Σωτηρία μνημειακών ελαιοδέντρων Κρήτης

>> Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2010

Σε όλη την Κρήτη ζουν ελαιόδεντρα ηλικίας ακόμα και χιλιάδων ετών. Είναι ζωντανά αρχαία πάνω στην κρητική γη που αποδίδουν ακόμα και σήμερα τους καρπούς τους. Ορισμένα από αυτά όμως έχουν ήδη γίνει θύματα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων ( δημόσια και τα ιδιωτικά έργα).

Το Μάρτιο του 2009 αναπτύχθηκε πρωτοβουλία από πολιτιστικούς συλλόγους για τη σωτηρία των μνημειακών ελαιόδεντρων. Στη συνέχεια ιδρύθηκε το Δίκτυο Πολιτιστικών Συλλόγων Κρήτης, το οποίο, για αυτή του τη δραστηριότητα υποστηρίζεται επιστημονικά από το ΤΕΙ Κρήτης. Οι 60 πολιτιστικοί σύλλογοι που μετέχουν μέχρι τώρα στο Δίκτυο τονίζουν:

"Δεν θέλουμε η δική μας η γενιά να γίνει η υπεύθυνη για την εξαφάνιση των μνημειακών ελαιόδεντρων που ζουν στη γη μας ακόμα και από την περίοδο του Μίνωα". 

Οι σύλλογοι σε συνεργασία με το ΤΕΙ Κρήτης ξεκίνησαν τη δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου ιστορικών ελαιόδεντρων. Όσοι έχουν πληροφορίες και φωτογραφίες για ιστορικές ελιές μπορούν να τις αναρτίσουν. Θα βοηθήσουν στη δημιουργία του ηλεκτρονικού χάρτη που θα αποτελέσει το εργαλείο για τη διάσωση των φυσικών μνημείων της Κρήτης. Έχουν επίσης στόχο να αναδείξουν τα ελαιόδεντρα αυτά με καμπάνια στην Ελλάδα και άλλες χώρες.

Αυτή η ομάδα στο facebook δημιουργήθηκε στις 8 Ιανουαρίου του 2010 με σκοπό την ενίσχυση της καμπάνιας για τη σωτηρία και την ανάδειξη των μνημειακών ελαιόδεντρων της Κρήτης.

In Crete exist olive trees which could be hundreds or even thousands years of age. The cultural associations with the collaboration of the Technological University of Crete took the initiative to register the ancient olive trees in a digital file.


www.facebook.com

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP