Ο υδράργυρος που ανιχνεύεται στα μεγάλα ψάρια έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία

>> Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2010

Φώτο: http://sites.google.com/site/mercuryelement101/mercury-element 

Όπως προκύπτει από τις προτάσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ε.Ε. για τον προτεινόμενο κανονισμό περί των διατροφικών πληροφοριών στις συσκευασίες τροφίμων, ο υδράργυρος που ανιχνεύεται στα μεγάλα αρπακτικά ψάρια που βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, όπως ξιφίες, καρχαρίες, μεγάλοι ξιφίες του ωκεανού, λούτσοι και τόνοι, προκαλεί βλάβες στον ανθρώπινο εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. 

Ειδικότερα, ο μεθυλυδράργυρος που συσσωρεύεται στους ανθρώπινους και ζωικούς οργανισμούς, μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο των εμβρύων και των παιδιών. Η έκθεση στον υδράργυρο συνδέεται επίσης με βλάβες στα νεφρά και το συκώτι και με την εξασθένιση των καρδιαγγειακών, ανοσοποιητικών και αναπαραγωγικών συστημάτων.


Οι επιπτώσεις του υδράργυρου στην υγεία:


Φώτο: http://iconicphotos.wordpress.com/2009/05/06/tomoko-uemura-in-her-bath/

Ο υδράργυρος είναι ιδιαίτερα τοξικός, καθώς προκαλεί βλάβες στο ανθρώπινο νευρικό σύστημα ακόμη και σε σχετικά χαμηλά επίπεδα έκθεσης (2). Ταξιδεύει παγκοσμίως μέσω της ατμόσφαιρας και επικάθεται στο έδαφος και το νερό. Ο μικροβιακός μεταβολισμός που ακολουθεί, δημιουργεί την τοξικότερη μορφή υδραργύρου, τον μεθυλυδράργυρο, ο οποίος, όπως έχει επαρκώς τεκμηριωθεί, προκαλεί βλάβες στον ανθρώπινο εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Ιδιαιτέρως, μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο των εμβρύων και των παιδιών των οποίων οι εγκέφαλοι αναπτύσσονται ακόμα.

Περνά εύκολα και από τον πλακούντα και από τον εγκεφαλικό υμένα, επομένως, η έκθεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι υψηλότερης ανησυχίας. Η έκθεση στον υδράργυρο συνδέεται επίσης με βλάβες στα νεφρά και το συκώτι και με την εξασθένιση των καρδιαγγειακών, ανοσοποιητικών και αναπαραγωγικών συστημάτων.

Ο μεθυλυδράργυρος έχει την ικανότητα να συσσωρεύεται στους ανθρώπινους και ζωικούς οργανισμούς (βιοσυσσώρευση) και στην τροφική αλυσίδα (βιομεγένθυση), ειδικά στα μεγαλύτερα, γηραιότερα αρπακτικά ψάρια που βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας. Γι' αυτό η Γενική Διεύθυνση της Επιτροπής Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών έχει συστήσει τη μείωση της κατανάλωσης μεγάλων αρπακτικών ψαριών όπως ξιφίες, καρχαρίες, μεγάλοι ξιφίες του ωκεανού, λούτσοι και τόνοι (3) σε γυναίκες που θηλάζουν ή που είναι ή πρόκειται να μείνουν έγκυες.

Γι' αυτό το λόγο σας ζητούμε να υποστηρίξετε την τροποποίηση 541.

Πλήθος από μελέτες καταδεικνύουν την ανάγκη καλύτερης πληροφόρησης των καταναλωτών:

Η ZERO, Ομάδα Εργασίας Υδραργύρου, δημοσίευσε τον Φεβρουαρίου του 2009 μελέτη με θέμα: «Υδράργυρος στα ψάρια, ένας παγκόσμιος κίνδυνος υγείας», όπου ψάρια εξετάστηκαν για την περιεκτικότητά τους σε υδράργυρο μεταξύ των άλλων και σε έξι Ευρωπαϊκές χώρες. Για την ΕΕ, δύο σαφείς ανησυχίες προκύπτουν:

Οι ενήλικοι και τα παιδιά που τρώνε ποσότητα ψαριών μεγαλύτερη του μέσου όρου μπορεί να εκτεθούν σε υπερβολική έκθεση μεθυλυδραργύρου ακόμα κι αν το μέσο επίπεδο υδραργύρου στα ψάρια αυτά είναι σχετικά μέτριο και οι άνθρωποι που έχουν προτίμηση στα αρπακτικά ψάρια τα οποία συσσωρεύουν ευκολότερα υδράργυρο και επομένως μπορεί εύκολα να εκτεθούν σε υπερβολικές δόσεις μεθυλυδραργύρου, εάν τρώνε συχνά τέτοια ψάρια

• Η Επιτροπή Εκτίμησης της Εξάπλωσης της Επίδρασης Υδραργύρου της Ε.Ε. σημείωσε ότι υπάρχουν στοιχεία για συνεχή έκθεση στον υδράργυρο στα συνιστώμενα επίπεδα ασφαλείας ή επάνω από αυτά, ανάμεσα στον ευρωπαϊκό πληθυσμό, και ειδικά στις παραλιακές περιοχές των μεσογειακών χωρών και της Αρκτικής.

Οι πρώτες ενδείξεις από διάφορες μελέτες δείχνουν ότι η έκθεση στον υδράργυρο στην Ευρώπη είναι πιθανόν να είναι ισοδύναμη με αυτήν στις ΗΠΑ, όπου υπολογίζεται ότι μία στις 6 γυναίκες μπορεί να γεννήσει ένα παιδί προσβεβλημένο από υδράργυρο.

• Μια μελέτη στις ΗΠΑ υπολογίζει ότι 300.000 έως 600.000 βρέφη που γεννιούνται κάθε έτος, πάσχουν από απώλεια νοημοσύνης λόγω έκθεσης σε μεθυλυδράργυρο, και ότι αυτό κοστίζει περίπου 8.7 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως . [...]

Περισσότερα:  http://www.ecocrete.gr/index.php?option=content&task=view&id=6524

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP