Κινηματογραφικό έργο: Poltergeist

>> Παρασκευή, 25 Μαΐου 2012Η ταινία "Poltergeist" σηματοδότησε την πρώτη συνεργασία δύο "ιερών τεράτων" του φανταστικού κινηματογράφου, των Tobe Hooper και Steven Spielberg. Το αμάλγαμα της κινηματογραφικής δεξιοτεχνίας του Hooper και της πρωτοτυπίας των ιστοριών που δημιουργεί η φαντασία του Spielberg δημιούργησε μία ταινία-σταθμό για τα φιλμ υπερφυσικού τρόμου, ένα φιλμικό "κόσμημα" που θα λάμπει παντοτινά.

Ενα βιβλίο αποσπάται από τη βιβλιοθήκη χωρίς να το αγγίξει κανείς, ένα κρεβάτι κινείται χωρίς λόγο, φώτα αναβοσβήνουν χωρίς να φταίει η ΔΕΗ και ένα αναμμένο λαμπατέρ εκσφενδονίζεται πάνω σε έναν τοίχο. Αν νομίζετε πως οι καταστάσεις αυτές αποτελούν αποκύημα της φαντασίας ενός σεναριογράφου ταινιών τρόμου, έχετε δίκιο κατά το ήμισυ. Μία σειρά από παρόμοιες σκηνές μεταφυσικού τρόμου επέλεξε ο cult σκηνοθέτης του φανταστικού, Tobe Hooper, όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με ένα σενάριο που στρέφεται γύρω από το υπερφυσικό φαινόμενο των poltergeist, το οποίο έχει απασχολήσει για πολλές δεκαετίες την αμφιλεγόμενη επιστήμη της παραψυχολογίας.

Οπως απεδείχθη, η επιλογή αυτή του Hooper κατάφερε να κάνει γνωστούς, εκτός από το φαινόμενο Poltergeist, κάποιους ηθοποιούς (Greg T Nelson, JoBeth Williams κ.λπ.), να δώσει στο φιλμ την ανεξίτηλη στάμπα του cult και να δημιουργήσει ένα κινηματογραφικό franchise που συνεχίζει να ενθουσιάζει τους σινεφίλ μέχρι σήμερα.

Ας γυρίσουμε το ρολόι του χρόνου μερικές δεκαετίες πίσω και ας ταξιδέψουμε νοερά στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '80. Εκείνη την εποχή, το όνομα του Steven Spielberg συγκαταλεγόταν στην πρώτη πεντάδα των πιο ελπιδοφόρων σκηνοθετών του Hollywood. Η επιτυχία του "Jaws" το 1975 και ο απίστευτος θρίαμβος του "Indiana Jones And The Raiders Of The Lost Ark" τo 1981 είχαν ανεβάσει στα ύψη τις "μετοχές" του νεαρού σκηνοθέτη. Παρά την πίεση, ο ευφυής κινηματογραφικός... παραμυθάς γεννούσε ιδέες με ασύλληπτη ταχύτητα.

Δύο ήταν τα φιλμικά projects που ανοίγονταν μπροστά του εκείνο τον καιρό. Το πρώτο ονομαζόταν "E.T. the Extra-Terrestrial" και αφορούσε στις περιπέτειες ενός νεαρού εξωγήινου που εγκαταλείπεται κατά λάθος από τους δικούς του στη Γη και συνάπτει φιλικές σχέσεις με μία οικογένεια γήινων.

Το δεύτερο ήταν το "Poltergeist", μία ταινία υπερφυσικού τρόμου με θέμα μία χαρακτηριστική μικροαστική οικογένεια των ΗΠΑ που αναγκάζεται να αντιμετωπίσει την αιφνίδια εισβολή φαντασμάτων και υπερφυσικών δυνάμεων στο ίδιο της το σπίτι.

Περισσότερα: http://www.pulp.gr/Cinema/Features/Poltergeist-Series.aspx

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP