Θερίζει ο υποσιτισμός στη Σομαλία

>> Σάββατο, 6 Αυγούστου 2011

Περίπου τα μισά από τα παιδιά που φθάνουν στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Κένυας για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις και τη ξηρασία στη Σομαλία, υποφέρουν από υποσιτισμό, ανακοίνωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.

«Οι πληροφορίες που μιλούν για παιδιά τα οποία πεθαίνουν καθ’ οδόν προς την Κένυα ή κατά την άφιξή τους στους καταυλισμούς, είναι συνήθεις» ανακοίνωσε η UNICEF.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης, USAID, 29.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών πέθαναν από την πείνα τους τελευταίους τρεις μήνες στη νότια Σομαλία.

Ο χωρητικότητας 90.000 ανθρώπων καταυλισμός Ντανταάμπ στην Κένυα, ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο, φιλοξενεί σήμερα 400.000 ανθρώπους.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον απηύθυνε έκκληση στους Ισλαμιστές Σεμπάμπ στη Σομαλία να παράσχουν πλήρη πρόσβαση στις ανθρωπιστικές οργανώσεις για να βοηθήσουν τον πληθυσμό που πλήττεται από τη χειρότερη αφρικανική επισιτιστική κρίση τα τελευταία 60 χρόνια.Περίπου 12,5 εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται από την ξηρασία στη Σομαλία, την Κένυα, την Αιθιοπία και το Τζιμπουτί. Πέντε περιοχές στη Σομαλία, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων γύρω από την πρωτεύουσα Μογκαντίσου, έχουν επισήμως κηρυχθεί σε κατάσταση λιμού.

http://www.sigmalive.com/news/international/407604
Περισσότερες φωτογραφίες http://www.boston.com/bigpicture/2011/07/horn_of_africa_on_the_brink_of.html
Επείγουσα έκκληση - Κρίση υποσιτισμού απειλεί χιλιάδες παιδιά στο Κέρας της Αφρικής

Τον τελευταίο χρόνο, το ανατολικό Κέρας της Αφρικής έχει βιώσει δυο συνεχόμενες περιόδους λειψυδρίας, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει μία από τις χειρότερες ξηρασίες των τελευταίων δεκαετιών. Τις επιπτώσεις της ξηρασίας έχουν επιδεινώσει η αύξηση των τιμών των δημητριακών, η αυξημένη θνησιμότητα των ζώων, οι συγκρούσεις και η περιορισμένη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας με αποτέλεσμα περισσότεροι από δέκα εκατομμύρια άνθρωποι να κινδυνεύουν από υποσιτισμό.

Μεγάλα τμήματα της Σομαλίας έχουν καταστραφεί από τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται για πάνω από 20 χρόνια, και οι εκτοπισμένοι φτάνουν με δυσκολία στις λίγες περιοχές όπου παρατείνεται η επισιτιστική βοήθεια και η υγειονομική περίθαλψη.


Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε δει μια ραγδαία αύξηση των περιστατικών με κάποιους ανθρώπους να ταξιδεύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να λάβουν υγειονομική περίθαλψη και θεραπεία για τα υποσιτισμένα παιδιά τους», περιγράφει ο Joe Belliveau, διευθυντής επιχειρήσεων των ΓΧΣ. Σομαλία: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διανέμουν ανθρωπιστική βοήθεια σε 600 εκτοπισμένες οικογένειες
Ανακοίνωση - Πάνω από 3.600 άνθρωποι που έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο στη νότια σομαλική πόλη Τζιλίμπ (Jilib, Κάτω Κοιλάδα της Τζούμπα) έλαβαν πλαστικά καλύμματα, κουνουπιέρες και σαπούνια. Οι προμήθειες διανεμήθηκαν από τις ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) που υποστηρίζουν θεραπευτικό πρόγραμμα μεγάλης έκτασης για υποσιτισμένα παιδιά και ένα νοσοκομείο στη γειτονική πόλη Μαρέρε (Marere).
 
«Άκουσα ότι στην Τζιλίμπ υπάρχει ένας καταυλισμός (για εκτοπισμένους) όπου γίνονται διανομές τροφίμων και αυτός ήταν ο λόγος που ξεκινήσαμε το ταξίδι μας προς τα εκεί», δήλωσε μια μητέρα έξι παιδιών που έφθασε πρόσφατα στον καταυλισμό διασχίζοντας πάνω από 230 χιλιόμετρα. «Θέλαμε να πάμε στους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Κένυα, αλλά δεν μπορούσαμε να πληρώσουμε το υψηλό μεταφορικό κόστος για να φτάσουμε μέχρι εκεί. Αντ’ αυτού φτάσαμε στη Τζιλίμπ ελπίζοντας να λάβουμε κάποια βοήθεια», εξηγεί. «Εκτρέφαμε αγελάδες αλλά τα ζώα άρχισαν να πεθαίνουν εξαιτίας της ξηρασίας πριν από τέσσερις μήνες. Όταν χάσαμε και τις δυο τελευταίες μας αγελάδες, ξεκινήσαμε με τα πόδια  από το χωριό μας και ταξιδέψαμε 15 μέρες για να φτάσουμε στην Τζιλίμπ.»
 
Η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας έχει στόχο να προσφέρει καταφύγιο σε ανθρώπους που είναι αναγκασμένοι να ζουν στο ύπαιθρο ενώ οι κουνουπιέρες θα βοηθήσουν στην πρόληψη της εξάπλωσης της ελονοσίας, καθώς στην ιατρική μονάδα της πόλης Μαρέρε αυξάνει ο αριθμός των ασθενών που περιθάλπονται από αυτή την ασθένεια.

Από τις 4 Αυγούστου, το Θεραπευτικό Επισιτιστικό Πρόγραμμα στη Μαρέρε έχει δεχθεί 101 σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά με ιατρικές επιπλοκές στο εντατικό επισιτιστικό πρόγραμμα, ενώ πάνω από 740 επιπλέον υποσιτισμένα παιδιά έχουν εισαχθεί σε διάφορες κινητές μονάδες θεραπευτικής επισιτιστικής φροντίδας μέσα και γύρω από τη Μαρέρε. Την ίδια στιγμή, προσπαθούμε να επεκτείνουμε το δίκτυο παροχής ιατρικής και επισιτιστικής βοήθειας για να ανταποκριθούμε στις μεγάλες ανάγκες.

http://www.msf.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=2540&Itemid=235


http://www.avaaz.org/en/somalia_stop_the_famine_unsc/?rc=fb&pv=38

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP