Σπάνιου είδους χελώνα νεκρή στην Κρήτη

>> Τρίτη, 9 Αυγούστου 2011

Χθες το μεσημέρι περαστικοί από τον παραλιακό δρόμο του Αγίου Νικολάου στην Κρήτη βρέθηκαν μπροστά σε ένα δυσάρεστο θέαμα, καθώς αντίκρυσαν μια τεράστια χελώνα την οποία είχε ξεβράσει η θάλασσα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πρόκειται για δερματοχελώνα ένα σπάνιο είδος.

Είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος και βάρος χελώνα. 

Το βάρος φτάνει τα 600 κιλά και το μήκος του κελύφους της, τα 2 μέτρα. Το κέλυφός της δεν αποτελείται από κόκκαλο αλλά από ένα είδος δερμάτινων πλακών. Η Δερματοχελώνα ζει και στα νερά της Ελλάδας. Φιλώζωοι και δύτες ήρθαν ήδη σε επαφή με το Ινστιτούτο Θαλασσίων Ερευνών προκειμένου να παραλάβουν τη νεκρή χελώνα και αφού ακολουθήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες, να τη εκθέσουν, ενδεχομένως στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

http://www.econews.gr/2011/08/08/xelwna-spanio-eidos-nekri-kriti/Dermochelys coriacea 
(Vandelli, 1761)
Κοινή Ονομασία: Δερματοχελώνα
Φώτο: http://www.dinosoria.com/tortue_luth.htm

Εξάπλωση στην Ελλάδα:
Συναντάται σχετικά συχνά στις ελληνικές θάλασσες. Έχουν καταγραφεί σπάνιες περιπτώσεις ωοτοκίας στην Μεσόγειο, αλλά όχι σε ελληνικές ακτές.

Γενικές Πληροφορίες: 
Στην Μεσόγειο θάλασσα συναντάται το φερώνυμο υποείδος. Η μεγαλύτερη εν ζωή χελώνα του κόσμου. Μήκος χελύου (καβουκιού) μέχρι και 290cm, συνήθως όμως μικρότερο από 200cm. Το βάρος της μπορεί να ξεπεράσει και τα 900 κιλά.

Δεν φέρει κεράτινες πλάκες, αλλά χέλυο από παχύ δέρμα που σχηματίζει 5 τροπιδωτές αιχμές κατά μήκος του.


Ζει μονίμως μέσα στην θάλασσα συνήθως σε βαθιά νερά. Μπορεί να καταδυθεί σε βάθη έως και 1200m. Έχει την ικανότητα να διατηρεί θερμοκρασία σώματος έως και 18°C και έτσι επιβιώνει σε πολύ κρύα νερά. Πολύ γρήγορος κολυμβητής που μπορεί να ταξιδέψει τεράστιες αποστάσεις.

Φώτο http://www.big-animals.com/leatherback-sea-turtle/
 Τα θηλυκά βγαίνουν στην στεριά μόνο για να γεννήσουν. Τρέφεται κυρίως με μέδουσες και θαλάσσια ασπόνδυλα. Τα θηλυκά σκάβουν βαθιά στην άμμο ακτών και γεννούν 80-120 αυγά, έως και 12 φορές μέχρι και το τέλος της αναπαραγωγικής περιόδου. Τα αυγά θάβονται αμέσως και εκκολάπτονται μετά από περίπου 2 μήνες. Τα θηλυκά συνήθως αναπαράγονται κάθε 1-4 χρόνια. Μεγάλος αριθμός χελωνών χάνει την ζωή του από κατάποση πλαστικών σακουλών που πετιούνται στην θάλασσα.

Υπολογίζεται ότι μόνο 40.000 Δερματοχελώνες έχουν μείνει σε όλο τον κόσμο. Το είδος απειλείται.

Φώτο: http://www.flickr.com/photos/chris-tessier/3519321425/


Φώτο: http://www.wired.com/wiredscience/2011/08/leatherback-gps/


http://www.herpetofauna.gr

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP