Κινηματογραφικό έργο: Mετασεισμός (2010)

>> Τρίτη, 5 Ιουνίου 2012Από τη μακρινή Κίνα έρχεται η ταινία Aftershock του σκηνοθέτη Xiaogang Feng. Στηριγμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Zhang Ling, η ταινία παίρνει αφορμή από τον καταστροφικό σεισμό του 1976 στο Τangshan της βόρειας Κίνας για να διηγηθεί τις επιπτώσεις του στην ιστορία μιας οικογένειας και στο πώς επηρρέασε τα μέλη της στην υπόλοιπη πορεία τους.

Αftershock σημαίνει μετασεισμός. Στο έργο δε χρησιμοποιείται κυριολεκτικά ο όρος αλλά μεταφορικά, καθώς μετασεισμός είναι όλα όσα οι ήρωες καλούνται να επιλέξουν και να ακολουθήσουν μετά το τραγικό αυτό γεγονός των 7,8 ρίχτερ που κόστισε τη ζωή σε περίπου 240.000 ανθρώπους.

Μια γυναίκα χάνει τον άντρα της στο σεισμό ενώ τα παιδιά της καταπλακώνονται από το κτήριο όπου έμεναν και καλείται να πάρει μια τρομακτική απόφαση ζωής και θανάτου που θα της στοιχίσει τους μέχρι τότε άρρηκτους δεσμούς της οικογένειάς της.

Η αγριότητα μιας σχεδόν εμπόλεμης κατάστασης απωτυπώνεται με έναν αποστομωτικό τρόπο και βάζει το θεατή να αναρωτηθεί για το πόσο εύκολα μπορεί κανείς να κατακρίνει όταν βλέπει μια κατάσταση αποστασιοποιημένα.

Μετά από αυτό το γεγονός οι ήρωες της ταινίας δε θα είναι ποτέ οι ίδιοι. Θα αποχωριστούν, θα βιώσουν τη μοναξιά και τη μεταμέλεια, ενώ ένα εξίσου συγκλονιστικό γεγονός θα τους φέρει πιο κοντά στην επανένωση και στη συγγνώμη. Τραγικές φιγούρες, μαριονέτες μιας σκληρής μοίρας, θα αναγκαστούν να έρθουν σε ρήξη με τον ίδιο τους τον εαυτό για να μπορεσουν να ξανανιώσουν την αγάπη.

Μια συγκινητική ταινία, που όμως αποφεύγει το μελοδραματισμό, γεμάτη συναίσθημα και στοργή, σκηνοθετημένη άψογα και με γεναιόδωρες ερμηνείες, κυρίως από τις δύο γυναίκες, μάνα και κόρη.....  δε θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.

http://billyboy-arts.blogspot.com.au/2010/11/aftershock-tangshan-dadizhen-2010_23.html

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP