Ναυτίλος

>> Δευτέρα, 9 Απριλίου 2012


Ορισμένοι από σας ήδη θα τα έχετε πιάσει στα χέρια σας σαν απολιθώματα. Πρόκειται για είδη πια που δεν υπάρχουν στις θάλασσες μας. Οι ναυτίλοι ήταν πολύ πιο εκτεταμένοι και  ποικίλοι πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια .

Οι ναυτίλοι είναι μαλάκια, κεφαλόποδα της οικογένειας των ναυτιλιδών. Η οικογένεια των ναυτιλιδών περιελάμβανε πολυάριθμα γένη που σήμερα έχουν εκλείψει, πλην ενός του ναυτίλου. Απολιθώματα αυτών βρίσκονται εντός των γήινων στρωμάτων κυρίως των ιζηματογενών πετρωμάτων και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Γεωλογία, Αρχαιολογία και την Παλαιοντολογία. Τα μαλάκια αυτά παρουσιάζουν επίσης μεγάλο ενδιαφέρον και για την Ζωολογία .Αποτελούν τα τελευταία λείψανα της μεγάλης τάξης των τετραβράγχιων κεφαλόποδων που έχει εκλείψει. Οι ναυτίλοι απαντώνται σήμερα σε μόνο 3 ή 4 είδη που ζουν στον Ινδικό και Ειρηνικό ωκεανό, κυρίως στη Νέα Καληδονία. Σήμερα ο Ναυτίλος, συνεχίζεται κυρίως  με τον  στενό συγγενή του, Αλλοναύτιλο(Allonautilus).

Είναι ευμεγέθη μαλάκια που φέρουν 4 βράγχια, με πολλά πλοκάμια χωρίς βεντούζες .Το όστρακό τους (που μοιάζει με του σαλιγκαριού) είναι σπειροειδές που διαιρείται εσωτερικά με εγκάρσια διαφράγματα σε πολλούς θαλάμους, που συνδέονται μεταξύ τους με σιφώνιο. Το ζώο παραμένει στους δύο πρώτους θαλάμους ενώ τους υπόλοιπους μπορεί να γεμίσει με νερό ή αέρα και έτσι να μετακινείται γρήγορα καθ΄ ύψος. Στο βυθό κινείται με τα πλοκάμια του. Από τα όστρακα των ναυτίλων κατασκευάζονται στη Νέα Καληδονία μικρά κομψοτεχνήματα. Οι ναυτίλοι βρίσκονται μόνο στον Ινδο-Ειρηνικό, από 30° Ν στο γεωγραφικό πλάτος 30° S και 90° στο γεωγραφικό μήκος 185° W και κατοικούν στις βαθιές κλίσεις των κοραλλιογενών υφάλων.

Τα αρχεία της Γης δείχνουν ότι ναυτίλοι δεν έχουν εξελιχθεί πολύ κατά τα τελευταία 500 εκατομμύρια χρόνια. Πολλοί ναυτίλοι ήταν αρχικά - χωρίς κέλυφος. Είχαν αναπτυχθεί κυρίως στην Κάμβρια περίοδο και έγιναν σημαντικοί  θαλάσσιοι  θηρευτές στο Ορδοβίσιο(500-450 εκ.χρόνια πριν). Ορισμένα  είδη  μεγάλωσαν περισσότερο από  2,5 μέτρα σε μέγεθος. Τα άλλα κεφαλοπόδα τα Coleoidea, απέκλιναν από την οικογένεια των ναυτιλιδών εδώ και πολύ καιρό και ο ναυτίλος έχει παραμείνει σχετικά αμετάβλητος από τότε.

http://www.geodifhs.com/4/post/2010/7/187.htmlΓένος μαλακίων κεφαλόποδων της οικογένειας των ναυτιλιδών(*). Τα μαλάκια αυτά παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για την Ζωολογία θεωρούμενα ότι αποτελούν τα τελευταία λείψανα της μεγάλης τάξης των τετραβράγχιων κεφαλόποδων που έχει εκλείψει.
Οι ναυτίλοι απαντώνται σήμερα σε μόνο 3 ή 4 είδη που βιούν στον Ινδικό και Ειρηνικό ωκεανό, κυρίως στη Νέα Καληδονία.

Είναι ευμεγέθη μαλάκια που φέρουν 4 βράγχια, με πολυπληθείς πλοκάμους χωρίς βεντούζες (σικύες). Το όστρακό τους (που μοιάζει με του σαλιγκαριού) είναι σπειροειδές που διαιρείται εσωτερικά με εγκάρσια διαφράγματα σε πολλούς θαλάμους, που συνδέονται μεταξύ τους με σιφώνιο. Το ζώο παραμένει στους δύο πρώτους θαλάμους ενώ τους υπόλοιπους μπορεί να γεμίσει με νερό ή αέρα και έτσι να μετακινείται γρήγορα καθ΄ ύψος. Στο βυθό κινείται με τους πλοκάμους του.

Από τα όστρακα των ναυτίλων κατασκευάζονται στη Νέα Καληδονία μικρά κομψοτεχνήματα.
(*) Η οικογένεια των ναυτιλιδών μαλακίων κεφαλόποδων περιελάμβανε πολυάριθμα γένη που σήμερα έχουν εκλείψει, πλην ενός του ναυτίλου. Απολιθώματα αυτών βρίσκονται εντός των γήινων στρωμάτων διαφόρων διαπλάσεων και αποτελούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τη Γεωλογία, Αρχαιολογία, Παλαιοντολογία κ.λπ.

http://el.wikipedia.org/wiki/

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP