Φιλμ: Ανάμεσα σε δυο κόσμους

>> Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου 2013
Δυο εντελώς διαφορετικοί φουτουριστικοί κόσμοι, αλληλοεξαρτώμενοι αλλά αμοιβαία απαγορευτικοί. Και στη μέση, κυριολεκτικά, ένας νεαρός και μια κοπέλα που αγαπιούνται αψηφώντας τους κανόνες. Συμπαθητικούλι.

Το εύρημα της ταινίας –γύρω από το οποίο εξυφαίνεται το φουτουριστικό ρομάντζο μεταξύ του Άνταμ Κερκ (συμπαθής ο πολυπράγμων Στέρτζες) και της Ίντεν Μουρ (Ντανστ)– αφορά δύο κόσμους, τον Πάνω και τον Κάτω, που βρίσκονται ο ένας πάνω από τον άλλον και χωρίζονται μεταξύ τους από τον ίδιο ουρανό: ο μεν φτωχός, περιβαλλοντικά υποβαθμισμένος, ανήλιαγος και χωρίς πολλές προοπτικές Κάτω Κόσμος στέκει όπως περίπου κι ο δικός μας πλανήτης, ενώ ο πλούσιος, τεχνολογικά υπερεξελιγμένος και κάπως μηχανιστικός Πάνω Κόσμος στέκει αντεστραμμένος από πάνω του, με την βαρύτητα να είναι επίσης ανάποδη. Όπερ σημαίνει, πως στο βάθος του κοινού ουράνιου θόλου των δυο κόσμων φαίνεται πεντακάθαρα ο άλλος… αντιδιαμετρικά αντίθετος. Τα δε εφέ, που υποστηρίζουν αυτό το δίπολο, χωρίς να επιδιώκουν σώνει και ντε να σε εντυπωσιάσουν, είναι αρκούντως ονειρικά.

Σ’αυτό το αλλόκοτο σύμπαν, που λέτε, ο μικρός ορφανός Άνταμ του Κάτω Κόσμου γνωρίζεται κάποια στιγμή με την ξανθούλα Ίντεν του Πάνω Κόσμου. Συναντιούνται και κουβεντιάζουν τα βράδια στεκόμενοι ο καθείς σε μια ψηλή, χιονισμένη βουνοκορφή του κόσμου του με τον άλλον αντεστραμμένο πάνω απ’ το κεφάλι του. Ως μετέφηβοι αρχίζουν και τα ραντεβουδάκια, με την Ίντεν να κατεβαίνει δεμένη με ένα σκοινί στον κόσμο του Άνταμ. Μέχρι που ένα βράδυ, οι δυνάμεις περιπολίας του Πάνω Κόσμου –που εκμεταλλεύεται ασύστολα τον ορυκτό πλούτο και το εργατικό δυναμικό των κάτω και τιμωρεί παραδειγματικά τους... λαθρομετανάστες– τους παίρνουν χαμπάρι και πυροβολούν την Ίντεν. Ο Άνταμ νομίζει πως την έχασε για πάντα. Και συνεχίζει την στενόχωρη, μα ζεστή σε ανθρώπινες σχέσεις, ζωή του.

Μια δεκαετία αργότερα, ο νεαρός θα δει αίφνης την Ίντεν «ζωντανά» στην τηλεόραση (που «εκπορεύεται», βέβαια, από τον κραταιό Πάνω Κόσμο). Και θα κάνει τα αδύνατα δυνατά να πιάσει δουλειά στην Transworld, την παντοδύναμη εταιρεία που ελέγχει λίγο-πολύ τα πάντα, στην οποία εργάζεται επίσης η κοπέλα. Μηχανεύεται και τρόπο να «μπεί» στο περιβάλλον της Ίντεν, υποδυόμενος τον «πανωκοσμίτη». Δυστυχώς, όμως, αυτή, μετά τον πυροβολισμό από την περίπολο, έχει πάθει αμνησία και δεν τον θυμάται... Τελικά, με τη βοήθεια ενός μεσήλικα υπαλλήλου της Transworld (Σπαλ) ο Άνταμ θα ξεγελάσει τους αξιωματούχους του Πάνω Κόσμου, θα πιάσει την καλή… χάρη σε μια εφεύρεσή του και θα τα βρει και με την καλή του.

Νεανικός ρομαντισμός, ολίγον από σασπένς, αλληλεγγύη μεταξύ των καλών «κατωκοσμιτών»... Ένα συμπαθητικό παραμύθι, που δεν πολυεμβαθύνει, πάντως, στην αξιακή αντιθεση μεταξύ των δυο κόσμων.

Τατιάνα Καποδίστριαhttp://tospirto.net/offers


Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP