Βουρκάρι: Υγρότοπος διεθνούς σημασίας

>> Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2012

black headed gulls
"...Το είδος όμως για το οποίο το Βουρκάρι ξεπερνά τα συνηθισμένα δεδομένα των μικρών υγροτόπων της νότιας Ελλάδας -που ο καθένας τους παραμένει μοναδικός και αναντικατάστατος για τις ανάγκες των υδροβίων ειδών- και αναγνωρίζεται πλέον ως υγρότοπος διεθνούς σημασίας είναι ο Μαυροκέφαλος γλάρος (Larus melanocephalus). Είδος ενδημικό της Ευρώπης που προστατεύεται από την εθνική και την κοινοτική νομοθεσία και έχει χαρακτηριστεί ως κινδυνεύον σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο της Ελλάδας.  

Μαυροκέφαλοι γλάροι στο "Βουρκάρι" Μεγάρων, 4/3/2012
Μαυροκέφαλοι γλάροι στο "Βουρκάρι" Μεγάρων, 4/3/2012

Το Βουρκάρι, όσο και αν φαίνεται απίστευτο με την υποβάθμιση που έχει υποστεί, είναι ο σημαντικότερος υγρότοπος της Ελλάδας και ένας από τους σημαντικότερους για τη διαχείμαση του είδους παγκοσμίως. 

Κατά τη διάρκεια συστηματικών μετρήσεων ως τα μέσα Μαρτίου του 2010 καταγράφηκαν έως και 8.600 Μαυροκέφαλοι γλάροι να χρησιμοποιούν τον υγρότοπο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το Βουρκάρι δηλαδή, αποτελεί βασικό ενδιαίτημα που χρησιμοποιεί πάνω από το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού του είδους (=6.600 άτομα, σύμφωνα με το Wetlands International 2006).


Οι Μαυροκέφαλοι γλάροι χρησιμοποιούν κυρίως τα ρηχά νερά του όρμου και τις εποχικά πλημμυριζόμενες λιμνίτσες και αλίπεδα στις Αλμύρες και στο Φραγκονέρι για ξεκούραση και διατροφή. Εκτός του υγροτόπου τρέφονται στον πλούσιο σε ιχθυοαποθέματα Σαρωνικό και κυνηγούν έντομα πάνω από τον 'αρχαίο' ελαιώνα των Μεγάρων..."

ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΟΥΡΔΑΚΗΣ - Δασολόγος
(Απρίλιος 2010)http://vourkari.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP