Φύση και Στοχασμός

>> Τρίτη, 22 Μαΐου 2012

 “Φύση και Στοχασμός” : το νέο e-magazine του 24grammata.com για τις θετικές επιστήμες
Λίγα λόγια από τον αρχισυντάκτη Δρ. Κωνσταντίνου  Μπενά , PhD

Αγαπητές φίλες και φίλοι! Στοχάστριες και στοχαστές!

Ποτέ άλλοτε οι γνώσεις της ανθρωπότητας για την Φύση, τα αποκτήματα αυτά αιώνων ολόκληρων μόχθου της επιστήμης, δεν ήταν τόσο αχανείς, τόσο εντυπωσιακές, και τόσο πολλά υποσχόμενες, όσο στις ημέρες μας. Μα και ποτέ άλλοτε ο μέσος άνθρωπος δεν ένιωθε τις γνώσεις αυτές ως ακατανόητες, ανώφελες ίσως ακόμα και εχθρικές για αυτόν και την ζωή του, τόσο όσο σήμερα.

Ακόμα και στον μεσαίωνα, όταν ο όχλος, φανατισμένος από τους παπικούς σκοταδιστές, ζητούσε να δει στην πυρά ερευνητές όπως ο Giordano Bruno, οι ελπίδες των πολλών ήταν πάντα δοσμένες στην σοφία και στα ευρήματα των γιατρών, των φιλοσόφων, των μαθηματικών, των μηχανικών και σχεδιαστών και τόσων άλλων που δεν είχαν την ατυχία να πέσουν στη δυσμένεια της κυρίαρχης εκκλησίας, ευρήματα που μέρα με την ημέρα άλλαζαν την ζωή προς το καλύτερο για όλους, αισθητά.

Οι «αιρετικοί» δεν ήταν παρά εξαιρέσεις: Μεγαλοφυείς άνθρωποι οι οποίοι τύχαινε απλά να προτρέξουν κατά μερικές δεκαετίες της εποχής τους. Αν περίμεναν, απλά, για ένα κάποιο χρονικό διάστημα – συνήθως όχι πολύ μακρύ – πριν κάνουν γνωστές στο ευρύ κοινό τις θεωρίες τους, δεν θα είχαν διατρέξει κανέναν κίνδυνο. Διότι όλων οι θεωρίες, σύντομα μετά το ατυχές δικό τους τέλος, δικαιώθηκαν ακλόνητα στην συνείδηση του κόσμου, η δε εκκλησία αναγκάστηκε να τις δεχτεί είτε αυτό τις άρεσε είτε όχι. Αντιθέτως σήμερα, οι επιστήμονες και τα έργα τους αποτελούν μέρη του «επισήμου καθεστώτος». Δεν χρειάζονται καμία ευλογία ή ανοχή εκ μέρους της εκκλησίας – αντίθετα, η εκκλησία είναι εκείνη που χρειάζεται να προσαρμόζει διακριτικά την πίστη της στα δεδομένα της επιστήμης, αν δεν θέλει να καταντήσει περίγελως.

Τα έργα και οι ιδέες των επιστημόνων είναι, σχεδόν εξ ορισμού, αξιοσέβαστα και ο απλός άνθρωπος υποκλίνεται με σεβασμό στην σοφία τους. Και ωστόσο πόσοι συνάνθρωποί μας αισθάνονται την ζωή τους να καλυτερεύει αισθητά, όσο θα περίμενε κανείς με δεδομένες τις ολοένα αυξανόμενες γνώσεις μας; Πότε έγινε πραγματικότητα η τελευταία μεγάλη καλυτέρευση της ζωής, ανάλογη με εκείνη που επέφερε, π.χ., η ανακάλυψη της κλωστοϋφαντουργίας ή της ατμομηχανής;


Παρ’ όλον ότι έχει πλέον καταστεί δυνατή η αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος, πότε επετεύχθη η τελευταία μεγάλη ανακούφιση των ανθρώπων από ασθένειες που τους μαστίζουν κατά τον ίδιο τρόπο με την εξαφάνιση, π.χ., της πανώλης ή της φυματίωσης; Απεναντίας, πάνω από μια γενεές έχουν μεγαλώσει με την αποκλειστική (άδικη!) εντύπωση ότι η επιστήμη και η τεχνολογία δεν προξενούν τίποτα άλλο εκτός από την μόλυνση του περιβάλλοντος, την όξινη βροχή, και την υποταγή του ανθρώπου στην δουλεία μιας εντατικής λειτουργίας η οποία είναι εντελώς ξένη προς αυτόν, και δυναστική.
Πού ακριβώς οφείλονται όλα αυτά είναι ένα ζήτημα πολύ μεγάλο για τις περιορισμένες δυνατότητες της εκδοτικής μας προσπάθειας, έστω και για ακροθιγή αναφορά.

Εκείνο που μπορούμε και ευελπιστούμε να επιτύχομε είναι να δώσομε σε όσο το δυνατόν περισσότερους στοχαστές και στοχάστριες των φυσικών επιστημών την δυνατότητα να κοινοποιήσουν στους συμπολίτες μας ιδέες, σκέψεις, και προτάσεις, ο καθένας πάνω σε θέματα του ενδιαφέροντός του, είτε με τρόπο απλό, εύληπτο για τους μη επαΐοντες, είτε με τρόπο «τεχνικό» (π.χ. με μαθηματική ανάπτυξη) και ενδιαφέροντα για ειδικευμένους οι οποίοι θα ήταν ευτύχημα αν αποκρίνονταν με τις δικές τους απόψεις και σχόλια. Η ελεύθερη ανταλλαγή σκέψεων και ιδεών, αν και δεν αποτελεί από μόνη της την λύση, είναι πάντα «εκ των ων ουκ άνευ» για κάθε λύση και καλυτέρευση οποιασδήποτε πτυχής της ανθρώπινης ζωής.

Και γίνεται δύο φορές πολύτιμη όταν γίνεται πράξη στην χώρα ακριβώς που γέννησε τον ελεύθερο στοχασμό και τον ορθό λόγο: Την χώρα μας. Και είναι αυτονόητα προς το καλύτερο το να βοηθήσομε τους συμπολίτες μας να γνωρίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο όσα έχουν κατακτηθεί από την ανθρώπινη γνώση.

Μέσα από αυτήν την πληροφόρηση θα εξάγουν τα δικά τους συμπεράσματα για το πού οφείλονται τα αρνητικά με τα οποία ξεκινήσαμε των χαιρετισμό μας, και για το τι πρέπει να γίνει.
Με αυτές τις φιλοδοξίες εμφανίζεται σήμερα, 21 Μαΐου 2012, το (ηλεκτρονικό – για την ώρα!) περιοδικό «Φύση και Στοχασμός». Ανοιχτό σε όλους. Κάθε κείμενο που αφορά κάποιον κλάδο των φυσικών επιστημών είναι ευπρόσδεκτο στις σελίδες του! Αρκεί να είναι απόσταγμα συγκροτημένης επιστημονικής συλλογιστικής και τεκμηρίωσης, και όχι «ψευδοεπιστήμης» ή προληπτικών φαντασιώσεων.

Να σημειωθεί ότι η προσπάθειά μας αυτή γίνεται με βάση την εθελοντική μας συμμετοχή σε αυτή. Προσδοκία μας είναι, όσο το δυνατόν συντομότερα, η «Φύση και Στοχασμός» να εμφανιστεί και σε έντυπη μορφή, διαθέσιμη στα περίπτερα που κατακλύζονται ασφυκτικά από υποπροϊόντα ευτελούς μυθολογίας και παράνοιας. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα χωρίς την συνδρομή σας.

Στείλτε μας τα κείμενά και τις ιδέες σας! Ελεύθερα! Η δημοκρατία και η ελευθερία του λόγου είναι η αρχή μας. «Η μόνη ανόητη ιδέα είναι εκείνη που δεν γίνεται γνωστή!» Και πρέπει όλοι να θυμόμαστε ετούτο: Όλες οι πραγματικά προοδευτικές ιδέα, εκείνες που έφεραν επανάσταση στις επιστήμες – και όχι μόνο – ήταν πάντα «αδιανόητες» ή «παρανοϊκές» στον καιρό τους.

Αν δεν ήταν, δεν θα προσέφεραν τίποτα καινούργιο. Γιατί «καινούργιο» στην περίπτωση αυτή είναι ακριβώς εκείνο που κανείς δεν συλλογίστηκε ποτέ, ούτε από απόσταση. Χωρίς αυτό να σημαίνει, βέβαια, πως κάθε «αδιανόητη» σκέψη είναι κάτι καινούργιο και προοδευτικό. Το νέο πρέπει να έχει τις ρίζες του στο παλαιό και δοκιμασμένο. Να είναι εξέλιξή του. Να ξεφεύγει από αυτό, αλλά ταυτόχρονα να το περιέχει.

Κωνσταντίνος Μπενάς


http://www.24grammata.comΔημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP