2012: Η πιο εκπληκτική φωτογραφία της Γης

>> Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2012

http://www.space.com/14356-blue-marble-earth.html
Την πιο εντυπωσιακή φωτογραφία του πλανήτη μας δημοσίευσε η NASA, μία εικόνα που περισσότερο θυμίζει ζωγραφιά. Το 1972, τα μέλη του πληρώματος Apollo 17 έχοντας στη διάθεσή τους τα πιο σύγχρονα μέσα της εποχής, είχαν φωτογραφίσει την Γη από το διάστημα.

Σήμερα, μετά από 40 χρόνια, η διαστημική εταιρεία δημοσίευσε μία υπέρ-σύγχρονη απεικόνιση της Γης, με τίτλο "Blue Marble 2012".

Η ίδια η NASA χαρακτήρισε την φωτογραφία ως την πιο εκπληκτική φωτογραφία της Γης που τραβήχτηκε ποτέ!

Η ανάλυσή της είναι 8000*8000 pixel και ουσιαστικά αποτελεί μια σύνθεση εικόνων από δεδομένα που συνέλεξε ο δορυφόρος Suomi NPP, στις 4 Ιανουαρίου του 2012, αντικαθιστώντας εκείνη του 1972.

Σε καθημερινή βάση ο Suomi NPP περιφέρεται 14 φορές γύρω από τη Γη σε υψόμετρο 824 χιλιομέτρων. Ο δορυφόρος σχεδιάστηκε με σκοπό τη βελτίωση των μετεωρολογικών προβλέψεων, αλλά και της κατανόησης των μακροπρόθεσμων συνεπειών της κλιματικής αλλαγής από τους επιστήμονες.

Μεταφέρει πέντε όργανα, από τα οποία το μεγαλύτερο και σημαντικότερο είναι το ραδιόμετρο VIIRS, το οποίο πραγματοποιεί μετρήσεις και συλλέγει ορατές και υπέρυθρες εικόνες της στεριάς, των ωκεανών και της ατμόσφαιρας.

Στο δορυφόρο είχε αρχικά δοθεί η μακροσκελής ονομασία «Εθνικό Προπαρασκευαστικό Πρόγραμμα Επιχειρησιακού Περιβαλλοντικού Δορυφορικού Συστήματος Πολικής Τροχιάς» - εν συντομία NPP- όμως πριν από λίγες ημέρες τον μετονόμασαν προς τιμήν του θεωρούμενου ως «πατέρα» της δορυφορικής μετεωρολογίας, του Αμερικανού Βέρνερ Σούομι.

http://www.diodos.gr/

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP