Ψάρια και θαλασσινά στο κόκκινο

>> Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010


Οι θάλασσες και οι ωκεανοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, το ίδιο και τα ψάρια που ζουν σε αυτές. Η χρόνια υπεραλίευση σημαντικών εμπορικών ειδών, οι καταστροφικές και οι μη επιλεκτικές μέθοδοι αλιείας, αλλά και η καταστροφή των περιοχών αναπαραγωγής και ανάπτυξής τους, έχουν οδηγήσει πολλούς πληθυσμούς ψαριών και θαλασσινών στο χείλος της κατάρρευσης.

Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι οι θάλασσες αδειάζουν από ψάρια, ενώ δε γίνεται καμία ουσιαστική προσπάθεια για την προστασία τους! Παράλληλα, οι υδατοκαλλιέργειες δεν αποτελούν βιώσιμη λύση για την παραγωγή ψαριών και θαλασσινών, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την κατάστασή τους.

Η ραγδαία μείωση των ιχθυαποθεμάτων, σε συνδυασμό με την καταστροφή των οικοσυστημάτων από την αλιεία, έχει αρνητικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά και στα εκατομμύρια ανθρώπους, σε όλο τον κόσμο, που βασίζουν την επιβίωσή τους στην αλιεία.

Μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης και των τελευταίων ιχθυαποθεμάτων, η Greenpeace έχει εκδώσει μία κόκκινη λίστα με τα ψάρια και τα θαλασσινά που κινδυνεύουν περισσότερο διεθνώς. Η προστασία των ειδών αυτών πρέπει να ξεκινήσει σήμερα κιόλας. Στην προσπάθεια αυτή μπορείς κι εσύ να μας βοηθήσεις!

Μικρή ιστορία υπεραλίευσης
 Οι ωκεανοί του πλανήτη μας φιλοξενούν μια πλούσια ποικιλία θαλάσσιας ζωής. Σήμερα όμως οι θάλασσες είναι άδειες, αν τις συγκρίνουμε με τη ζωή που υπήρχε σε αυτές στο παρελθόν. Η αφθονία των ωκεανών δεν εξαφανίστηκε εν μία νυκτί.

Μπορεί η σύγχρονη αλιευτική βιομηχανία να έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να φτάνει πλέον στις πιο μακρινές θάλασσες του πλανήτη ακολουθώντας τα τελευταία κοπάδια ψαριών, η υπερεκμετάλλευση της θαλάσσιας ζωής όμως είχε ήδη ξεκινήσει από τον 11ο αιώνα στην Ευρώπη.


http://www.greenpeace.org/greece/207945/why-rfg/the-problem

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP