Η Αρκτική είναι ελληνική!

>> Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012

Η αλήθεια είναι ότι αυτοί οι Έλληνες, οι Έλληνες της Αρκτικής, είναι λίγο εκκεντρικοί. Για παράδειγµα, εκφράζουν την αγάπη τους τρίβοντας τις µύτες τους. Το «ασθενές» φύλο έλκεται ακόµα από τους τριχωτούς άντρες και κάνει στράκες όποιος έχει περισσότερο τρίχωµα στα πόδια του.

http://www.camilleseaman.com/Artist.asp?ArtistID=3258&Akey=WX679BJN

 Οι επιστήµονες, εδώ και χρόνια, στην προσπάθειά τους να καταλάβουν τη συµπεριφορά αυτών των περίεργων οµογενών, καταλήγουν απλώς στο να σκίζουν τα πτυχία τους… Γιατί οι Έλληνες της Αρκτικής έχουν µαύρο δέρµα! Μόνο που το µαύρο δέρµα τούς κάνει… κάτασπρους! Και ακόµα… αυτό το µαύρο - κάτασπρο δέρµα προσφέρει την απόλυτη µόνωση, µε αποτέλεσµα να γίνονται σχεδόν αόρατοι, αφού δεν µπορούν να τους εντοπίσουν ούτε µε υπέρυθρες κάµερες! Και αυτά τα περίεργα χαρακτηριστικά τους, τα µη πολιτικώς ορθά για τα κυρίαρχα γούστα, είναι, ίσως, η αιτία που η υποδοχή την οποία τους επιφυλάσσουµε στη µητέρα πατρίδα δεν είναι και η καλύτερη δυνατή ή, για να λέµε τα πράγµατα µε το όνοµά τους, τους έχουµε γραµµένους στα παλιά µας τα παπούτσια, αν και κινδυνεύουν µε εξαφάνιση, µε απρόβλεπτες αλλά καταλυτικές επιπτώσεις και για µας τους ιθαγενείς…

http://www.camilleseaman.com/Artist.asp?ArtistID=3258&Akey=WX679BJN

Οι «αρχαίοι» συγγενείς
Όπου, βέβαια, Έλληνες της Αρκτικής είναι οι πολικές αρκούδες, αφού η Αρκτική είναι κατά µία έννοια ελληνική, γιατί το όνοµά της προέρχεται από την αρχαία λέξη «άρκτος» (αρκούδα) και της δόθηκε κατ’ αναλογία προς τους αστερισµούς της Μεγάλης και της Μικρής Άρκτου, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στον πολικό αστέρα.

Μόνο που η Αρκτική εξαφανίζεται εξαιτίας του φαινοµένου του θερµοκηπίου, εξαιτίας της εµµονής στην κυριαρχία του άνθρακα. Ακόµα και οι επιστήµονες είναι έκπληκτοι µε τις ραγδαίες επιπτώσεις της κλιµατικής αλλαγής, αφού οι πάγοι λιώνουν, οι πολικές αρκούδες κινδυνεύουν να µείνουν χωρίς τον βιότοπό τους και οι πολυεθνικές των βρόµικων καυσίµων βρίσκονται ήδη στην περιοχή µε τα γεωτρύπανά τους ανά χείρας σε αναζήτηση του «µαύρου χρυσού» και του «θαυµατουργού» φυσικού αερίου. Η εµµονή στα βρόµικα καύσιµα έχει οδηγήσει, σύµφωνα µε τις τελευταίες ανακοινώσεις των επιστηµόνων, σε συρρίκνωση της ποσότητας των πάγων κατά 40% σε σχέση µε τη δεκαετία του 1970, ενώ σήµερα καταγράφεται το κατώτερο επίπεδο των τελευταίων 30 χρόνων.

http://www.camilleseaman.com/Artist.asp?ArtistID=3258&Akey=WX679BJN

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύµφωνα µε τα στοιχεία του Κέντρου ∆εδοµένων Χιονιού και Πάγου των ΗΠΑ, η επιφάνεια του Αρκτικού Ωκεανού που καλύπτεται από πάγο µειώθηκε κατά 70.000 τετραγωνικά χιλιόµετρα µέσα σε, µόλις, πέντε χρόνια! Το ποσοστό του 40% σε σχέση µε τη δεκαετία του 1970 είναι βέβαια η συντηρητική εκτίµηση της καταστροφής, αφού µελέτες άλλων εξειδικευµένων επιστηµόνων αποκαλύπτουν ότι η πραγµατική µείωση είναι της τάξης του 75% σε 30 µόλις χρόνια, εάν µετρηθεί ο όγκος του πάγου της Αρκτικής κατά τους καλοκαιρινούς µήνες.Σύµφωνα µε έναν εκ των κορυφαίων επιστηµόνων παγκοσµίως, του Axel Schweiger από το Κέντρο Πολικών Επιστηµών (Polar Science Center) της Ουάσιγκτον, «το 75% αναφέρεται σε µια σύγκριση του όγκου του πάγου, ανάµεσα στον Σεπτέµβριο του 1979 και τον Σεπτέµβριο του 2011», αφού ο Σεπτέµβριος θεωρείται µήνας - ορόσηµο, µια και διαθέτει τον µικρότερο όγκο πάγου κάθε χρόνο. 

http://www.motherjones.com/blue-marble/2012/09/melting-arctic-ice-photo-gallery-james-balog

Η «οµπρέλα» του πλανήτη
Ίσως πολλοί, ακόµα και σήµερα που και οι πιο δύσπιστοι επιστήµονες αρχίζουν να οµολογούν ότι ο άνθρωπος και τα βρώµικα καύσιµα ευθύνονται για την κλιµατική αλλαγή, να µη βρίσκουν µια καλή αιτία για να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στην Αρκτική. Και ίσως ακόµα περισσότεροι να θεωρούν, ειδικά εν µέσω οικονοµικής κρίσης, όλα αυτά τα στοιχεία για κάποια σαρκοφάγα θηλαστικά, που έχουν την ιδιοτροπία να ζουν στην κατάψυξη αφαιρώντας από την ανθρωπότητα πετρέλαιο και φυσικό αέριο για να ζεσταθεί το κΟκαλάκι της, άχρηστες πληροφορίες… ∆εν είναι, όµως, έτσι, γιατί οι πάγοι του Αρκτικού Ωκεανού λειτουργούν σαν µία τεράστια οµπρέλα που κρατάει όλο τον πλανήτη δροσερό. Όπως αναφέρεται στην έκκληση της Greenpeace που έχουν υπογράψει εκατομμύρια πολίτες από όλο τον πλανήτη, «αν χάσουμε αυτήν την ομπρέλα, ο πλανήτης θα θερμαίνεται πολύ πιο γρήγορα. Ένας επιπλέον κίνδυνος είναι η απελευθέρωση μεθανίου. Υπάρχουν τεράστια αποθέματα μεθανίου στον Αρκτικό κύκλο, που βρίσκονται επί εκατομμύρια χρόνια εγκλωβισμένα στα επονομαζόμενα “αιώνια στρώματα πάγου” (permafrost), όπως επίσης και τεράστιες ποσότητες νεκρής βλάστησης που θα αποσυντεθεί και θα απελευθερώσει μεγάλες ποσόσητες μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα (CO2), αν οι πάγοι λιώσουν».

http://journeysunforgettable.com/polar-bears-with-journeys-unforgettable-2014/


Όπως επισημαίνει η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση, το μεθάνιο είναι ένα ιδιαίτερα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου, τουλάχιστον 20 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα.

Οι εισβολείς
Το λιώσιμο των πάγων έδωσε μοναδική ευκαιρία στις πετρελαϊκές εταιρείες, που έχουν την κύρια ευθύνη για την εξαφάνιση της Αρκτικής, να λειτουργήσουν ως «τάγματα εφόδου» για να διεκδικήσουν το 13% των ανεξερεύνητων πετρελαϊκών κοιτασμάτων, δηλαδή περίπου 90 δισ. βαρέλια που, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών, βρίσκονται στην Αρκτική.

Η ποσότητα αυτή των 90 δισ. βαρελιών πετρελαίου αρκεί βέβαια για να καλύψει τις παγκόσμιες ανάγκες σε πετρέλαιο μόνο για τρία χρόνια, ποσότητα αντιστρόφως ανάλογη με τις δραματικές επιπτώσεις που θα επιφέρουν οι δραστηριότητες στο σύνολο του πλανήτη. Και αυτό γιατί οι πιθανότητες σοβαρού ατυχήματος κατά τον κύκλο μιας εξόρυξης είναι 1 στις 5, την ίδια στιγμή που, σύμφωνα με εμπιστευτικά αμερικανικά κρατικά έγγραφα που αποκαλύφθηκαν, η αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας στα παγωμένα νερά είναι «σχεδόν αδύνατη» και αναπόφευκτα λάθη θα μπορούσαν να καταστρέψουν το εύθραυστο περιβάλλον της Αρκτικής.

Της Βάλιας Μπαζού, vbazou@gmail.com
http://topontiki.gr/article/40090

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP