Παθαίνει αλλά δεν μαθαίνει

>> Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013

Η Ευρώπη δεν πήρε το μάθημά της από τις περιβαλλοντικές καταστροφές και τις κρίσεις δημόσιας υγείας του παρελθόντος, ούτε λαμβάνει υπόψη της τις σημερινές αντίστοιχες προειδοποιήσεις, επισημαίνει σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΕΑ), εκτιμώντας ότι εάν η ευρωπαϊκή προσέγγιση έδινε μεγαλύτερη έμφαση στην «αρχή της προφύλαξης» χιλιάδες ζωές θα μπορούσαν να είχαν σωθεί και πολλά οικοσυστήματα θα μπορούσαν να είχαν προστατευθεί.

Σε μια έκθεση 800 σελίδων με τίτλο «Οψιμα Μαθήματα από Πρώιμες Προειδοποιήσεις», η ΕΕΑ αναφέρει μεταξύ άλλων τα παραδείγματα των επιπτώσεων του Τσέρνομπιλ, της βενζίνης super και του εντομοκτόνου DTT ως περιπτώσεις που δεν έτυχαν της αναγκαίας προσοχής, ενώ επικαλείται και τη σημερινή αδράνεια σε ζητήματα καταστροφής οικοσυστημάτων (π.χ. θάνατοι μελισσών) ή εν δυνάμει περιβαλλοντικών απειλών, όπως οι γενετικώς τροποποιημένοι οργανισμοί (ΓΤΟ) και η νανοτεχνολογία.

Μελετώντας τις πληροφορίες για τα πυρηνικά δυστυχήματα στο Τσέρνομπιλ και τη Φουκουσίμα, η ΕΕΑ υποστηρίζει, αφενός, ότι οι αριθμοί των θανάτων που προκλήθηκαν από τη ραδιενέργεια του Τσέρνομπιλ έχουν υποτιμηθεί σημαντικά και κυμαίνονται από 17.000 ώς 68.000 σε διάστημα 50 ετών και, αφετέρου, ότι ο κίνδυνος ενός μεγάλου πυρηνικού δυστυχήματος στο μέλλον έχει αυξηθεί 20 φορές μετά τη Φουκουσίμα. Κι αυτό διότι απεδείχθη ότι οι προδιαγραφές πυρηνικής ασφάλειας δεν ήταν επαρκείς και θα έπρεπε να είχαν από καιρό επαναξιολογηθεί.

Οσον αφορά τους ΓΤΟ, η ΕΕΑ υποστηρίζει ότι δεν προσφέρουν άμεσα οφέλη για τον καταναλωτή, δεν είναι απαραιτήτως ασφαλείς και δεν είναι κατάλληλοι για την πλειονότητα των καλλιεργητών ανά τον κόσμο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως, τονίζεται στην έκθεση, είναι ο τρόπος που αντιδρούν οι κυβερνήσεις: έχουν την τάση ν' ανθίστανται στην επιβολή κανονισμών προστασίας και συχνά υιοθετούν νόμους όταν είναι πλέον πολύ αργά για την αποφυγή θανάτων αλλά και μεγάλων οικονομικών ζημιών.

Η ΕΕΑ επιρρίπτει επίσης και σοβαρότατες ευθύνες στα λόμπι της βιομηχανίας, κατηγορώντας τα ότι προκειμένου να προστατεύσουν τα οικονομικά τους συμφέροντα προσπαθούν με κάθε τρόπο να διαφθείρουν ερευνητές και αξιωματούχους, για να υπονομεύσουν την επιβολή κανονισμών. Σε μια ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα, η ΕΕΑ δηλώνει ευθέως ότι η βιομηχανία «έχει στρατολογήσει έγκριτους επιστήμονες, ειδικούς των μίντια και πολιτικούς στους οποίους προσφεύγει όταν τα προϊόντα της συνδέονται με ενδεχόμενους κινδύνους» για το περιβάλλον ή τη δημόσια υγεία.

Οσον αφορά τις υπόγειες ενέργειες της βιομηχανίας γενικότερα, η βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ» αποκαλύπτει ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες δισεκατομμυριούχοι που συνδέονται με τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων ρίχνουν εκατομμύρια δολάρια στην εκστρατεία αμφισβήτησης της κλιματικής αλλαγής.

(Πηγή: www.guardian.co.uk)

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP