Blog: Kύκλοι

>> Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2013

 
Η ιδέα για την δημιουργία των ΚΥΚΛΩΝ  ξεκίνησε απλά με μια συζήτηση μεταξύ φίλων-κατοίκων Σεληνίων-και της διαπίστωσης ότι στα Σεληνια,οπου κατοικουμε εμεις και τα παιδια μας, υπάρχει έλλειψη οποιονδήποτε αθλητικών, καλλιτεχνικών, πολιτιστικών και γενικότερων δραστηριοτήτων οι οποίες θα μπορούσαν να γεμίζουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών μας αλλά και των υπολοίπων κατοίκων.


Για τον λόγο αυτό, αποφασίσαμε, λειτουργώντας εθελοντικά, να οργανώσουμε από μόνοι μας και σύμφωνα με αυτά που μπορούμε να προσφέρουμε μια σειρά ΔΩΡΕΑΝ μαθημάτων και άλλων δραστηριοτήτων που σκοπό έχουν να φέρουν τα παιδιά μας σε επαφή με την  τέχνη, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Να τους προσφέρουμε την δυνατότητα μέσα από αυτή την επαφή να πάρουν τις πρώτες γνώσεις μέσα από απλά μαθήματα, να γεμίσουν τον χρόνο τους δημιουργικά και εντέλει να πάρουν αυτό το πρώτο ερέθισμα που οφείλουμε να τους δώσουμε.
Για τον σκοπό αυτό οργανώσαμε τα πρώτα  τμήματα μαθημάτων και δραστηριοτητων με δασκάλους, εμάς τους ίδιους τους γονείς, που προσφέραμε εθελοντικά ανάλογα με το γνωστικό αντικείμενό μας.
Στο ξεκίνημα αυτού του εγχειρήματος είχαμε την στήριξη και την αυθόρμητη προσφορά από Εθελοντές γονείς και κατοίκους καθώς και φορείς των  Σεληνίων. Την  προσπάθειά μας  αυτή έθεσε υπό την αιγίδα του ο Δήμαρχος Σαλαμίνας  Γ. Τσαβαρής, ο οποίος μας παραχώρησε  χώρους του Δήμου για την πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων μας.

Στην συνέχεια  βρεθήκαμε μπροστά σε μια απίστευτα  ευχάριστη έκπληξη:  πόσο μεγάλη ανάγκη υπήρχε τελικά για μια τέτοια κίνηση, διαπίστωση που προέκυψε αφενός από την αποδοχή της τοπικής  κοινωνίας των Σεληνίων αλλά και όλης της Σαλαμίνας, αλλά και από το γεγονός  ότι πάρα πολλοί συμπολίτες μας, είτε ως άτομα είτε ως φορείς  ήρθαν κοντά στους ΚΥΚΛΟΥΣ, συνεργάστηκαν, προσέφεραν και προσφέρουν  δυναμώνοντας αυτήν την κοινή προσπάθεια.

Βασική επιδίωξη των «ΚΥΚΛΩΝ» είναι μέσω της αυθόρμητης φυσικής διδασκαλίας, η ανιδιοτελής και μη κερδοσκοπική ανταλλαγή γνώσεων και πληροφοριών, τόσο στο καλλιτεχνικό, το αθλητικό όσο και στο ευρύτερα εκπαιδευτικό πεδίο.


Η δημιουργία δηλαδή, ενός πολιτιστικού εργαστηριού, για όσους επιθυμούν να καλλιεργήσουν ή να διευρύνουν κάποια γνωστικά πεδία.

Οι ΚΥΚΛΟΙ  στηρίζονται σε όσους πιστεύουν ότι ο Εθελοντισμός είναι έκφραση πολιτισμού και κοινωνικής ευαισθησίας.

Οργανώνουν αφιλοκερδώς μαθήματα, σεμινάρια, διαλέξεις, ομιλίες, παραστάσεις, αθλητικές  και άλλες δραστηριότητες με σκοπό την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, γνώσεων, πληροφοριών και την ενημέρωση σε οποιοδήποτε γνωστικό και καλλιτεχνικό αντικείμενο.
Οι  ΚΥΚΛΟΙ δεν ασκουν καθήκοντα σχολικής διδασκαλίας. Τα μαθήματα άπτονται της λεγόμενης αυθόρμητης φυσικής διδασκαλίας, αποκλείουν οποιαδήποτε οικονομική συνδιαλλαγή, δεν χορηγούν πιστοποιήσεις και δεν κάνουν χρήση κάποιας συγκεκριμένης διδακτικής, κάποιου αναλυτικού προγράμματος ή μεθόδου.

Οι βασικές αρχές λειτουργίας των ΚΥΚΛΩΝ είναι:
1. Η δημοκρατική αρχή της συναίνεσης στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων.
2. Διαφάνεια σε κάθε πράξη και ενέργεια.
3. Ισότητα μεταξύ των μελών.
4. Ανοιχτή ενημέρωση και ελεύθερη διαβούλευση.
5. Συλλογικότητα στη λήψη αποφάσεων.
6. Προάσπιση της προσωπικής ελευθερίας και σεβασμός της ιδιωτικής ζωής.
7. Αποκλεισμός οποιασδήποτε χειραγώγησης πολιτικών και κομματικών συμφερόντων.
8. Αποκλεισμός οποιασδήποτε οικονομικής συναλλαγής.
Σε αυτήν την προσπάθεια ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ και να προσφέρετε με οποιονδήποτε τρόπο θεωρείτε ότι θα ήταν χρήσιμος.
Χρειαζόμαστε: τις καινούργιες ιδέες σας ώστε να εμπλουτιστεί αυτή η προσπάθεια, την γνώση σας σε οποιοδήποτε αντικείμενο ώστε να φτιάξετε και να διδάξετε το δικό σας τμήμα, τις τεχνικές σας γνώσεις για την τεχνική κάλυψη όλων των δραστηριοτήτων, την συμμετοχή σας ως επιμελητές και βοηθοί στα διάφορα τμήματα για την επιτήρηση των παιδιών και κυρίως την καλή σας διάθεση.

Οι Κύκλοι είναι μία ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ.
Μια προσπάθεια που δεν ανήκει ξεχωριστά σε κανέναν.

Ανήκει σε ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.

Φορείς που συμμετέχουν:
Όμιλος Αντισφαίρισης (Τέννις) Σαλαμίνας, ΝΑΟΣ Γυάλας «Αγ.Νικόλαος», Σκακιστικός Όμιλος Σαλαμίνας, Ποδηλατικός Όμιλος Σαλαμίνας, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού σχολείου Σεληνίων, Σύλλογος Διδασκόντων Δημοτικού Σχολείου Σεληνίων, Νηπιαγωγείο Σεληνίων, Θεραπευτική κοινότητα ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ και ΚΕΘΕΑ ΕΞΑΝΤΑΣ, Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων και Ναυτικών Αθλημάτων Σεληνίων, Κινηματογραφική Λέσχη Σαλαμίνας, «Ενεργοί Πολίτες Σαλαμίνας», ο εφημέριος του Ι.Ν.Αγίου Νικολάου πατέρας Δημήτριος, η ψυχή της δανειστικής βιβλιοθήκης Σεληνίων κα Μ.Τσόλα, η εκπρόσωπος των μελών του ΚΑΠΗ Σεληνίων.

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP