Φεμινισμός στα χρόνια του ΔΝΤ

>> Τρίτη, 6 Μαρτίου 2012

Χρειάστηκε το ΔΝΤ και η επανάληψη της Ιστορίας. Ξανά σπρώχνουν τις γυναίκες να επιστρέψουν στο σπίτι, ξανά οι γυναίκες θα σηκώσουν το βάρος των παιδιών και των γερόντων, ξανά οι γυναίκες θα αμείβονται λιγότερο και θα απολύονται πρώτες ή δε θα προσλαμβάνονται καθόλου. Πάνω που όλοι έκαναν μημόσυνο στα φεμινιστικά ιδεώδη. Πάνω που οι δυτικές κοινωνίες έλεγαν ότι το πρόβλημα έχει λυθεί.

 Όμως όχι, δεν τέλειωσε η ιστορία του φεμινισμού τώρα, που οι κόρες μας βαδίζουν πια τις λεωφόρους της ισότητας που χάραξαν οι αγώνες των μανάδων μας. Γιατί φεμινισμός είναι η επανάσταση των ονείρων του θηλυκού ανθρώπου και τα όνειρα εξατομικεύονται. Το πείραμα δεν τέλειωσε. Ήταν τόσο σύντομη αυτή η πορεία προς το φως. Μόλις λίγες γενιές, μόνο στις δυτικές κοινωνίες, μια χούφτα γυναίκες έγειραν τη ζυγαριά προς το δίκιο που θεωρούσε τόσους αιώνες φυσικό νόμο την ανδρική παντοκρατορία.

 Όμως φεμινισμός είναι το δικαίωμα στη διαφορά και σεβασμός στην ιδιαιτερότητα του άλλου και τώρα μπορούμε επιτέλους ν’ αφουγκραστούμε τις αληθινές μας ανάγκες σε μια κοινωνία που μεταβάλλεται πρωτεϊκά. Δεν είναι φεμινισμός ο ευνουχισμός κι η στείρα άρνηση, μήτε ο ακρωτηριασμός της ομορφιάς και ο αποκεφαλισμός του παραμυθιού.

Φεμινισμός είναι αντίθετα το τραγούδι της αλληλεγγύης, το μοιρολόι για την ορφάνια, η ποίηση της καθημερινότητας, η συμπόρευση του πάθους, ο έρωτας της ζωής, το νανούρισμα στους καημούς, η συστράτευση στην παγκόσμια αδελφοσύνη, η αντίσταση στην όποια υπεροχή, ιδίως όταν κατασκευάζεται με όπλα και χρήμα. Το ΔΝΤ είναι η αφορμή να ξαναζυγίσουμε τις σχέσεις των φύλων και όχι μόνο την οικονομική μας αυτάρκεια.

 Ψηλαφούμε το πρόσωπό μας στον καθρέφτη, συγκρίνουμε με τις παλιές φωτογραφίες των γυναικών με το χαμηλωμένο βλέμμα, με το χαμόγελο της εγκαρτέρησης, με το μέτωπο της ανεξαρτησίας, με τα χέρια σκληρά απ’ το όργωμα, με το κορμί εξαντλημένο από την τόση γονιμότητα, με την στάχτη της υποταγής να καλύπτει τη σπίθα της εξέγερσης που σιγοκαίει στην εστία, των γυναικών που πρωταγωνιστούν την κάθε ιστορική αυγή για να προδοθούν το ίδιο μεσημέρι, των γυναικών που προδίδουν μόλις γευτούν τους καρπούς της χειραφέτησης, των γυναικών που οι ίδιες πρέπει τώρα ν’ αναζητήσουν το πρόσωπό τους.

Ποιος βιάστηκε να ρίξει ταφόπλακα στην ελπίδα; 

Ποιος μίλησε για μεταφεμινισμό, τη στιγμή που η πλειοψηφία των γυναικών του κόσμου εξακολουθεί να καταπιέζεται; Μη σας ξεγελά η φαινομενική γαλήνη. Μέσα στο κουκούλι υφαίνουμε το μετάξι που θα τυλίξει τη γη με κορδέλες ειρήνης. Η ψυχή μας τότε μόνο θα λευτερωθεί, όταν κι ο τελευταίος άνθρωπος πάψει να καταπιέζεται. Γιατί, από τη στιγμή που η επιστήμη χώρισε τον έρωτα απ’ την αναπαραγωγή κι η αλλαγή φύλου έγινε ρουτίνα, ο φεμινισμός δεν είναι πια αμιγώς γυναικεία υπόθεση. Ο άνδρας που δε μας σφιχτοδένει με οικονομική υποτέλεια μπορεί να γίνει συνοδοιπόρος. Άλλωστε τη δημοκρατία πάντα όλοι την ονειρευόμαστε γένους θηλυκού.

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

http://mariasot.blogspot.com.au/2011/05/blog-post_17.html


http://www.isthisthefuture.co.uk/the-coran-can-nick-walker/1 comments:

Ανώνυμος,  29 Μαΐου 2012 - 10:36 μ.μ.  

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΣΟΥΛΕΣ
οἱ γυναῖκες εἶναι τσοῦλες, πιστεψέ το καὶ ἐσὺ
ὅσο τὶς πονᾷς γκαβλώνουν καὶ σὲ θέλουν πιὸ πολὺ

λένε δῆθεν τὰ καργιόλια ὅτι θέλουν σεβασμὸ
μὰ γουστάρουν νταηλίκι καὶ γαμῆσἀπ᾽ τὸ μπρωκτὸ

γιὰ ἀγάπες ἂν μιλᾶνε καὶ ῥομάτζα τρυφερὰ
ὁ σκοπός τους εἶναι μόνο νὰ θολώσουν τὰ νερὰ

νὰ τυλίξουν κανὰ φλῶρο νὰ τοῦ φᾶνε τὰ λεφτὰ
καὶ μετὰ νὰ τὸ μπετάξουν σὰ σακκοῦλα μὲ σκατὰ

τὶς καβλώνει τὸ «παιχνίδι» θέλουν ἄντρες ἰταμοὺς
πονηρούς, σκληροὺς γαμιᾶδες ἢ ἀκόμα κι Ἀλβανοὺς

θέλουν ἄγριο γαμῆσι, ξεφτιλίκια ἀληθινὰ
χῦσσα, χλέπες καὶ κατούρι στὰ βυζζὰ καὶ στὰ μαλλιὰ

ἄκουσέ με ῥὲ μαλάγγα, πᾶψε πιὰ νὰ τῆς μιλᾷς
δεῖξε λίγη ἀγριάδα καὶ θὰ στρώσῃ μονομιᾶς

φώναξέ της, χτύπησέ τη, πές της λόγια ὀδυνηρὰ
κάντη σκύλα νὰ λυγίσῃ καὶ νὰ κλάψῃ δυνατὰ

ἐνοχές ποτὲ μὴ νοιώσῃς, ἔτσι εἶναι ἡ ζωὴ
στὴ γυναίχἁρμόζει βία καὶ στὸν ἄντρα λογικὴ

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP