Θετική εκπαίδευση σκύλων

>> Κυριακή, 19 Αυγούστου 2012


   
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥΑΛΕΤΑΣ

Ένα από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όταν παίρνουμε ένα κουτάβι στο σπίτι μας είναι η καθαριότητα και που θα κάνει την «ανάγκη» του.

 Όσο πιο νωρίς μπούμε σε ένα πρόγραμμα, τόσο πιο γρήγορα θα μάθει  το σκυλάκι μας και  λιγότερα ατυχήματα θα συμβούν μέσα στο σπίτι. Τους πρώτους μήνες είναι σωστό να βγάζουμε αρκετά συχνά το κουτάβι μας έξω, κυρίως μετά το φαγητό, το παιχνίδι και τον ύπνο του. Όσο περνάει ο καιρός το σκυλί μας θα «αντέχει» όλο και περισσότερο, και οι ώρες παραμονής μέσα στο σπίτι θα αυξάνονται.

 Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του στην τουαλέτα είναι αναπόφευκτο να μην γίνουν και κάποια ατυχήματα. Θυμηθείτε ότι το σημαντικότερο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ποτέ να μην μαλώνετε το σκυλί σας και ποτέ να μην αντιδράτε με πανικό και φωνές όταν το «πιάνετε» εν δράση. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να το τρομάξετε και μακροπρόθεσμα να μην θέλει και να φοβάται να τα «κάνει» μπροστά σας.

 Βοηθήστε το κουτάβι σας να καταλάβει τι είναι αυτό που του ζητάτε και κάθε φορά που κάνει το σωστό επιβραβεύετε με μια λιχουδιά. Σύντομα θα μάθει ότι κάνοντας την ανάγκη του εκτός σπιτιού σημαίνει πολλά μπράβο και πολλές λιχουδιές.

ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΟΣ ΣΚΥΛΟΥ


Λανθασμένα επικρατεί η άποψη ότι ο σκύλος ξεκινά την εκπαίδευσή του γύρω στους 6 μήνες της ζωής του. Στην πραγματικότητα, από τη στιγμή της γέννησής του η μητέρα του προσφέρει τα πρώτα εφόδια για την μετέπειτα ζωή του.

Στους δύο μήνες που το κουτάβι θα έρθει στο σπίτι μας, από την πρώτη κιόλας μέρα θα πρέπει να μας απασχολήσει η εκπαίδευσή του, και αυτό γιατί ως νέο μέλος της οικογένειας θα κληθεί να εφαρμόσει κανόνες, τους οποίους όσο πιο νωρίς τους διδαχθεί, τόσο πιο εύκολα θα τους μάθει και τόσο καλύτερη και ευχάριστη θα είναι η συμβίωσή του μέσα στο σπίτι. Είναι πιο δύσκολο να αλλάξουμε συμπεριφορές που ήδη υπάρχουν πολύ καιρό από το να δημιουργήσουμε εξ αρχής καινούριες.

Σε αυτόν τον σκοπό, η Θετική εκπαίδευση, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, καθώς μπορεί να εφαρμοστεί από πολύ μικρή ηλικία στο κουτάβι μας, καθώς δε του ασκείται καμία μορφή βίας και να μάθει όχι μόνο τις βασικές εντολές υπακοής (έλα, κάτσε, μείνε, ξάπλωσε), αλλά να διαμορφώσει και τον χαρακτήρα του και να συμβάλλει στην σωστή κοινωνικοποίησή του.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΛΩΝΩ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΜΟΥ

Όλοι οι ιδιοκτήτες σκύλων θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να μαλώνουμε, να φωνάζουμε και να χτυπάμε τον σκύλο μας. Τις περισσότερες φορές, οι συμπεριφορές που μας ενοχλούν στο σκυλί μας, είναι «σκυλίσιες» και απολύτως φυσιολογικές, μόνο που στον δικό μας κόσμο φαντάζουν ανεπιθύμητες και προβληματικές.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, αν ασκήσουμε βία στον σκύλο μας, το σίγουρο είναι ότι δεν θα καταλάβει για ποιο λόγο τον μαλώνουμε (ο σκύλος δεν καταλαβαίνει ελληνικά!), ιδίως όταν η τιμωρία δεν ταυτίζεται χρονικά με την ανεπιθύμητη συμπεριφορά του, και το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να χαλάσουμε τη σχέση που έχουμε αναπτύξει. Το ανθρώπινο χέρι θα πρέπει να σημαίνει για τον σκύλο χάδι, στοργή, αγάπη, εμπιστοσύνη και τίποτε άλλο.

Το αντίθετο μπορεί να οδηγήσει τον σκύλο μας να γίνει φοβικός και επιθετικός προς τους ανθρώπους και τελικά καθόλου ασφαλής για τους γύρω του.

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΜΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ


Πολλές φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι  με την «καταστροφική μανία» των σκυλιών μας, η οποία εκδηλώνεται στα έπιπλά μας, στα παπούτσια μας, στα χαλιά μας. Αναρωτηθήκατε ποτέ όμως γιατί ο σκύλος δαγκώνει-μασουλάει;

Σε μικρή ηλικία, το κουτάβι έχει την ανάγκη να μασουλήσει γιατί αλλάζει τα δόντια του, και όπως τα μικρά παιδιά έτσι και αυτό χρειάζεται κάτι να ακονίζει τα δόντια και τα ούλα του. Σε αυτήν την περίπτωση καλό είναι να του παρέχουμε διάφορα αντικείμενα κατάλληλα για κουτάβια που κυκλοφορούν στο εμπόριο (κοκάλα, λαστιχένιες μπάλες, σχοινιά.) και να του τα παρέχουμε καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Θα ήταν καλό να απομακρύνουμε προσωπικά μας αντικείμενα από το πάτωμα όπως, κάλτσες, παντόφλες, παπούτσια για να μην του δίνουμε την ευκαιρία επιλογής.

Σε μεγαλύτερη ηλικία τα σκυλιά μασουλάνε από ανία. Αυτό συμβαίνει όταν το σκυλί μένει πολλές ώρες μόνο του, χωρίς πνευματικά ερεθίσματα και βαριέται, με αποτέλεσμα να βρίσκει «κάτι» για να ασχοληθεί, να διεγείρει το μυαλό του και να εκτονώσει την ενέργειά του. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα θα ήταν 2 με 3 βόλτες την ημέρα, για να μπορέσει να γυμναστεί και ώρες ποιοτικής απασχόληση στο σπίτι με τον ιδιοκτήτη του.

Ένας άλλος λόγος μασουλήματος αποτελεί το στρες. Τα σκυλιά είναι ζώα ρουτίνας, και κάθε αλλαγή σε αυτήν μπορεί να τα στρεσάρει. Επίσης η μη ύπαρξη ηρεμίας στο «οικογενειακό» περιβάλλον μπορεί να αποτελέσει αφορμή στρες για το σκυλί.

Σε κάθε περίπτωση ο σκύλος μας θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του τα δικά του παιχνίδια, τα οποία θα μάθει από μικρή ηλικία ότι αυτά και μόνο θα πρέπει να χρησιμοποιεί.

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΜΟΥ ΔΕΝ ΑΚΟΥΕΙ ΣΤΟ «ΕΛΑ».

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες σκύλων κατά τη διάρκεια της βόλτας τους με τον τετράποδο φίλο τους, είναι ο φόβος ότι αν τον αφήσουν ελεύθερο δεν θα επιστρέψει.

Σε αυτήν την περίπτωση σημαντικό ρόλο παίζει η εντολή «έλα». Θα πρέπει να μάθουμε στον σκύλο μας να υπακούει σε αυτήν την εντολή και να κάνουμε την επιστροφή του σε εμάς το πιο ευχάριστο γεγονός.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι σε καμία περίπτωση και για κανέναν λόγο δεν θα πρέπει να μαλώνουμε τον σκύλο μας όταν αυτός επιστρέφει σε εμάς, οτιδήποτε και αν ήταν αυτό που έκανε πριν έρθει. Θυμηθείτε ότι ο σκύλος δεν έχει μακροπρόθεσμη μνήμη και αν τον τιμωρήσουμε θα καταλάβει ότι το κάνουμε γιατί ήρθε κοντά μας και όχι γιατί πριν από λίγο έπαιζε με άλλο σκύλο ή κυλιόταν μέσα σε νερά.

Οι λόγοι για τους οποίους ένα σκυλί δεν υπακούει στην εντολή «έλα» είναι συνήθως γιατί πρώτον δεν την γνωρίζει, γιατί έχει συνδέσει την επιστροφή στον ιδιοκτήτη με κάτι δυσάρεστο (φωνές, δέσιμο, τέλος βόλτας), γιατί οι μυρωδιές στο χώμα είναι πιο δελεαστικές και απορροφούν την συγκέντρωση του σκύλου, γιατί ο ιδιοκτήτης δεν την λέει σωστά (στάση σώματος) και πολλές φορές γιατί λέγοντάς την κατευθυνόμαστε εμείς προς τον σκύλο, γεγονός το οποίο ο σκύλος το εκλαμβάνει τελείως διαφορετικά. Πάντα προκαλούμε τον σκύλο να μας ακολουθήσει γυρίζοντας προς την αντίθετη κατεύθυνση από την οποία αυτός ακολουθεί.

ΤΑ ΣΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΗΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΕΝΟΣ ΣΚΥΛΟΥ.
Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα «Κόσμος» Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010, τεύχος 376

Η απόκτηση ενός σκύλου μπορεί για πολλούς να θεωρείται απλή υπόθεση ενώ για άλλους να χρειάζεται αρκετή σκέψη. Για κάποιους πάλι, η συγκατοίκηση με έναν σκύλο προκύπτει τυχαία και για άλλους αποτελεί συνειδητή επιλογή. Η αλήθεια είναι ότι η απόφαση να βάλουμε ένα σκύλο στη ζωή μας πρέπει να παρθεί προσεκτικά και κατόπιν ωρίμου σκέψεως και πριν από αυτό να φροντίσουμε να γίνουμε γνώστες του τι ακριβώς σημαίνει «έχω σκύλο», ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις μας απέναντί του, τι ανάγκες έχει και πώς όλα αυτά θα επηρεάσουν  και σε ποιο βαθμό την ζωή μας.

Ο σκύλος αποτελεί για τον άνθρωπο συντροφιά καθώς μοιράζεται την καθημερινότητά του και βιώνουν μαζί κοινές εμπειρίες. Η ύπαρξή του καλλιεργεί την υπευθυνότητα ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας και την συνεργασία όταν μοιράζονται τη φροντίδα του. Ο σκύλος αποτελεί επίσης την αφορμή για σωματική άσκηση καθώς χρειάζεται βόλτα περίπου δύο φορές την ημέρα και χάρη σε αυτόν ξεβολευόμαστε από τον καναπέ και την τηλεόραση.

Σε μερικούς όμως ανθρώπους όλα τα παραπάνω θα φανούν ότι απέχουν πολύ από την πραγματικότητα και θα ισχυριστούν ότι η απόκτηση ενός σκύλου μόνο προβλήματα και μπελάδες τους έφερε. Τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει γιατί η απόκτηση του σκύλου ήταν ένα τυχαίο γεγονός, είτε γιατί είχε ο γείτονας, είτε γιατί ήταν δώρο γενεθλίων του παιδιού, είτε γιατί το είδαμε στην βιτρίνα ενός pet shop και το λυπηθήκαμε, και πάει λέγοντας.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, φράσεις των ιδιοκτητών όπως, «δεν με ακούει καθόλου», «με γράφει», «είναι πεισματάρης» είναι πολύ συνηθισμένες.  

 
Μερικοί επίσης ιδιοκτήτες σκύλων συμπεριφέρονται στο σκυλί τους σαν να είναι άνθρωπος και περιμένουν, μάταια βέβαια, να φερθεί και ο σκύλος ανάλογα. 

Κάποιοι πάλι, θεωρούν ότι το σκυλάκι τους είναι λούτρινο και αδιαφορούν για τις ανάγκες του.

Ο σκύλος είναι ένας ζωντανός οργανισμός που έχει τις δικές του ανάγκες και όταν τον βάζουμε στο σπίτι μας εξαρτάται απολύτως από εμάς. Θα πρέπει να είμαστε συνεπείς με την φροντίδα του, τη διατροφή του, την υγεία του, την σωματική και την πνευματική του άσκηση και την εκπαίδευσή του. Τα σκυλιά είναι ζώα ρουτίνας και αισθάνονται ευτυχισμένα όταν έχουν ένα σωστό καθημερινό πρόγραμμα.

Ο σκύλος θα μας συντροφεύει για τα επόμενα 10 περίπου χρόνια της ζωής  μας, κάτι το οποίο πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας πριν τον αποκτήσουμε. Εικόνες εγκαταλελειμένων σκυλιών στους δρόμους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και πριν φύγουμε για διακοπές, δεν τιμά κανέναν από εμάς και αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι ο σκύλος μπορεί να είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, αλλά δυστυχώς πολλές φορές δεν ισχύει το αντίθετο.

http://www.kozanidogs.gr/adv.html

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP