Ο γ.γ. του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

>> Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2009


«Διακρίσεις υπάρχουν σε όλες τις χώρες. Τις βλέπουμε παντού σε πολλές μορφές: παλιές και νέες, κρυφές και φανερές, δημόσιες και ιδιωτικές. Μπορεί να εμφανίζονται ως θεσμοθετημένος ρατσισμός ή εθνοτική σύγκρουση, ως επεισόδια μισαλλοδοξίας και απόρριψης ή ως επίσημη, εθνική εκδοχή της ιστορίας που αρνείται την ταυτότητα των άλλων», αναφέρει σε μήνυμά του με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο γ.γ. του ΟΗΕ.

Σημειώνει ότι «οι διακρίσεις έχουν στόχο τις ομάδες ατόμων και τα άτομα που είναι ευάλωτα σε επιθέσεις: τα άτομα με αναπηρία, οι γυναίκες και τα κορίτσια, οι φτωχοί, οι μετανάστες, οι μειονότητες, καθώς και όλοι εκείνοι που θεωρούνται διαφορετικοί. Τα ευάλωτα αυτά άτομα συχνά αποκλείονται από τη συμμετοχή στην οικονομική, πολιτική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή των κοινωνιών τους. Η μισαλλοδοξία, που είναι η αιτία του στιγματισμού και αποκλεισμού τους μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους εξτρεμιστές. Σε ορισμένες χώρες, γινόμαστε μάρτυρες της ανόδου μίας νέας πολιτικής ξενοφοβίας».

Ο Μπαν Κι Μουν υπογραμμίζει ότι «τα θύματα των διακρίσεων δεν είναι μόνα. Τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται δίπλα τους, υπερασπίζοντας τα δικαιώματα όλων, και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων. Αυτή είναι η ταυτότητα και αποστολή μας».


Η διεθνής κοινότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξακολουθεί να καταπολεμά την προκατάληψη και το μίσος. Η ενημέρωση του κόσμου οδήγησε σε παγκόσμιες συνθήκες που παρέχουν νομική προστασία κατά των διακρίσεων και της άνισης μεταχείριση.

Ωστόσο, οι αφηρημένες δεσμεύσεις δεν είναι αρκετές. Πρέπει να συνεχίσουμε να πολεμάμε την ανισότητα και τη μισαλλοδοξία όπου και αν εμφανίζονται.Τη σημερινή Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «καλώ όλους τους ανθρώπους, παντού, σε όλα τα επίπεδα, να συμμετάσχουν στην προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλον τον κόσμο για την καταπολέμηση των διακρίσεων».http://www.tvxs.gr/v27986
Φώτο: http://www.fanpop.com/spots/human-rights/images/389465/title/bird

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP