Ιχθυοκαλλιέργειες: Το μεγάλο κόλπο των συμφερόντων

>> Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2011

Την ώρα που στην Ελλάδα αποκαλύπτονται συνεχώς τα στοιχεία της τρομακτικής διαφθοράς και διαπλοκής πολιτικής και επιχειρηματικών συμφερόντων, στελέχη της πρώην κυβέρνησης Παπανδρέου και νυν Παπαδήμου δίνουν άλλο ένα μάθημα γραφής της διεφθαρμένης πολιτικής τους πρακτικής, κάνοντας ταυτόχρονα και ένα “δωράκι” στη νότια Σαλαμίνα.

Το «Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των Υδατοκαλλιεργειών», κατοχυρώνει την προτεραιότητα της Υδατοκαλλιέργειας στην παράκτια ζώνη της χώρας έναντι όλων των άλλων χρήσεων. Σύμφωνα με αυτό, επιτρέπεται η ανάπτυξη νέων και παλιών μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας 40στρεμμάτων και απεριόριστης παραγωγής ανά 5χλμ σε όλες τις ακτές της Ελλάδας, ενώ σε περίπου 100 επιλεγμένες περιοχές θεσπίζονται τεράστιες βιομηχανικές ζώνες (ΠΟΑΥ), όπου προβλέπεται η συγκέντρωση πρακτικά απεριόριστων μονάδων με πρακτικά απεριόριστη έκταση και παραγωγή ανά 500μ.

Η διαχείριση των περιοχών αυτών περνάει σε «φορείς διαχείρισης» που ελέγχονται από τις εταιρίες ιχθυοκαλλιέργειας (οι μεγαλύτερες από αυτές με τη σειρά τους ελέγχονται ήδη από ένα αλλοδαπό επενδυτικό σχήμα). Σε απόσταση 1χλμ σε στεριά και θάλασσα από όλες τις μονάδες όλων των ανωτέρω κατηγοριών, οι οποίες θα έχουν υποχρεωτικά και χερσαίες εγκαταστάσεις, απαγορεύεται η τουριστική και οικιστική ανάπτυξη, καθώς και η αλιεία.

Όπως αναφέρεται ρητά, ένας από τους λόγους που οδήγησαν στη συγκεκριμένη ρύθμιση είναι η «κάμψη του τουρισμού» στην Ελλάδα (!!!) 

[...]

Περισσότερα: thesalaminians.wordpress.com/2011/11/18/

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP