ΑΡΧΕΛΩΝ: Νέα από το Κέντρο Διάσωσης

>> Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2012

Η εθελόντρια του Κέντρου Διάσωσης Ιωάννα Στουρνάρα μας ενημερώνει για τα γεγονότα από 21 Δεκεμβρίου ως 29 Δεκεμβρίου 2011.

Νέες Αφίξεις

Αυτή την εβδομάδα καμία χελώνα δεν ήρθε στο Κέντρο Διάσωσης, όμως ήρθε ένας νέος εθελοντής. ο Aaron (Αγγλία), αλλά και κάποιοι παλιοί εθελοντές, η Flick (Αγγλία) και ο Johannes (Γερμανία), επέστρεψαν για να περάσουν τις διακοπές τους δουλεύοντας στο κέντρο διάσωσης.


Ευτυχής Κατάληξη
Καταμεσής του χειμώνα με αρκετό αέρα και παγωνιά όπου πολλά μέρη της Ελλάδας έμειναν παγωμένα (συμπεριλαμβανομένου της Αττικής, όπου βρίσκεται το Κέντρο Διάσωσης) ήταν δύσκολο να γίνουν απελευθερώσεις. Μια μέρα όπου ο καιρός ήταν καλός, η ‘‘Ιωάννα’’ μπορούσε να επιστρέψει στη θάλασσα στην παραλία των ‘‘Λεγρενών’’.

Η χελώνα ‘‘Ιωάννα’’, μια μεσαίου μεγέθους Caretta caretta έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 14 Αυγούστου μιας περιόδου με πολύ δουλειά. Είχε την ατυχία να πιαστεί σε πετονιά ψαρέματος, με αποτέλεσμα δυο μεγάλα αγκίστρια να μπλεχτούν μαζί με την πετονιά στο λαιμό της.

 Αυτό που έκανε χειρότερη την κατάσταση είναι ότι χτυπήθηκε στο κεφάλι ευτυχώς όχι πολύ σοβαρά. Τα αγκίστρια και η πετονιά αφαιρέθηκαν με χειρουργείο, το τραύμα στο κεφάλι της θεραπεύτηκε και της χορηγήθηκαν μια πληθώρα αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων. Πριν την απελευθέρωσή της είχε μετακινηθεί από την μονάδα αποκατάστασης, μέσα σε μια μεγαλύτερη, εξωτερική δεξαμενή έτσι ώστε οι κολυμβητικές και οι καταδυτικές της ικανότητες να μπορούν να παρακολουθούνται και να αξιολογούνται.

Ελπίζουμε ακόμα να απελευθερωθεί και ο ‘‘Μανώλης’’ μια 61κιλών Caretta caretta η οποία ήρθε στο Κέντρο με τραύματα στο κεφάλι και το πτερύγιο, στις 19 Ιουλίου αυτού του χρόνου. Είχε παγιδευτεί ένα από τα πτερύγια της σ’ ένα δίχτυ ψαρέματος και κατάφερε να ελευθερωθεί τραυματίζοντας το. Όπως η ‘‘Ιωάννα’’ και ο ‘‘Μανώλης’’ είχε επίσης χτύπημα στο κεφάλι. Στο ‘‘Μανώλη’’ κατά την εγχείρηση του αφαιρέθηκε μέρος του οστού του πτερυγίου. Το τραύμα στο κεφάλι του θεραπεύτηκε, έλαβε αντιβιοτικά και άλλες θεραπείες και σύντομα μεταφέρθηκε από την μονάδα αποκατάστασης, σε μια μεγαλύτερη εξωτερική δεξαμενή ώστε να αξιολογούνται και να παρακολουθούνται οι κολυμβητικές και καταδυτικές του ικανότητες. Τα πηγαίνει καλά και μόλις ο καιρός το επιτρέψει θα μεταφερθεί με σκάφος στα ανοιχτά οπού και θα ελευθερωθεί.

Αυτό το γνωρίζετε;;;;

Των Caretta caretta τα αγαπημένα φαγητά είναι εκείνα που μπορούν εύκολα να βρουν και να πιάσουν τα οποία βρίσκονται κοντά σε βράχους ή στον βυθό της θάλασσας όπως αχινούς, μέδουσες, χταπόδια, καλαμάρια, γαρίδες, μαλάκια κτλ.

Δυστυχώς, έχουν φτάσει στο σημείο να τρέφονται με οτιδήποτε βρίσκεται στον δρόμο τους. Το πεπτικό τους σύστημα είναι δυνατό, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις τα επώδυνα για εκείνες αντικείμενα περνούν μέσα από την πεπτική οδό. (Είναι άγνωστο τι είδους ζημιά μπορεί να προκαλέσουν τα εν λόγω αντικείμενα κατά την διάρκεια της διαδικασίας).


Η φωτογραφία 14 δείχνει τα πλαστικά αντικείμενα που έχουν φαγωθεί και έπειτα αποβάλλονται φυσιολογικά από τις χελώνες.

Η φωτογραφία 15 δείχνει δυο φωτεινά δολώματα κάτω από το νερό που ρίχτηκαν κοντά στο δίχτυ ψαρέματος για να προσελκύουν τα ψάρια και τα οποία είχε καταπιεί μια από τις χελώνες του Κέντρου Διάσωσης στο ‘‘Θεολόγο’’. Είχε έρθει στο Κέντρο Διάσωσης από την Πάτμο τον Μάιο αφού θεραπεύτηκε και ανάρρωσε ελευθερώθηκε λίγους μήνες μετά.

Έτσι την επόμενη φορά που θα δείτε πλαστικά σκουπίδια μέσα ή κοντά στη θάλασσα, βοηθήστε τις Caretta caretta απομακρύνοντας τα για ανακύκλωση.

Ιωάννα Στουρνάρα (μετάφραση Χριστίνα Τζόρτζη)

Περίθαλψη
Τι μπορείς να κάνεις αν βρεις φωλιά ή τραυματισμένη/νεκρή χελώνα

Αν βρεις φωλιά
Αν η φωλιά κινδυνεύει από τη διέλευση πεζών ή αυτοκινήτων τότε περιφράξτε την με πασαλάκια, τοποθετημένα στα 2 μέτρα περιμετρικά της φωλιάς και ενώστε τα με σκοινί.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μη σκάψετε τη φωλιά.
Αν τριγύρω βρίσκονται πέτρες ή άλλα εμπόδια που μπορεί να εμποδίσουν τα χελωνάκια στο δρόμο τους προς τη θάλασσα, τότε απομακρύνεται τα εμπόδια.
Αν βρίσκεται σε σκιά (π.χ. κάτω από ομπρέλα), προσπαθήστε να την απομακρύνετε.

Αν βρεις τραυματισμένη θαλάσσια χελώνα
 1. Μεταφέρουμε τη χελώνα σε ΑΣΦΑΛΕΣ ΜΕΡΟΣ μακριά από κόσμο και θόρυβο. ΤΗ ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΒΟΥΚΙ (ποτέ από τα πτερύγια ή το κεφάλι).
  Αν είναι μεγάλο ζώο που θα μεταφερθεί από 2 άτομα τη σηκώνουμε πιάνοντας το καβούκι πίσω από τον αυχένα και πάνω από την ουρά.
  ΑΚΟΥΜΠΑΜΕ ΤΟ ΖΩΟ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ φροντίζοντας να μη διπλωθούν από κάτω τα πτερύγια του.
 2. Φροντίζουμε το ζώο να είναι σε ΠΡΟΦΥΛΑΓΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΧΩΡΟ, ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΡΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΕΡΑ. Τους θερινούς μήνες καλό είναι να σκεπάζεται ιδιαίτερα στα τραύματά του με ένα ΥΓΡΟ ΥΦΑΣΜΑ. Η θερμοκρασία του χώρου δεν πρέπει να πέσει κάτω από τους 15 βαθμούς C. Δεν είναι απαραίτητο, η χελώνα να μπει στο θαλασσινό νερό, ιδιαίτερα όταν είναι τραυματισμένη στο κεφάλι ή εξαντλημένη, τότε ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ, ΕΠΕΙΔΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΝΙΓΕΙ.
 3. Αν έχει μπλεχτεί σε δίχτυα ή πετονιά, τα αφαιρούμε πολύ προσεκτικά. Σε καμιά περίπτωση ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΟΥΜΕ ΑΓΚΙΣΤΡΙ Ή ΠΕΤΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΞΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ Ή ΤΗΝ ΟΥΡΑ.
 4. Ελέγχουμε όλα τα πτερύγια για τυχόν ΣΗΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ (tags) και καλούμε τον αριθμό του Δικτύου Διάσωσης στο 210 8944444. Θα μας σταλεί το «Δελτίο Εκθαλάσσωσης» που θα πρέπει προσεκτικά να ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ για να βοηθήσουμε τόσο αυτήν όσο και όλες τις άλλες χελώνες.
Αν βρεις νεκρή Θαλάσσια χελώνα
 1. Εάν η χελώνα είναι νεκρή, πρέπει ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΞΗΡΑ, και να ειδοποιηθεί το λιμεναρχείο και ο ΑΡΧΕΛΩΝ.
  ΠΡΟΣΟΧΗ, ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟ Η ΧΕΛΩΝΑ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΕΚΡΗ ΑΛΛΑ ΑΠΛΩΣ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΛΗΘΑΡΓΟ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΚΡΥΟΥΣ ΜΗΝΕΣ.
 2. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΗΘΕΙ Ο ΝΟΜΟΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΕΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ.
  Εάν δεν υπάρχει, ειδοποιείται άλλος κτηνίατρος ή το λιμεναρχείο.
  Εάν βρεθεί σήμα πρέπει να αφαιρεθεί και να σταλεί στο Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ.
  ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΚΡΑ ΖΩΑ.
  Επίσης, ο ΑΡΧΕΛΩΝ θα βοηθηθεί ιδιαίτερα εάν λάβει μια φωτογραφία του ζώου και ιδιαίτερα των τραυμάτων του.
 3. Συμπληρώστε το ΔΕΛΤΙΟ ΕΚΘΑΛΑΣΣΩΣΗΣ που θα σας στείλει ο ΑΡΧΕΛΩΝ και τέλος ειδοποιήστε την ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ για την υγειονομική ταφή.

http://www.archelon.gr/

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP