Ακτή Σκαραμαγκά - Λευτεριά στο θαλάσσιο μέτωπο!

>> Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2011


 

http://thriasiofoto.blogspot.com
"... άρση της απομόνωσης των αστικών κέντρων από τους χώρους πράσινου και το θαλάσσιο μέτωπο..."

"...Ανάδειξη του Θαλάσσιου μετώπου, συστατικού στοιχείου της πολιτιστικής και παραγωγικής/οικονομικής φυσιογνωμίας της Αθήνας ως Μεσογειακής Πρωτεύουσας....χωρίς εντατικές χρήσεις και με τόνωση του δημόσιου χαρακτήρα του..."

"...άνοιγμα της πόλης προς τη θάλασσα και τη διασφάλιση του κοινόχρηστου χαρακτήρα των ακτών..."

"...εφαρμογή της αρχής της ελεύθερης πρόσβασης στις ζώνες αιγιαλού και παραλίας..."

Mερικά, μόνο, αποσπάσματα από το "Τεύχος παρουσίασης" του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας/Αττικής 2011.

Οι προθέσεις του Νέου Ρυθμιστικού για το Θαλάσσιο Μέτωπο μας αφήνουν να αισιοδοξούμε, δεν ξεχνάμε όμως πως σε τούτη τη χώρα οι αλλοιώσεις των καλών προθέσεων είναι κανόνας, που επιβάλλεται από ιδιωτικά συμφέροντα.

Η μείζονα σημασία όμως, που αποδίδει το Νέο Ρυθμιστικό στο Θαλάσσιο Μέτωπο (δεν είναι άλλωστε τυχαίο το "Αθήνα -Μεσογειακή Πρωτεύουσα"), είναι ένα ακόμα όπλο στον αγώνα για τη διεκδίκηση της ελεύθερης πρόσβασης στις ακτές μας και του δημόσιου χαρακτήρα τους.

Οι κινητοποιήσεις, διεκδικήσεις, προβληματισμοί για το θαλάσσιο μέτωπο των πόλεων απλώνονται σ' όλη τη χώρα (Θαλάσσιο μέτωπο Πάτρας, Δυτικό Θαλάσσιο μέτωπο Θεσσαλονίκης, Κως, Φαληρικό μέτωπο...)


http://thriasiofoto.blogspot.com/search/l

Να θυμηθούμε λοιπόν...  "Η πόλη μας έχει θάλασσα", την ακτή Σκαραμαγκά,  την απαιτούμε και τη διεκδικούμε! (δείτε εδώ παλιότερη ανάρτηση, κλικάρετε για περισσότερα: ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ,  Διαρκής Κίνηση, Ζω στο Χαϊδάρι, Πολίτες σε Δράση ).

 
Ακτή Σκαραμαγκά...Το χρονικό ενός «προαναγγελθέντος θανάτου»

...1955, πώληση της περιοχής στο Νιάρχο ("μπιρ παρά", φυσικά)...

...δεκαετία 80, το κράτος αγοράζει τα Ναυπηγεία από το Νιάρχο, όταν πλέον είχαν καταστεί    ασύμφορα (όχι "μπιρ παρά" φυσικά)... 

...τα Ναυπηγεία πωλούνται από το κράτος στη Γερμανική HDV ("μπιρ παρά", φυσικά)...

...120 στρέμματα παράνομων επιχωματώσεων της θάλασσας (προβλήτα Νο 4) από τα Ναυπηγεία...

...100 στρέμματα παραλιακού μετώπου καταπατημένα από τα Ναυπηγεία...

...παράνομη λειτουργία λιμανιού μέχρι το 2009...

...1994, παράνομη παραχώρηση της μπαζωμένης θάλασσας....

... όλα αυτά τα χρόνια Ναυπηγεία και Διυλιστήρια, ρυπαίνουν ανεξέλεγκτα στεριά και θάλασσα....

Η σημερινή κατάσταση της ακτής είναι τραγική, σκουπίδια παντού, παρατημένα αυτοκίνητα, παλιοσίδερα. Το μικρό άλσος δίπλα στη ακτή έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, το αυτόματο πότισμα το δέντρων κατεστραμένο και τα δέντρα μισόξερα. Το γηπεδάκι του μπάσκετ και η "παιδική χαρά" διαλυμένα και παρατημένα.

Στο μικρό λιμανάκι πολύ λίγες οι βαρκούλες πια, το λιμανάκι σε άθλια κατάσταση βουλιαγμένες και παρατημένες βάρκες, σκουπίδια, λάστιχα, ένα μεγάλο σκάφος παρατημένο έξω, στο τέλος της προβλήτας, χρόνια τώρα.

Αυτό το μικρό κομμάτι ακτής είναι ότι μας απέμεινε από το Θαλάσσιο Μέτωπο της Δυτικής Αθήνας, ας ξεκινήσουμε απ' αυτό, με σκοπό να διεκδικήσουμε όλα όσα μας ανήκουν, με σκοπό να αποδοθούν σε κοινή χρήση οι μπαζωμένες και καταπατημένες, από τα Ναυπηγεία, εκτάσεις των 220 στρεμμάτων.

Οργανωνόμαστε... Κινήματα Πολιτών, Συλλογικότητες , Ενεργοί πολίτες... τα Δυτικά διεκδικούν πίσω το "ηλιοβασίλεμα" τους.
 
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΜΕΤΩΠΟ!
 
Κάποιοι το ξέχασαν, πολλοί όμως το θυμόμαστε: "Το Χαϊδάρι είναι παραθαλάσσιος δήμος"...
 
 
 Περισσότερα: http://haidarisos.blogspot.com/2011/08
 

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP