Διάσωση ιστορικού κτηρίου Χαϊδαρίου

>> Τετάρτη, 16 Μαΐου 2012


ΘΕΜΑ: Η κατεδάφιση του ιστορικού κτηρίου του «Παλαιού Δημαρχείου» Χαϊδαρίου και η ανέγερση νέου κτηρίου, που καταστρέφει τη δενδρόφυτη πλατεία, αποτελεί Περιβαλλοντικό, Πολιτικό και Οικονομικό σκάνδαλο. Διεκδικούμε την τροποποίηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου της περιοχής για τον χαρακτηρισμό της, ήδη διαμορφωμένης, πλατείας σε Κοινόχρηστο Χώρο Πρασίνου και τη διάσωση του ιστορικού κτηρίου .


Η οικολογική, πολιτική και οικονομική διάσταση του έργου: «Ανακατασκευή του Πολιτιστικού Κέντρου του Παλαιού Δημαρχείου, που επλήγη από το σεισμό του 1999», προκαλεί τους κατοίκους της πόλης του Χαϊδαρίου.

Η απόφαση του Δήμου Χαϊδαρίου και η έγκριση και υιοθέτηση της από την Περιφέρεια Αθήνας, για την κατεδάφιση του ιστορικού κτηρίου του «Παλαιού Δημαρχείου» και την ανέγερση ενός νέου κτηρίου τριπλάσιας επιφάνειας και όγκου, το οποίο καταλαμβάνει το σύνολο της διαμορφωμένης  πλατείας, έχει χαρακτηριστικά περιβαλλοντικού, πολιτικού και οικονομικού σκανδάλου.

Πρόκειται για την τσιμεντοποίηση ενός ελεύθερου χώρου μέσα στον αστικό ιστό, μιας διαμορφωμένης πλατείας, σε κοινή χρήση τα τελευταία 30 χρόνια.

Η οικοδόμηση ενός κτηριακού όγκου που εξαντλεί σε κάλυψη, δόμηση και όγκο τους επιτρεπόμενους, στην περιοχή, όρους δόμησης και ο κατακερματισμός του αδόμητου χώρου περιμετρικά του κτηρίου, ακυρώνουν κάθε έννοια ελεύθερου χώρου. Μια απόφαση που θυσιάζει πολύτιμο αστικό πράσινο και υψηλή βλάστηση (στην πλατεία υπάρχουν τουλάχιστον 28 μεγάλα δέντρα, 15 εκ των οποίων είναι πεύκα), στο βωμό μιας υποτιθέμενης «ανάπτυξης», που θέλει τους ελεύθερους χώρους έρμαιο στα χέρια πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων. 


Παράλληλα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη γενικότερη φιλοσοφία του  Νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας/Αττικής 2021, που προωθείται, το οποίο θέτει στις βασικές του προτεραιότητες την «ανάσχεση κατανάλωσης εδαφικών πόρων για δόμηση και την επανάχρηση του υπάρχοντος κτηριακού αποθέματος».

Αναλύοντας την πολιτική διάσταση της απόφασης, η καταστροφή ενός ελεύθερου χώρου, προκειμένου να κατασκευαστεί ένα Πολιτιστικό Κέντρο, μόλις ένα χιλιόμετρο μακριά από τη «Στέγη Πολιτισμού» (πρώην ΝΕΛΕ) στην οδό Κολοκοτρώνη, θέτει υπό σοβαρή αμφισβήτηση τη σκοπιμότητα του έργου.

Το προφανές ερώτημα: «Πόσα τελικά Πολιτιστικά Κέντρα χρειάζεται το κέντρο της πόλης;» έρχεται να ενισχύσει και ο τρόπος που σκοπεύει,  ο Δήμος Χαϊδαρίου, να αξιοποιήσει το δεσμευμένο ακίνητο «Λολοσίδη» στην οδό Δαβάκη, το οποίο προορίζει επίσης για πολιτιστικές χρήσεις!  

Ειδικά σήμερα, που τα τμήματα του Πνευματικού Κέντρου, του Δήμου Χαϊδαρίου, κλείνουν το ένα μετά το άλλο, οι δάσκαλοι των εναπομεινάντων τμημάτων είναι απλήρωτοι μήνες τώρα, τα όποια εργαστήρια έχουν απομείνει, υπολειτουργούν λόγω έλλειψης υλικοτεχνικής υποδομής και η «Στέγη Πολιτισμού» (πρώην ΝΕΛΕ), στοιχειώνει, έχοντας τις μισές αίθουσες κλειδωμένες, η αμφισβήτηση γίνεται βεβαιότητα. Η σκοπιμότητα του έργου, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, είναι ανύπαρκτη.

Πολιτικό, είναι και το θέμα της παραπλάνησης των πολιτών, όσον αφορά στην αναγκαιότητα κατεδάφισης του ιστορικού κτηρίου του «Παλαιού Δημαρχείου», η οποία βασίστηκε στον ανυπόστατο ισχυρισμό, ότι το κτήριο έχει πληγεί από το σεισμό του 1999. Να σημειώσουμε ότι το κτήριο λειτουργούσε, ως Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου, έως το Δεκέμβριο του 2005 (έκτοτε τα τμήματα του Πνευματικού Κέντρου μεταφέρθηκαν στη «Στέγη Πολιτισμού», πρώην ΝΕΛΕ). Προφανώς, αν υπήρχε χαρακτηρισμός του κτηρίου ως σεισμόπληκτο από την αρμόδια Υ.Α.Σ., θα έπρεπε να είχε διακοπεί η χρήση του από το 1999.

Σχετικά με την ιστορικότητα του κτηρίου αντιγράφουμε από το επίσημο site του Δήμου Χαϊδαρίου: « Ένα άλλο σημείο της πόλης το οποίο συνδέεται με την περίοδο του πολέμου και της Κατοχής είναι το κτήριο του παλαιού δημαρχείου στην οδό Κουμουνδούρου. To κτήριο ανήκε σε Γερμανό κατάσκοπο και μετά την απελευθέρωση κατασχέθηκε από το ελληνικό Δημόσιο. Περιήλθε στον Δήμο Χαϊδαρίου το 1965 με ενέργειες του δημάρχου Δημ. Γιαχνή, του οποίου φέρει το όνομα, ως ένδειξη τιμής. Στο κτήριο αυτό στεγάστηκε στη συνέχεια το δημαρχείο της πόλης.». 

 Να συμπληρώσουμε ότι, μετά τη απελευθέρωση στο κτήριο λειτούργησε το δημοτικό σχολείο της πόλης, στη συνέχεια, και καθ’ όλη της διάρκεια της χούντας, στεγάστηκε το αστυνομικό τμήμα, αργότερα εγκαταστάθηκε το Δημαρχείο της πόλης και τέλος μέχρι το 2005 λειτουργούσε ως Πνευματικό Κέντρο.

Ένα ιστορικό κτήριο που στάθηκε αλώβητο μέσα από πολέμους και φυσικές καταστροφές, απειλείται σήμερα από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.

Ο προϋπολογισμός για τη υλοποίηση του έργου, ενός έργου ανύπαρκτης σκοπιμότητας, που υποβαθμίζει το αστικό περιβάλλον και καταστρέφει ένα κτήριο-σημείο αναφοράς για την ιστορία της πόλης, είναι 3.000.000,00 € !!! Ποσόν που προέρχεται από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής.

Είναι εξοργιστικό, σε μια  περίοδο, που οι Έλληνες πολίτες βλέπουν τις ζωές τους να εξαθλιώνονται, το όποιο κράτος πρόνοιας να καταρρέει, τα παιδιά, τους φίλους, τους ανθρώπους τους, να μένουν άνεργοι… να καλούνται να πληρώσουν, μέσα από τους φόρους που τους επιβάλλονται από την κυβέρνηση και την τρόικα, ένα έργο που, όχι απλά δεν τους υπηρετεί ,αλλά υπονομεύει το κοινό συμφέρον. 

Την Παρασκευή 4/5/12, εκπρόσωπος της εργολήπτριας εταιρίας, στην οποία έχει ανατεθεί το έργο από τη Περιφέρεια Αττικής, προσπάθησε αυθαίρετα, χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την έκδοση Άδειας Κατεδάφισης ή Ανέγερσης στην Πολεοδομία Αιγάλεω, να προχωρήσει στην εγκατάσταση εργοταξίου στο χώρο της πλατείας.  Η άμεση παρέμβαση των κατοίκων απέτρεψε τις αυθαίρετες ενέργειες της εργολήπτριας εταιρίας. 

Το Σάββατο 5/5/12 πραγματοποιήθηκε Ανοιχτή Συνέλευση στην πλατεία, των κατοίκων της περιοχής του «Παλαιού Δημαρχείου», αλλά και του Χαϊδαρίου γενικότερα, για το θέμα.  Συγκροτήθηκε Επιτροπή Κατοίκων και αποφασίστηκε η συλλογή υπογραφών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Μέχρι σήμερα 8/5/12 έχουν υπογράψει 214 κάτοικοι, των οποίων τις υπογραφές επισυνάπτονται στο παρόν έγγραφο.

Οι ελεύθεροι χώροι μας ανήκουν, τους διεκδικούμε και τους υπερασπιζόμαστε.

Θα σταθούμε απέναντι σε οποιονδήποτε επιμείνει στην τσιμεντοποίηση της πλατείας και την καταστροφή του ιστορικού κτηρίου.

Διεκδικούμε την τροποποίηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου της περιοχής για τον χαρακτηρισμό της, ήδη διαμορφωμένης, πλατείας σε Κοινόχρηστο Χώρο Πρασίνου.

Ζητάμε τη σύγκλιση Έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα και την άμεση ακύρωση του έργου.


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ
Μάγδα Μιχαηλίδου
Μαρία Μουρούτσου
Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος
Μαρία Μπουρδάκη
Κώνσταντίνα Σπηλιωτοπούλου
Αντιγόνη Γιαννοκώστα
Κατερίνα Κνήτου
Μίλτος Χατζηδημητρίου
Παναγιώτου Ράνια«ΙΣΤΟΣ»
Δίκτυο αλληλέγγυας κοινωνικής δράσης στο Χαϊδάρι

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP