Εισαγγελική παρέμβαση για τη χρήση χημικών ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

>> Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2011

Την απαγόρευση της χρήσης χημικών -και μάλιστα ληγμένων από το 1979- από τις αστυνομικές δυνάμεις για την καταστολή των συγκεντρώσεων, ζήτησε σήμερα από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Γιώργος Πατούλης. Ο αντιπρόεδρος του ΙΣΑ ζήτησε ακόμη από τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό να ερευνηθεί το όλο θέμα της χρήσης χημικών ουσιών από την ΕΛ.ΑΣ.

Παράλληλα, ο ΙΣΑ απέστειλε στο Γενικό Χημείο του Κράτους πέντε φιαλίδια χημικών, που χρησιμοποιήθηκαν χθες από τα ΜΑΤ για την απώθηση των διαδηλωτών, προκειμένου να αποφανθεί για τη σύστασή τους.
Ο κ. Τέντες ζήτησε από τους γιατρούς να του προσκομίσουν υπόμνημα με περισσότερα στοιχεία για τη χρήση των χημικών ουσιών και τις επιπτώσεις επί του ανθρώπινου οργανισμού.
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επιφυλάχθηκε να αποφανθεί για τις ενέργειές του, αφού πρώτα λάβει το υπόμνημα, που έχει ζητήσει από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΙΣΑ υπογραμμίζει ότι «με έρεισμα τις διαχρονικά επαναλαμβανόμενες έκνομες πράξεις μίας δράκας αμφιλεγόμενης προέλευσης ‘ταραξιών’, μετετράπη το κέντρο της Αθήνας από τις δυνάμεις τάξης, σε θάλαμο αερίων, ρισκάροντας την ακεραιότητα της ζωής χιλιάδων πολιτών και τούτο υπό την ανοχή της επίσημης πολιτείας».

Επίσης, συνεχίζουν οι γιατροί, «επετράπη στους ταραξίες να κάνουν το κέντρο της πόλης ‘Γης μαδιάμ’ και τη νύφη πλήρωσαν οι διαμαρτυρόμενοι αθώοι πολίτες, οι οποίοι καταιονίστηκαν από τόνους επιβλαβών για την υγεία ουσιών, με αποτέλεσμα να διακινδυνεύσει η υγεία τους, εξαιτίας καρδιο-αναπνευστικών προβλημάτων και τραυματισμών, ενώ δεκάδες οδηγήθηκαν σε νοσοκομεία».

Ακόμη, ο ΙΣΑ σημειώνει ότι «η αυτοθυσία εθελοντών ιατρών και διασωστών, που κάτω από αντίξοες συνθήκες παρείχαν τις πρώτες βοήθειες στο χώρο του Μετρό, ανταμείφθηκε από τις δυνάμεις τάξης με τη ρίψη χημικών και εντός του χώρου του Μετρό».

Οι γιατροί καταγγέλλουν την κυβέρνηση ως «αποκλειστικά υπεύθυνη του χάους που δημιουργήθηκε από τη χρήση βίας και χημικών ουσιών» και καλούν την κυβέρνηση και τους επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να πάψουν να θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα και την υγεία των Ελλήνων πολιτών».

http://www.tvxs.gr/news

Φωτογραφία: http://www.flickr.com/photos/telemax/3117606793/

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP