Βαρκάδα στη θάλασσα της Ελευσίνας

>> Σάββατο, 21 Μαΐου 2011

Κυριακή 22/05/2011


Η κίνηση Θριάσιο ΣΟΣ σας καλεί σε μια ενδιαφέρουσα περιήγηση στη θάλασσα της πόλης. Σημείο συνάντησης: Κεντρικό Λιμεναρχείο Ελευσίνας
Δηλώσεις συμμετοχής : thriasiosos@gmail.com

Τηλ : 6944-741-381, 6977-203-016

http://thriasiosos.blogspot.com


Στο Θριάσιο πεδίο έχει συγκεντρωθεί πάνω από το 50% της βιομηχανίας της Ελλάδας και μάλιστα της πλέον ρυπογόνου βιομηχανίας - ήτοι χημικά, τσιμέντα, διυλιστήρια, χαλυβουργία, ναυπηγεία κλπ. Εκατομμύρια τόνοι επιβλαβών για την υγεία και για το περιβάλλον αερίων ρύπων αποδεσμεύονται πάνω από τα κεφάλια μας, από τις βιομηχανίες που στοιβάζονται άναρχα και αυθαίρετα στην περιοχή μας, επιβαρύνοντας όλο και περισσότερο την υγεία και την ποιότητα ζωής όλων μας.

Τα τελευταία χρόνια, και μετά τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής, αναχαιτίστηκαν οι προσπάθειες για εγκατάσταση νέων βιομηχανιών ή για επέκταση των υπαρχουσών στην περιοχή, με αποτέλεσμα να αχνοφαίνονται κάποια σημάδια περιβαλλοντικής αναβάθμισης του τόπου μας. Δυστυχώς όμως σήμερα, για μια ακόμα φορά, βρισκόμαστε σ΄ ένα κομβικό σημείο για το μέλλον του Θριάσιου Πεδίου.

Δεχόμαστε μια ανελέητη περιβαλλοντοκτόνα επίθεση που αν δεν καταφέρουμε να την αποκρούσουμε, θα βιώσουμε άμεσα - άμεσα λέμε - τις ολέθριες συνέπειές της.

Για να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού ή υλοποίησης:
Η επέκταση των διυλιστηρίων των ΕΛΠΕ (πρώην Πετρόλα) στην περιοχή της Ελευσίνας με τη δημιουργία ενός νέου διυλιστηρίου δίπλα στο παλιό. Το ζήτημα των επεκτάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ - χρόνια πληγή της πόλης - έρχεται για μια ακόμα φορά στο προσκήνιο και μάλιστα πιο επιτακτικά από ποτέ.
Η δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από την Χαλυβουργική δυναμικότητας 880Μwatt στην περιοχή της Ελευσίνας.
Η Χωματερή βιομηχανικών αποβλήτων στην περιοχή Μελετάνι της Μάνδρας - για όσους δεν το ξέρουν, πρόκειται για καταπράσινη περιοχή, ανάσα πνοής για το Θριάσιο.
Η Μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από τα ΕΛΠΕ δυναμικότητας 350 Μwatt στην Νέα Πέραμο.
Η γιγάντωση του λιμανιού της Ελευσίνας.

Κι όλα αυτά με το πρόσχημα του “εκσυγχρονισμού” και της υποτιθέμενης “ανάπτυξης”, που όχι μόνο δεν συμβάλουν στην βιωσιμότητα του περιβάλλοντος αλλά αντίθετα σφραγίζουν την ταφόπλακά του.

Όταν σ’ όλο τον κόσμο είναι ορατές πλέον οι συνέπειες της περιβαλλοντικής καταστροφής που συντελείται και η Ελλάδα πληρώνει τεράστια ποσά ως ποινή για την υπερπαραγωγή αερίων από την καύση υδρογονανθράκων -που είναι κυρίως υπεύθυνα για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη- εδώ στο Θριάσιο πεδίο, εδώ στην Ελευσίνα, δίπλα στα αρχαία, δίπλα στα σπίτια, ετοιμάζουν νέες χωματερές και εργοστάσια ηλεκτρικού ρεύματος με καύση υδρογονανθράκων (φυσικό αέριο) και σχεδιάζουν νέα διυλιστήρια - τα οποία μάλιστα ανενδοίαστα προπαγανδίζουν ως οικολογικά!

 Το περιβαλλοντικό κίνημα της πόλης μας αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή: μετά από μια περίοδο εσωστρέφειας, διαψευσμένων προσδοκιών από τη νομαρχιακή αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση των πόλεων της Δυτικής Αττικής, επιχειρούμε να βρούμε τον βηματισμό μας, να έρθουμε σε επαφή με άλλα κινήματα πόλεων στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα, να ακουστεί επιτέλους η φωνή μας.  
Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP