Ήλιος και αέρας όπως λέμε... λιγνίτης και πυρηνικά!

>> Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2011

Σχέδιο υπουργικής απόφασης ΕΚΤΡΩΜΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, γυρνάει τη χώρα πολλά χρόνια πίσω και απειλεί όχι μόνο τους εθνικούς στόχους για καθαρή ενέργεια αλλά και το μέλλον του μοναδικού τομέα που σήμερα, εν μέσω κρίσης, προσφέρει βιώσιμη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με το υπό διαβούλευση σχέδιο υπουργικής απόφασης για την κατάταξη των έργων σε κατηγορίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ΑΠΕ μεσαίας ισχύος κατατάσσονται στην ίδια κατηγορία με λιγνιτικούς σταθμούς έως 100MW και πετρελαϊκούς σταθμούς έως 200MW. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι όλα τα παραπάνω θεωρούνται το ίδιο επικίνδυνα για το περιβάλλον και χρειάζεται να περάσουν τις ίδιες περιβαλλοντικές διαδικασίες.

Η αποθέωση του παραλόγου όμως δεν σταματάει εδώ.

Διότι τα μεγαλύτερα έργα ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά άνω των 10MW, αιολικά άνω των 40MW κοκ) κατατάσσονται στην ίδια κατηγορία με: μεγάλους λιγνιτικούς σταθμούς (άνω των 100MW), μεγάλους πετρελαϊκούς σταθμούς (άνω των 200MW), ακόμα και... πυρηνικούς (!) σταθμούς!
«Προφανώς στο μυαλό κάποιων ένα φωτοβολταϊκό που δεν παράγει ρύπους και δεν αλλοιώνει μόνιμα τη γη είναι το ίδιο επικίνδυνο με ένα λιγνιτικό σταθμό που ευθύνεται για θανάτους πολιτών και ερημοποίηση χιλιάδων στρεμμάτων της ελληνικής υπαίθρου», ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Επί της ουσίας, η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση ακυρώνει τις επιδιώξεις του πρόσφατου νόμου του ΥΠΕΚΑ για απλοποίηση των διαδικασιών και απειλεί να τινάξει στον αέρα την ανάπτυξη των ΑΠΕ, αφού πλέον θα χρειάζονται εντελώς παράλογες και εξοντωτικές διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

«Τα χειρότερα αναχρονιστικά ένστικτα του Υπουργείου Περιβάλλοντος βρίσκουν φωνή έκφρασης και βγαίνουν στην επιφάνεια με μία απόφαση που γυρνάει τη χώρα πολλά χρόνια πίσω και ακυρώνει τις ίδιες τις δηλώσεις του υπουργού ΠΕΚΑ προ τριμήνου. Ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, κ. Μανιάτης καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους για αυτό το εν δυνάμει τεράστιο σκάνδαλο», ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου

http://www.greenpeace.org/greece/el/news/2011

1 comments:

esalamina 28 Οκτωβρίου 2011 - 12:33 π.μ.  

Αν δεν κάνω λάθος από σχολιαστή στο καπιταλ[γιατί το σαιτ δεν όπως καταλαβαίνεις] διάβασα οτι η συγκεκριμένη απόφαση φωτογραφίζει τον Μυτιληναίο και την μονάδα παραγωγής του.[έχει σχέση με την τιμή της κιλοβατώρας,καιτο μεγαλύτερο κέρδος]
Ήταν ένας από τους λόγους που καθάρισαν και την μπιρμπιλη,οχι οτι η ίδια ήταν κάτι σημαντικό απλά το κέρδος του Μυτιληναίου ήταν σημαντικότερο, όπως και να έχει η ίδια δεν είχε υπογράψει.

αν θες να ψάξω να το βρω

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP