουν κέντρισε την περιέργεια των επιστημόνων του διαστήματος για να ελέγξουν το πόσο είναι ανθεκτικά tardigrades. Ο  Rebecchi εξήγησε ότι τα μικρά ζώα πήγαν δύο φορές  στο διάστημα, το 2007 και το 2009.

Ήταν ένα μέρος των πειραμάτων "Tardigrades στο χώρο" με αποστολή που ξεκίνησε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. Παρέμειναν σε τροχιά για περίπου 12 ημέρες. Ο στόχος ήταν να τηρούν τους μηχανισμούς tardigrades και να αντισταθούν στις πιέσεις και τη μικροβαρύτητα. Υπό αυτές τις συνθήκες, είπε ο Rebecchi, τα tardigrades ανάπτυξαν πολύ γρήγορα τα αυγά τους και ήταν εντελώς φυσιολογικά. Επίσης παρατηρηθείκαν ότι ήταν σε θέση να αναπτύξουν ισχυρούς μηχανισμούς έναντι της οξείδωσης.

Τα Tardigrades είναι το πρώτο ζώο που είναι γνωστό ότι έχουν επιζήσει  στο διάστημα. Παρ 'όλα αυτά ο Rebecchi αρνήθηκε να κάνη υποθέσεις σχετικά με tardigrades αν έχουν έρθει από το διάστημα, ή ακόμα και από έναν άλλο πλανήτη. "Αυτό είναι επιστημονική φαντασία!" ανάφερε  "Στην πραγματικότητα, κατά πάσα πιθανότητα προήλθε μέσα από τη θάλασσα, όπου υπάρχουν πολλά αλλα είδη tardigrade".

Η μελέτη της "αρκούδας νερού" συνεχίζει να προοδεύει. Μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες ενδιαφέρονται για τα μόρια του tardigrades που χρησιμοποιούν για να αφυδατωθεί. Ένας βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, ο  John Crowe, ανακάλυψαν ότι η επιβίωση οργανισμών, όπως τα tardigrades, εξαρτάται από ένα σάκχαρο είναι γνωστή ως τρεαλόζη. Κατά τη διάρκεια του περιόδων ληθάργου, η ζάχαρη συμπεριφέρεται όπως το νερό στο εσωτερικό του κυττάρου και κρατά το ζωντανό.

Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να αντιγραφεί για τη ανάπτυξη της κρυογονικής σε αστροναύτες ( που τόσο βλέπουμε σε ταινίες) στην διατήρηση τροφίμων, αλλά επίσης και στα εμβόλια, το αίμα για μεταγγίσεις και στο DNA. Στην πραγματικότητα θα επέτρεπε η διάρκεια ζωής του ανθρώπου να επεκταθεί το οποίο θα ήταν ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για την παγκόσμια δημόσια υγεία.

http://www.newsbeast.gr/environment/arthro/490861/i-thalassia-arkouda-einai-to-pio-anthektiko-zoo-tou-planiti/

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP