Οι Ωκεανοί σε «συγκλονιστική» παρακμή

>> Τρίτη, 21 Ιουνίου 2011

Οι ωκεανοί είναι σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι υποπτευόμασταν, σύμφωνα με μια ομάδα ειδικών επιστημόνων.

Σε μια νέα έκθεση, προειδοποιούν ότι η ζωή στους ωκεανούς τελεί υπό εξαφάνιση, πρωτοφανή στην ιστορία.

Καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ζητήματα όπως η υπεραλίευση, η ρύπανση και η κλιματική αλλαγή, από κοινού καταστρέφουν τη θαλάσσια ζωή και τονίζουν ότι οι επιπτώσεις ήδη επηρεάζουν την ανθρωπότητα.

Η επιτροπή συγκλήθηκε από το Διεθνές Πρόγραμμα για την κατάσταση των Ωκεανών (IPSO) και ήρθαν σε επαφή με εμπειρογνώμονες από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των οικολόγων των κοραλλιογενών υφάλων, τοξικολόγων, και επιστημόνων για την αλιεία.

Η έκθεση θα κυκλοφορήσει επίσημα αυτή την εβδομάδα.

«Τα ευρήματα είναι συγκλονιστικά", δήλωσε ο Αλεξ Ρότζερς, επιστημονικός διευθυντής του IPSO και καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

"Καθώς η επιτροπή εξέτασε το σωρευτικό αποτέλεσμα του τι κάνει η ανθρωπότητα στους ωκεανούς, ανακαλύψαμε ότι οι επιπτώσεις είναι πολύ χειρότερες από ό,τι είχαμε φανταστεί.  Καθίσαμε και μιλήσαμε μεταξύ μας για το τι είδαμε και καταλήξαμε να έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα που δείχνει τις τρομακτικές αλλαγές που συμβαίνουν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι είχαμε σκεφτεί, ή με τρόπους που δεν περιμέναμε να δούμε για εκατοντάδες χρόνια.

Αυτές οι ταχύτατες αλλαγές περιλαμβάνουν την τήξη των παγετώνων της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής,  την άνοδο της θαλάσσιας στάθμης και την απελευθέρωση του μεθανίου που είναι παγιδευμένο στο βυθό της θάλασσας.

Γρήγορες αλλαγές

"Ο ρυθμός της αλλαγής είναι πολύ ταχύτερος από όσο περιμέναμε ακόμα και πριν από μερικά χρόνια", δήλωσε ο Ove Hoegh Guldberg, ειδικός στα κοράλλια από το Πανεπιστήμιο του Queensland στην Αυστραλία.Αλλά το πιο ανησυχητικό απ' αυτό, σημείωσε η ομάδα, είναι οι τρόποι με τους οποίους τα διάφορα ζητήματα δρουν συνεργικά για να αυξήσουν τις απειλές για τη θαλάσσια ζωή.

Μερικοί ρύποι, για παράδειγμα, κολλούν στις επιφάνειες μικροσκοπικών πλαστικών σωματιδίων που βρίσκονται τώρα στον πυθμένα της θάλασσας.Αυτό αυξάνει τα ποσοστά αυτών των ρύπων, τα οποία καταναλώνονται από τα ψάρια που τρέφονται στον βυθό.

Τα πλαστικά σωματίδια βοηθούν επίσης στη μεταφορά των φυκιών από τόπο σε τόπο, αυξάνοντας την εμφάνιση των τοξικών φυκιών - τα οποία επίσης προκλήθηκαν από την πλούσια σε θρεπτικά συστατικά ρύπανση από γεωργική γη.Με μια ευρύτερη έννοια, η οξίνιση των ωκεανών, η αύξηση της θερμοκρασίας, η τοπική ρύπανση και η υπεραλίευση, ενεργούν από κοινού για να αυξηθεί η απειλή για τους κοραλλιογενείς υφάλους  και τους ωκεανούς εν γένει  τόσο πολύ, ώστε τα τρία τέταρτα των υφάλων του κόσμου να βρίσκονται σε κίνδυνο σοβαρής παρακμής.


Ορέστης Καραϊσκος
http://www.webdaily.gr/news/lifestyle/item/2935

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP