Εκτροφισμός στον Κόλπο Ελευσίνας

>> Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2009


"Πέντε παράκτιες θαλάσσιες περιοχές εμφανίζουν το φαινόμενο του ευτροφισμού. Πρόκειται για τον Κόλπο της Ελευσίνας, που δέχεται ανεπεξέργαστα βιομηχανικά απόβλητα από 1.000 βιομηχανικές μονάδες με αποτέλεσμα τις υψηλές συγκεντρώσεις οργανικού φορτίου, χλωροφύλλης, βαρέων μετάλλων και χαμηλές συγκεντρώσεις οξυγόνου..."

Λίμνη Κουμουνδούρου
Η λίμνη Κουμουνδούρου παρουσιάζει προβλήματα ρύπανσης που οφείλονται κυρίως σε διαρροές των δεξαμενών των Διυλιστηρίων που υπάρχουν στην περιοχή. Αποτέλεσμα των διαρροών αυτών είναι η περιοδική εμφάνιση ενός λεπτού στρώματος (oil film) πετρελαίου στην επιφάνεια του νερού.... Αξίζει να σημειωθεί η, κατά το παρελθόν, ρύπανση της λίμνης Κουμουνδούρου με πετρελαιοειδή από διαρροές των δεξαμενών των ΕΛ.Δ.Α. και της παρακείμενης στρατιωτικής μονάδας ενώ η λίμνη αποτελούσε πηγή ρύπανσης της θάλασσας.

Αλμυρό έλος - Όρμος Βουρκάρι
Η παρουσία των ερωδιών, οι οποίοι ανήκουν στο είδος Egretta garzetta (Λευκοτσικνιάς), είναι ιδιαίτερης σημασίας, αφού δεν υπάρχει περιοχή στο ευρύτερο κομμάτι του νομού Αττικής που να φιλοξενεί τέτοια πουλιά. Ο πληθυσμός τους αριθμεί λίγα άτομα. Στην παράκτια ζώνη έχουν σχηματισθεί υδάτινες αποθέσεις ποικίλων διαμέτρων, που αποτελούν σημεία συνάθροισης των πουλιών. Η ευρύτερη περιοχή στην οποία εντάσσεται ο όρμος Βουρκάρι και κατά συνέπεια το αλμυρό έλος, έχει χαρακτηρισθεί ως Βιομηχανική ζώνη.

Φυσικά χαρακτηριστικά (Σαρωνικός)
Ο ευτροφισμός εκδηλώνεται ιδιαίτερα στις περιοχές Ασπροπύργου και Νέας Περάμου. Ειδικότερα την περίοδο αυτή καταγράφονται υψηλές τιμές αμμωνιακών, νιτρωδών και φωσφόρου στην περιοχή της Ψυτάλλειας, υψηλές τιμές νιτρικών και πυριτικών στο Δυτικό Σαρωνικό και υψηλές τιμές χλωροφύλλης – α στον κόλπο της Ελευσίνας, που επίσης, χαρακτηρίζεται από αρκετά υψηλές συγκεντρώσεις πυριτικών και φωσφορικών. Τους καλοκαιρινούς μήνες παρουσιάζεται στρωμάτωση των νερών και το διαλυμένο οξυγόνο κάτω από το 20μ μειώνεται σημαντικά....

Επικίνδυνες ουσίες
Η παρακολούθηση της συγκέντρωσης βαρέων μετάλλων στο Σαρωνικό Κόλπο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τη διαπίστωση της κατάστασης σε μια περιοχή που δέχεται σημαντικές ανθρωπογενείς πιέσεις. Γενική διαπίστωση είναι η παρουσία υψηλών συγκεντρώσεων βαρέων μετάλλων στον Κόλπο της Ελευσίνας και στην περιοχή Ψυτάλλειας – Κερατσινίου. Ειδικότερα, η βορειοανατολική παράκτια ζώνη του κόλπου Ελευσίνας είναι περισσότερο επιβαρημένη, γεγονός που σχετίζεται με την υψηλή πυκνότητα της βιομηχανικής δραστηριότητας....


Περισσότερα:  xaidari.blogspot.com

Όταν τα φτερά των πουλιών ρυπαίνονται με πετρέλαιο, τότε αυτά χάνουν την μόνωσή τους, επειδή οι ενώσεις, στις οποίες οφείλεται η μόνωση διαλύονται στο πετρέλαιο. Εάν το πουλί παραμένει στο μολυσμένο νερό, τότε το νερό διαπερνά τα φτερά και τα πούπουλα του και εκτοπίζει τον αέρα που είναι εγκλωβισμένος ανάμεσα στα πούπουλα και το δέρμα. Η στιβάδα αέρα παρέχει στο πουλί ελαφρότητα και θερμική μόνωση. 

Με την απώλειά του τα φτερά διαβρέχονται και τα πουλιά βυθίζονται και πνίγονται. Κι αν ακόμη δεν συμβεί αυτό, η απώλεια της θερμικής μόνωσης, έχει σαν αποτέλεσμα την εξάντληση των αποθεμάτων τροφής σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους, που συνοδεύεται από υποθερμία και συνήθως το θάνατο. Επίσης τα πουλιά κατά την προσπάθεια τους να καθαρίσουν τα φτερά τους με το ράμφος, προσλαμβάνουν με κατάποση πετρέλαιο, με αποτέλεσμα διαταραχές στο ήπαρ, στα νεφρά και στην αναπαραγωγή.

(από το βιβλίο: Η ρύπανση των θαλασσών. Κ.Φυτιάνος. UNIVERSITY STOUDIO PRESS, Θεσσαλονίκη 1996)

Φώτο: Λίμνη Κουμουνδούρου

1 comments:

Διαρκής Κίνηση 13 Νοεμβρίου 2009 - 6:55 π.μ.  

Εξαιρετικό blog, με πολύ καλές φωτογραφίες.
Φιλικά, Διαρκής Κίνηση.

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP