Η αγριαγκινάρα θα μπορούσε να είναι το «ελληνικό πετρέλαιο»

>> Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2009

ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ στρέμματα καλλιεργειών αγριαγκινάρας που θα παράγουν 2 εκατομμύρια τόνους βιομάζας ετησίως είναι αρκετά για να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο που χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή στους σταθμούς της ΔΕΗ στα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με υπολογισμούς του Εργαστηρίου Γεωργίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Με αυτόν τον τρόπο θα παράγεται πράσινη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, θα ενισχυθούν σημαντικά τα εισοδήματα των αγροτών, θα μειωθούν οι ανάγκες των καλλιεργούμενων εκτάσεων σε νερό και θα σταματήσει η ρύπανση με φυτοφάρμακα. 

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Γεωργίας και Οικολογίας Φυτών κ. Νίκος Δαναλάτος, το διοξείδιο του άνθρακα από την καύση της βιομάζας θωρείται μηδενικό, καθώς εκπέμπεται όσο έχει απορροφηθεί κατά τη διάρκεια της ζωής του φυτού.

«Το κόστος των περίπου 3 εκατομμυρίων μεγαβατωρών που παράγονται από πετρέλαιο και καταναλώνονται ετησίως στα νησιά της χώρας φτάνει τα 800 εκατομμύρια ευρώ- σχεδόν 70 εκατομμύρια περισσότερα απ΄ ό,τι κοστίζουν 35 εκατομμύρια μεγαβατώρες που παράγονται από λιγνίτη.

Με δύο εκατομμύρια τόνους βιομάζας από αγριαγκινάρα ετησίως, οι οποίοι θα πωλούνται προς περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ, και η ΔΕΗ θα εξοικονομεί 500 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο- με αποτέλεσμα να αποσβέσει σε ελάχιστο χρόνο το κόστος των σύγχρονων καυστήρων βιομάζας που θα χρησιμοποιεί στα νησιά».

Περισσότερα: tanea.gr
Φώτο: http://reference.canadaspace.com/search/artichoke/

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP