Γιατί χρειαζόμαστε την Καρέτα

>> Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου 2012

«Και τι θα συμβεί αν εξαφανιστούν οι χελώνες Καρέτα - Καρέτα δηλαδή; Τόσα ζώα έχουν χαθεί στο πέρασμα των αιώνων και δεν έγινε καμία καταστροφή. Συμβαίνει στη φύση» λέει πολύ συχνά ένας φίλος που του αρέσει να ματαιώνει μέσω της κοινής λογικής διάφορες «οικολογικές υπερευαισθησίες», όπως τις αποκαλεί.

Σε μια συνέντευξη, ζήτησα από τον πρωτεργάτη προστασίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα - Καρέτα, κ. Δημήτρη Μαργαριτούλη, να απαντήσει γιατί είναι τόσο σημαντικό να σώσουμε τη συγκεκριμένη χελώνα. Μου εξήγησε λοιπόν το σκεπτικό της προστασίας των ζώων υπό εξαφάνιση. Κατ’ αρχάς η μείωση του πληθυσμού της Καρέτα - Καρέτα δεν οφείλεται στη φύση, αλλά στον άνθρωπο που έχει καταλάβει τα σημεία όπου γεννάει.

Επίσης, οι συνέπειες από την καταστροφή της βιοποικιλότητας του πλανήτη, που πλέον συμβαίνει με φρενήρεις ρυθμούς, είναι ανυπολόγιστες, όχι για τη φύση, που πάντα βρίσκει ένα τρόπο να ισορροπεί, αλλά για τον άνθρωπο.

Η εκστρατεία για την προστασία της Καρέτα - Καρέτα λειτουργεί σαν ερέθισμα για να συνειδητοποιήσουν οι άνθρωποι τι συμβαίνει και να κινητοποιηθούν. Μια χελώνα, μια αρκούδα, ένα ζωάκι είναι γλυκό και χαριτωμένο οπότε όλοι θέλουν να το σώσουν. Αντιθέτως κανένας δεν ενδιαφέρεται για μια ποικιλία σιταριού που χάνεται.
Από εκείνη τη συνομιλία έχουν περάσει αρκετά χρόνια και ο αγώνας για την προστασία ειδών υπό εξαφάνιση συνεχίζεται με πολλές δυσκολίες. Από την άλλη, οι εξελίξεις της επιστήμης αναδεικνύουν πόσο σημαντικό είναι να διατηρηθεί η ποικιλία των ζώντων οργανισμών σε αυτό τον πλανήτη.

Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες μια επιστημονική ανακάλυψη ανέδειξε πανηγυρικά την αξία της διατήρησης της βιοποικιλότητας κυρίως για τον άνθρωπο. Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι οι ποικιλίες ντομάτας που καλλιεργούνται έχουν χάσει το γονίδιο που τις κάνει νόστιμες και το οποίο επίσης συνδέεται με τη συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών στον καρπό. Το αναζήτησαν λοιπόν σε παλαιές ποικιλίες ντομάτας, οι οποίες υπάρχουν ακόμα στις τράπεζες σπόρων, και το επανατοποθέτησαν (στο εργαστήριο, στο πλαίσιο πειράματος) ξαναφτιάχνοντας με έναν τρόπο την παλαιά νόστιμη και θρεπτική ντομάτα.


Από την άλλη, ουσίες που βρίσκονται σε συγκεκριμένα φυτά λειτουργούν προληπτικά ή και θεραπευτικά για κάποιες ασθένειες με βάση πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα.

Για παράδειγμα, στο μπρόκολο υπάρχει μια ουσία που βοηθά στο να μην απενεργοποιηθεί στον άνθρωπο το γονίδιο που προστατεύει από τον καρκίνο. Οχι όμως σε όλα τα μπρόκολα, αλλά σε συγκεκριμένες ποικιλίες. Για σκεφτείτε να ήταν από αυτές που έχουν χαθεί...

Η προστασία της βιοποικιλότητας δεν είναι λοιπόν μια εκδήλωση οικολογικής υπερευαισθησίας, είναι μια αναγκαιότητα κυρίως για την προστασία του ανθρώπινου είδους.


 Η φύση θα βρει τον τρόπο. Εμείς όμως;

Δημοσιεύθηκε στις: 07/08/2012
Της Τάνιας Γεωργιοπούλου, από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Τρίτη 7 Αυγούστου 2012


http://www.archelon.gr/contents/ournews.php?row=row10&nid=521

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP