Περμακουλτούρα

>> Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2011

 Σύντομη περιγραφή:

Περμακουλτούρα είναι να μπορούμε να ζούμε με έναν πιο φυσικό και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο και να βελτιώνουμε σημαντικά την ποιότητα της ζωής μας. Εάν αναλογιστούμε τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τους επιμέρους πόρους –τροφή, ενέργεια, στέγη και άλλες υλικές ή άυλες ανάγκες- μπορούμε να αποκτήσουμε πολλά περισσότερα από τη ζωή χρησιμοποιώντας λιγότερα. Μπορούμε να παράγουμε περισσότερα με μικρότερη προσπάθεια, αντλώντας οφέλη από το περιβάλλον και εμάς τους ίδιους, για το σήμερα αλλά και για τις επόμενες γενιές. Αυτή είναι και η ουσία της Περμακουλτούρας – ο σχεδιασμός ενός οικολογικού τρόπου διαβίωσης – στο σπίτι μας, τους κήπους, τις κοινότητες και τις επιχειρήσεις. Δημιουργείται από την συνεργασία με τη Φύση και το ενδιαφέρον για τη Γη και τους ανθρώπους. Η Περμακουλτούρα δεν απευθύνεται σε λίγους – οι αρχές και η πρακτική της μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον καθένα,

Κίνητρα – παράγοντες που οδήγησαν στην παραπάνω ενέργεια – δράση:
Αυτός είναι ο πρώτος μου χειμώνας στην Πάρο. Κάθε πρωί που ξυπνάω, κοιτώ από το παράθυρο και νιώθω πραγματικά τυχερή που βρίσκομαι εδώ. Συχνά αναρωτιέμαι –και δεν είμαι η μόνη– γιατί οι τουρίστες έρχονται κατά πλειοψηφία στην περίοδο αιχμής, το καλοκαίρι. Το τοπίο μεταμορφώνεται αδιάκοπα, καμβάς του ζωηρού πράσινου του φρέσκου καλοποτισμένου χόρτου, του κίτρινου των λουλουδιών της βρούβας, της ξινίθρας και του νάρθηκα, του μπλε της θάλασσας, πάντα, του γκρίζου του ουρανού που αλλάζει γοργά γνώμη και διάθεση, μία εκπληκτική αυλή των θαυμάτων μπροστά στα έκπληκτα μάτια μας. Άνθρωποι, φυτά, ζώα, ο άνεμος, ο καιρός, το νερό, το χώμα και οι πέτρες, όλα χορεύουν μαζί τον αιώνιο χορό της ζωής. Φευ, το permaculture alter ego μου δεν με αφήνει να στοχαστώ για πολύ την ομορφιά της φύσης και με οδηγεί ίσια σε σκέψεις για την ευθραυστότητά της, για την καταστροφή που της προκαλούμε, για τη φθορά που θα μπορούσαμε να αποφύγουμε. 

Τα αποτελέσματα της δράσης σας έχουν διαχυθεί με κάποιον τρόπο στην τοπική κοινωνία; Είχαν κάποιον αντίκτυπο; Έφεραν αλλαγές και αν ναι ποιες είναι αυτές;
Ζούμε σε εξαιρετικούς καιρούς. Οι επιστήμονες μάς λένε ότι έχουμε 10 χρόνια για να αλλάξουμε τον τρόπο που ζούμε, να αποτρέψουμε την εξάντληση των φυσικών πόρων και την καταστροφική εξέλιξη του κλίματος της Γης. Το διακύβευμα είναι υψηλό για εμάς και τα παιδιά μας.

Τι θα θέλατε να αλλάξει στον τόπο σας αναφορικά με το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά του; Με ποιο τρόπο θα μπορούσατε να βοηθήσετε;
Εάν θέλουμε να καταστήσουμε βιώσιμη μια κοινωνία, ένα έργο, μία επιχείρηση ή μια προσπάθεια πρέπει να τη θεωρήσουμε από τέσσερις διαφορετικές πλευρές: την περιβαλλοντική, την οικονομική, την κοινωνική και την παγκόσμια. Και οι τέσσερις αυτές πλευρές είναι αλληλένδετες και, μακροπρόθεσμα, δεν είναι δυνατόν να αγνοήσουμε μία από αυτές χωρίς να διακυβεύσουμε τη γενική βιωσιμότητα του συστήματος που εξετάζουμε. Οποιαδήποτε δραστηριότητα στο νησί δεν θα έπρεπε να είναι μόνο περιβαλλοντικά ακίνδυνη αλλά και να συντελεί στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, όπου αυτό έχει υποστεί ζημιά. Η πιο πολύτιμη κληρονομιά αυτού του νησιού –και των κατοίκων του– είναι η φυσικοί του πόροι και η ομορφιά του.

Προσπαθήστε να φανταστείτε πώς θα ήταν η ζωή στο νησί εάν οι υδάτινοι πόροι εξαντλούνταν εάν οι ακτές μολύνονταν εάν εξαφανιζόταν το επιφανειακό έδαφος και προχωρούσε η διάβρωση, εάν σε κάθε χέρσο κομμάτι γης φυτευόταν και μία βίλα. Η κοινωνική βιωσιμότητα προϋποθέτει την ένταξη και όχι τον αποκλεισμό, τη συνεργασία και όχι τον ανταγωνισμό, τη διαφάνεια και όχι τη διαφθορά. Τα πιο επιτυχημένα προγράμματα αειφόρου ανάπτυξης που έχω δει στον κόσμο βασίζονται σε ισχυρές τοπικές κοινωνίες, με μέλη έτοιμα να αλληλοβοηθηθούν σε περιόδους δυσκολίας. Και οι πιο κερδοφόρες «πράσινες» επιχειρήσεις που έχω συναντήσει δημιουργούν θέσεις εργασίας για τους κατοίκους της περιοχής, συντελούν στη διατήρηση και προβολή της τοπικής κουλτούρας και επιχειρούν να συνδυάσουν νέες ιδέες και πρακτικές με την εμπειρία και τη σοφία παλαιότερων εποχών. 

http://www.egaio.gr/praktikes_det2.php?ucid=1&aid=432


Νησί: Πάρος
Πόλη/χωριό: ΠΑΡΟΣ
Τηλέφωνο: 6958404897
email: elenasym@gmail.com
Website: http://permaculture-greece.org/


http://www.egaio.gr/praktikes_

...............................................................................

Σεμινάριο Περμακουλτούρας 6-21 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα


Το Σεπτέμβρη πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Αθήνα, με τη συνεργασία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, ένα πλήρες σεμινάριο σχεδιασμού περμακουλτούρας (permaculture), με εισηγητή τον Αυστραλό Darren Doherty, σχεδιαστή και δάσκαλο περμακουλτούρας παγκόσμιας εμβέλειας.

Η Permaculture (διαρκής καλλιέργεια ή περμακουλτούρα) είναι η συνειδητή σχεδίαση και διαχείριση παραγωγικών αγροτικών και ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων.
Το επίκεντρό της είναι ο σχεδιασμός ανθρώπινων οικισμών, όπου η έννοια της περμακουλτούρας υφαίνει τις αρχές της σε έναν ιστό σωστής και παραγωγικής ανάπτυξης, που βοηθά ταυτόχρονα στην αναγέννηση της φύσης.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους εργάζονται σε οποιοδήποτε από τα πεδία στα οποία εφαρμόζεται η Περμακουλτούρα (γεωργία, κατασκευές, ενέργεια, υγεία, παιδεία, οικονομία …), σε ιδιοκτήτες γης σε περιαστικές και αγροτικές περιοχές, αλλά και σε φοιτητές, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες και ακτιβιστές που επιθυμούν να διευρύνουν τους πνευματικούς και επαγγελματικούς τους ορίζοντες για τη βελτίωση των φυσικών συστημάτων και των ανθρώπινων οικότροφων

http://www.econews.gr/2011/08/27/permakoultoura-seminario-athens


...............................................................................



Τι καλύπτει η αεικαλλιέργεια

Το καλλιεργούμενο οικοσύστημα
-δημιουργία κήπων με οργανικά λαχανικά
-επιλογή φυτών
-δημιουργία και συντήρηση οπωρώνων
-φυτοπαράσιτα-οικολογικοί τρόποι αντιμετώπισης
-συστήματα εκτρεφόμενων ζώων
-συστήματα ζωοτροφών
-παραγωγή μυκήτων
-βιοδυναμική
- αποθήκευση και διάδοση σπόρων

Δημιουργία υγιούς εδάφους
-βασικά στοιχεία δομής εδάφους
-υφή και pH
-στρατηγικές βελτίωσης εδάφους, πχ μέσω κομπόστ, ψυχανθή φυτών, σκουληκιών, εδαφοκάλυψης, φυσικής λιπασματοποίησης
-«πράσινη» κοπριά και συγκαλλιέργειες
-κάλυψη εδάφους και κομποστοποίηση
-έλεγχος αποσάθρωσης
-μηχανική και ανόργανη αποκατάσταση εδαφών

Διαβάζοντας το τοπίο
-σχεδιασμός και ανάλυση χώρου
-αξιολόγηση εδάφους για βέλτιστη χρήση
-παρατήρηση μοτίβων και κύκλων της φύσης
-ραβδοσκοπία

Νερό στο τοπίο
-αποθήκευση και διαχείριση νερού
-φράγματα και αυλάκια απορροής
-υδατοκαλλιέργεια
-επεξεργασία και χρήση υγρών αποβλήτων

Στέγαση
-επιλογή περιοχής
-σχεδιασμός ενεργειακής επάρκειας και υγιή κατασκευαστικά υλικά
-κατάλληλες τεχνολογίες
-παραγωγή ενέργειας
-ηλιακός φούρνος
-διαχείριση απορριμάτων

Δάση
-δασική οικολογία
-δημιουργία ανεμοφρακτών
-ξύλα για καύση
-ξυλεία και άλλες σοδειές
-διάδρομοι άγριας ζωής και δημιουργία φυσικών κατοικιών
-δασικές τέχνες
-λαογραφία και μυθολογία

Σχεδιαστικές δεξιότητες
-μέθοδοι και διαδικασίες σχεδιασμού
-σχεδιασμός ομάδας
-τεχνικές σχεδίασης
-ομαδική εργασία
-ιδεατός σχεδιασμός
-ζώνες και τομείς
-επίλυση προβλημάτων
-διασκέδαση

Πρακτικά
-οικο(δόμηση)
-δημιουργία
-κηπουρική
-μαγείρεμα
-ψήσιμο
-μοίρασμα εμπειριών
-δράσεις

Συστήματα υποστήριξης κοινοτήτων
-αγροκτήματα πόλης και κοινοτικοί κήποι
-αστική αναζωογόνηση
-σχεδιασμός για τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας
-πόλεις σε μεταβατικό στάδιο (‘Transition towns’)
-στρατηγικές εφαρμογής
-σχεδιασμός χωριού και κοινότητας
-οικονομία κοινότητας
-βιώσιμη επιχείρηση
-υγεία και  ίαση
-βαθιά οικολογία – η κρίσιμη καμπή

Ηθικές αρχές
Σημείωση: Μερικές προτάσεις είναι από το βιβλίο Permaculture (Συνεχής Καλλιέργεια) με λίγα λόγια, του Patrick Whitefield, εκδόσεις Λευκό Κυπαρίσσι]

Στην καρδιά της περμακουλτούρας υπάρχει η θεμελιώδης επιθυμία να κάνουμε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι σωστό και δρώντας με αυτόν τον τρόπο, να γινόμαστε μέρος της λύσης αντί μέρος του ίδιου του προβλήματος. Με άλλα λόγια, σε όλο αυτό υπάρχει μια αίσθηση ηθικής, που μπορεί να συνοψιστεί στα παρακάτω: 

Η επιβίωσή μας εξαρτάται από τη Γη  


Φροντίδα για τη Γη
Η Γη είναι ένας ζωντανός, ενιαίος οργανισμός και είμαστε μέρος της όπως τα ζώα. Εγώ βλέπω τη γη ως ένα σώμα. Όταν τη σκάβουμε, κάνουμε πληγή. Όταν την πατάμε και συμπιέζουμε το χώμα, σκοτώνουμε μικροοργανισμούς που βοηθάνε τη γονιμότητα του εδάφους.

Όλα τα ζωντανά και μη ζωντανά έχουν εγγενή αξία, όλα είναι σημαντικά. πχ Ένα δέντρο έχει αξία ακόμη και αν δεν έχει εμπορική αξία για τον άνθρωπο. Αυτό το δέντρο είναι ζωντανό και έχει ρόλο στη φύση: ανακυκλώνει απόβλητα, παράγει οξυγόνο, απομονώνει το διοξείδιο του άνθρακα, στεγάζει τα ζώα, οικοδομεί το έδαφος, και ούτω καθεξής.

Η περμακουλτούρα δεν σημαίνει να μετατρέψουμε όλο τον κόσμο σε ένα παραγωγικό, βρώσιμο οικοσύστημα. Κάθε άλλο! Υιοθετώντας την περμακουλτούρα, μπορούμε να αυξήσουμε την παραγωγικότητα της γης σε τέτοιο βαθμό που να χρειαζόμαστε πολύ λιγότερη καλλιεργήσιμη έκταση, αφήνοντας έτσι περισσότερο χώρο στην άγρια φύση.

Φροντίδα για τον άνθρωπο

Η φροντίδα για τον άνθρωπο είναι εξίσου σημαντική με την φροντίδα για τη γη. Αν δεν προσέξουμε τους εαυτούς μας, πως θα είμαστε σε θέση να προσέξουμε τη γη;

Αυτό μπορεί να σημαίνει τα πάντα – από το να διδάξουμε τον εαυτό μας από την αρχή την τέχνη του να επικοινωνεί και να ακούει, μέχρι το να σχεδιάσουμε εκ νέου πόλεις που να επιτρέπουν την κάλυψη των πραγματικών ανθρώπινων αναγκών.

Δίκαιος μερισμός


Ο δίκαιος μερισμός είναι να αποδεχτούμε ότι η Γη έχει όρια. Δεν έχει άπειρο μέγεθος, συνεπώς και η όρεξή μας δεν μπορεί να είναι άπειρη. Το να ανακυκλώνουμε ή να αγοράζουμε “περιβαλλοντικά φιλικά” προϊόντα, δεν μπορεί να συγκριθεί με τη δραστική μείωση της κατανάλωσης, οπότε βάζουμε όρια στη κατανάλωση και μοιραζόμαστε δίκαια το πλεόνασμα με τους ανθρώπους και τη γη.



ΑΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΜΑΚΟΥΛΤΟΥΡΑ!


http://www.kangouro.gr/

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP