Η νέα γρίπη, πρόκληση για την αξιοπιστία της πολιτικής υγείας

>> Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2009


Η νέα γρίπη αποτελεί μια πρόκληση για την ικανότητά μας να σταθμίζουμε με νηφαλιότητα, ως κοινωνία και υγειονομικές αρχές, τις απειλές για τη δημόσια υγεία και να παίρνουμε αποφάσεις που ανταποκρίνονται στο δημόσιο συμφέρον.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τα στοιχεία από τις επιδημιολογικές μελέτες, αποτελεί όντως ένα δυνητικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, και κυρίως για την αντοχή του ταλαιπωρημένου δημόσιου συστήματος υγείας. Στον τομέα αυτό οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε θέσει από καιρό ζητήματα όπως οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις ή η κάλυψη των κενών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Παραμένει όμως, σε ατομικό τουλάχιστον επίπεδο, λιγότερο επικίνδυνη από την κοινή εποχική γρίπη, με την οποία είμαστε πλήρως εξοικειωμένοι.

Επιβάλλεται λοιπόν να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με σύνεση και ψυχραιμία, κρατώντας αποστάσεις από τον πανικό και το μαζικό άγχος. Σημαντικός εδώ είναι και ο ρόλος των Μέσων Ενημέρωσης.

Χρήσιμο είναι επίσης να έχουμε υπόψη ότι υπάρχουν και ισχυρά συμφέροντα, συνδεδεμένα κυρίως με τη φαρμακοβιομηχανία και τη διακίνηση του φαρμάκου, που θα επωφελούνταν από την τεχνητή καλλιέργεια πανικού για να προωθήσουν οικονομικές επιδιώξεις άσχετες με τη δημόσια υγεία.

Η ευεξία και η υγεία της κοινωνίας μπορούν να διασφαλιστούν μόνο από πολιτικές πραγματικής πρόληψης, που αντιμετωπίζουν τις πραγματικές αιτίες των ασθενειών (όπως ακατάλληλη διατροφή, μολυσμένο νερό και αέρα, ψυχικά στρες, έλλειψη συναισθηματικής στήριξης). Για τη νέα γρίπη κύριο στοιχείο πρόληψης, σύμφωνα και με τις υποδείξεις των ειδικών του ιατρικού κόσμου, οφείλει να είναι η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής.

Ιδιαίτερα προγράμματα όφειλαν να έχουν ήδη σχεδιαστεί για κοινωνικές ομάδες με περιορισμένη πρόσβαση σε ενημέρωση και υπηρεσίες υγείας, όπως άστεγοι ή μετανάστες χωρίς χαρτιά. Τα προγράμματα αυτά απαιτούν ενημέρωση στη μητρική γλώσσα των μεταναστών, καθώς και εμπλοκή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που προσφέρουν ήδη υποστηρικτικές υπηρεσίες στους συγκεκριμένους ανθρώπους.
[...]

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP