Το «βαθύ» ίντερνετ

>> Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2009


Ένας φοιτητής τεχνητής νοημοσύνης και πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, 14 χρόνια πριν ανακάλυψε έναν ριζοσπαστικό τρόπο χρήσης του διαδικτύου που εξασφάλιζε την ανωνυμία. Πρόκειται για το γνωστό σήμερα λογισμικό Freenet (http://freenetproject.org/) που επιτρέπει την είσοδο σε έναν κρυφό διαδικτυακό κόσμο.

Όπως λέει ο Ian Clarke-δημιουργός του Freenet- «στα τέλη του '90 δεν ήταν αυτονόητη η ελευθερία επικοινωνίας στο ίντερνετ» και το πρωτοποριακό λογισμικό του ήρθε για να αλλάξει την ελεγχόμενη κατάσταση του διαδικτύου.

Το 2002, κοινοποίησε το λογισμικό του και 9 χρόνια μετά έχει χαθεί ο λογαριασμός για το πόσοι άνθρωποι το χρησιμοποιούν. Πέρυσι, ο Ian Clarke δημιούργησε μία βελτιωμένη έκδοση η οποία όχι μόνο κρύβει την ταυτότητα των χρηστών του Freenet αλλά επίσης κρύβει, σε κάθε διαδικτυακό περιβάλλον, την παρουσία κάποιου στο Freenet.

H εγκατάσταση του λογισμικού απαιτεί μόνο την απάντηση σε μερικές ερωτήσεις όπως: «Πόση ασφάλεια χρειάζεστε;»...NORMAL: «Ζω σε σχετικά ελεύθερη χώρα» ή MAXIMUM: «Σκοπεύω εισέλθω σε πληροφορίες για τις οποίες μπορεί να με συλλάβουν, φυλακίσουν ή χειρότερα». Οι επίσημες index lists του Freenet περιλαμβάνουν εκατοντάδες διαθέσιμα «freesites» που περιέχουν αμφίβολες πολιτικές αποκαλύψεις, πορνογραφικό υλικό, πηγές πειρατικών αντιγράφων βιβλίων, μουσικής...

«Πολλοί πιστεύουν λανθασμένα ότι μέσω του Google, έχουν πρόσβαση σε όλες τις σελίδες του διαδικτύου, όμως μόνο ένα πολύ μικρό απόσπασμα του ίντερνετ, έρχεται στη επιφάνεια από τις μηχανές αναζήτησης. Το ''βαθύ'' δίκτυο υπολογίζεται ότι είναι 500 φορές μεγαλύτερο από το ''φανερό''», λέει ο A.Rajaraman, συνιδρυτής της Kosmix, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες μηχανών αναζήτησης της μετά-Google γενιάς.

Το μέλλον ή το παρελθόν της διαδικτυακής ζωής;

Ο καθηγητής Michael K Bergman, πρωτοπόρος στον χώρο του ''άλλου'' ίντερνετ, υποστηρίζει ότι το βαθύ ίντερνετ είναι η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη κατηγορία νέων πληροφοριών...η αξία του περιεχομένου του είναι ανυπολόγιστη... έχουμε πρόσβαση μόνο στο 0.03% των συνολικά διαθέσιμων σελίδων.

Παρόλα αυτά, η πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες από όλους, δεν είναι δυνατή καθώς τα σάιτ ελέγχονται είτε για εμπορικούς λόγους είτε για άλλους.

Υπάρχει ένα γνωστό συνδικάτο εγκλήματος-το Russian Business Network-που τριγυρίζοντας στο διαδίκτυο αρπάζει αχρησιμοποίητες διευθύνσεις, στέλνει εκατομμύρια spam μέιλς παντού και μετά γρήγορα αποσυνδέεται. Επίσης, νοικιάζει ιστοχώρους σε άλλους εγκληματίες για διακίνηση παιδικής πορνογραφίας, εξαπόλυσης ιών ή κλοπής προσωπικών δεδομένων.

Εγκαταλελειμμένες διευθύνσεις που κάποτε χρησιμοποιούνταν από τον στρατό των ΗΠΑ, άφησαν το τοπίο διάσπαρτο με ξεχασμένες περιουσίες ιδανικές για παράνομη εκμετάλλευση.


Ανοιχτό ή Κλειστό

Το διαδίκτυο ως μία δημιουργία του Αμερικανικού Τμήματος Άμυνας και της Αμερικανικής υποκουλτούρας, δεν θα μπορούσε παρά να αναπτύσσεται παράλληλα με μία ισχυρή κρυπτογράφηση.

To Tor (http://www.torproject.org/) είναι ένα αμερικανικό πρόγραμμα που προσφέρει ελεύθερο λογισμικό σε αυτούς που επιζητούν την ανωνυμία. Υποστηρίζεται ότι στους χρήστες του Tor περιλαμβάνονται Αμερικανοί πράκτορες της υπηρεσίας πληροφοριών και αστυνομικοί. Το Tor επιτρέπει στους επισήμους να σερφάρουν σε αμφισβητήσιμα σάιτ και υπηρεσίες χωρίς να αφήνουν ίχνη αλλά και σε ακτιβιστές που απειλούνται από τους αμερικανικούς αντιτρομοκρατικούς νόμους.

Μεγάλο μέρος της εγκληματικής δραστηριότητας δεν είναι καν κρυμμένη, απλώς πρέπει να ξέρεις που να ψάξεις. Όπως με τα σάιτ των παιδόφιλων: οι χρήστες τους μπορούν να ψάξουν σε ένα αθώο σάιτ με φωτογραφίες λουλουδιών, να επιλέξουν το 18ο λουλούδι και πάει λέγοντας.

Τέλος στην ''ελευθερία'';

Η αστυνομία υποστηρίζει ότι υπηρεσίες όπως το Freenet θα τερματίσουν πολύ σύντομα διότι η ανωνυμία μπορεί να ξεσκεπαστεί και οι άνθρωποι είναι συνεργάσιμοι ως προς την εξάρθρωση του διαδικτυακού εγκλήματος.

Επίσης, η εμποροποίηση παίζει ανασταλτικό ρόλο καθώς όσο οι πάροχοι αμειβόμενων υπηρεσιών αυξάνονται, τόσο θα τους συμφέρει και τους ίδιους η ασφάλεια.

Πριν 10 χρόνια, ο Tim Berners-Lee, Βρετανός επιστήμονας, είχε γράψει ότι το όνειρο του ήταν η δημιουργία ενός δικτύου όπου οι υπολογιστές θα είναι ικανοί να αναλύουν όλα τα δεδομένα που υπάρχουν- ενός «Σημειολογικού διαδικτύου», που ακόμη μένει στην επιστημονική φαντασία.

Μάλλον, το διαδίκτυο θα μείνει για κάποιο διάστημα ακόμη σε αυτό το σκοτεινό στάδιο κι ας μην ξεχνάμε ότι παρότι πχ στο Freenet, υπάρχει ένα ελεύθερο σάιτ όπου γίνονται λεπτομερείς καταγγελίες για παιδόφιλους, τα στοιχεία αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε νομικές διαδικασίες.


Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP