Κινηματογραφική ταινία: Ακαδημία Πλάτωνος

>> Σάββατο, 30 Οκτωβρίου 2010Μία ταινία που δεν θα φοβηθεί να περιπαίξει την ισχυρή αίσθηση της ξενοφοβίας που διαθέτουν οι Έλληνες και μάλιστα διαδραματιζόμενη στο κέντρο μιας πόλης που ʽφιλοξενείʼ πολλούς ʽαλλοδαπούςʼ ανθρώπους.

Ο Φίλιππος Τσίτσος θα σκιαγραφήσει τον τύπο του ʽΕλληναράʼ, τον Σταύρο, με απόλυτη ειλικρίνεια χωρίς να ξεφεύγει σε υπερβολές ή χωρίς να φοβηθεί τις αντιδράσεις και ο Αντώνης Καφετζόπουλος θα τον υποδυθεί εκπληκτικά αποτινάσσοντας από πάνω του, επιτέλους, την ρετσινιά του Ακάλυπτου.

Μπορεί ο Αλβανός να μην γίνεται Έλληνας, μα όταν η μάνα ενός Έλληνα, και δη Ελληναρά, αναπηδά στη θέα ενός Αλβανού και φωνάζει ʽγιέ μουʼ σε άπταιστα αλβανικά,

ο Έλληνας καταφέρνει σε χρόνο μηδέν να γίνει Τούρκος. 

Και έτσι γίνεται και η εθνική ομοιογένεια με την υπόλοιπη παρέα χάνεται. Και ξαφνικά η ζωή ενός σαραντάρη αναστατώνεται αλλά μόνο τότε μπορεί να κοιμηθεί και να μην ταλαιπωρείται από τις αϋπνίες που τον βασάνιζαν καιρό, ωθώντας τον θεατή να αναρωτηθεί γιατί. 


Η ερώτηση ʽΤελικά τι είμαι; Έλληνας ή Αλβανός;ʼ ακούγεται από το στόμα του ήρωα τόσο απλοϊκή όσο και τραγική. Δεν νουθετεί η ταινία και σίγουρα δεν έχει σκοπό της να κακομεταχειριστεί τους ήρωές της. Στέκεται με κατανόηση απέναντι στο πρόβλημα υπογραμμίζοντας το ταυτόχρονα.

ʽΟι ελληνικές σημαίες με δοκάρι 10 ευρώʼ, έτσι ξεπουλιέται το εθνικό φρόνιμα που απέχει από ό,τι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πατριωτισμός, αν και δεν θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει ούτε αυτό. Μία ταινία με κωμικά και τραγικά στοιχεία που σε κάνει να γελάς και να αναρωτιέσαι ταυτόχρονα, που σου δείχνει την αλήθεια μιας συνοικίας μιας Αθήνας που αγνοείς και γιʼ αυτό φοβάσαι. Μήπως ο ελληνικός κινηματογράφος αποφάσισε να κάνει μία δειλή μεν αλλά αξιοπρεπή εμφάνιση; Μήπως οι Έλληνες δημιουργοί είναι εξίσου καλοί με τους ανά τον κόσμο έτερους συναδέλφους τους; Μήπως οι Έλληνες μπορούν να γίνουν τόσο ʽκαλοίʼ και ʽδημιουργικοίʼ όσο οι ξένοι;


Βαθμολογία: 8,5/10

Στέλλα Χαιρέτη
chereti@sevenart.gr

http://www.sevenart.gr/news-detail.php?catid=13&id=254

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP