Αθλητική αλιεία

>> Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2009

Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2009
Πριν από λίγες ημέρες διεξήχθη στο Μαυροβούνιο το παγκόσμιο πρωτάθλημα αθλητικής παράκτιας αλιείας με συμμετοχή και της χώρας μας με 5 "αθλητές". Οι 5 αθλητές μας ανακηρύχθηκαν μέλη της εθνικής ομάδας αφού στους αγώνες στο εσωτερικό συνέλεξαν την μεγαλύτερη βαθμολογία από άλλους. Διεξήχθησαν αγώνες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και αυτοί που αλίευσαν τα περισσότερα και μεγαλύτερα αλιεύματα μπήκαν σε σειρά κατάταξης, στην οποία οι 5 πρώτοι απάρτισαν την εθνική ομάδα. Δικαίωμα συμμετοχής είχαν μόνο τα μέλη των αθλητικών συλλόγων της ΕΟΥΔΑΤΚ (http://www.eoydatk.gr/).

Το όλο εγχείρημα έλαβε δημοσιότητα στον ημερήσιο τύπο και υπήρξε και τηλεοπτική κάλυψη με συνεντεύξεις των μελών της εθνικής ομάδας. Τα αποτελέσματα του παγκόσμιου πρωταθλήματος έχουν ανακοινωθεί από την Διεθνή Ομοσπονδία και αναδημοσιευθεί από την ΕΟΥΔΑΤΚ. Το Παράκτιο Ψάρεμα, πιστό στην πάγια αρχή ότι το ψάρεμα είναι χόμπυ και όχι άθληση, δεν θα ασχοληθεί περαιτέρω με τα ανδραγαθήματα των δαφνοστεφανωμένων "αθλητών" μας, γιατί αρκετά υποτιμήθηκε η νοημοσύνη μας.Ψαρεύω σχεδόν 25 χρόνια, αγαπώ την θάλασσα, προσπαθώ να την προστατεύσω, όσο μπορώ, και αλιεύω μερικά ψαράκια για να ικανοποιήσω το μεράκι μου και για να φάμε στην οικογένεια λίγο φρέσκο ψαράκι. 

Ουδέποτε διανοήθηκα ότι η ενασχόλησή μου με το χόμπυ αυτό θα μπορούσε να μου αποφέρει κύπελλα και μετάλλια, επαίνους και διπλώματα, ότι θα είχα κάρτα αθλητή και ότι θα συμμετείχα σε αθλητικούς αγώνες. Ουδέποτε διανοήθηκα ότι θα μπορούσα να ικανοποιήσω την ματαιοδοξία μου βάζοντας μπροστά το χόμπυ μου και να το μετατρέψω σε στίβο αντιπαλότητας, διαγωνισμού με νικητές και ηττημένους.

Στο ψάρεμα όλοι είμαστε νικητές, είμαστε νικητές γιατί ερχόμαστε κοντά στο υγρό στοιχείο, είμαστε νικητές γιατί "θεραπευόμαστε" αυτές τις λίγες ώρες που θα ψαρέψουμε, από τα βάσανα και τις δυσκολίες της ζωής. Σεβόμαστε τον εαυτό μας και περηφανευόμαστε για τις ψαρευτικές μας επιτυχίες μεταξύ των φίλων και δεν σκύβουμε το κεφάλι για να μας περάσουν ένα μετάλλιο στο στήθος επειδή καταφέραμε και πιάσαμε μία μουρμουρίτσα παραπάνω από τους συναθλητές μας.

Σεβόμαστε το εθνόσημο της χώρας μας και δεν το χρησιμοποιούμε επί ματαίω, καμαρώνουμε όλους αυτούς που με το εθνόσημο στο στήθος έχουν δοξάσει κατά καιρούς την Ελλάδα σε αγώνες πραγματικούς της χώρας μας και δεν το ντροπιάζουμε φορώντας το στη θάλασσα για να αλιεύσουμε τα μικρόψαρά της  μεταξύ τσιγάρου και καφέ.

Ο γνήσιος ερασιτέχνης ψαράς έχει συνείδηση και της θέσης του και της σκοπιμότητας που υπηρετεί το χόμπυ του, δεν ψαρεύει για να επιβραβευτεί από την αιχμαλωσία και την εξόντωση των υδρόβιων όντων αλλά με περίσκεψη και φειδώ ψαρεύει γιατί λατρεύει - είναι ερωτευμένος - με την φύση, την θάλασσα την οποία και προστατεύει.

Δεν είναι μόνο ηθικό το ζήτημα για το εάν το ψάρεμα είναι άθληση - εξού και αγώνες, πρωταθλήματα και κύπελλα - είναι και πολιτικό, από την στιγμή που η Πολιτεία εθελοτυφλά μπροστά σε συμφέροντα, χορηγίες, διαφημίσεις,και εμπόρους. Ποιοι κερδίζουν από τους αγώνες αλιείας ; Πόσοι από τα μέλη της εθνικής ομάδας είναι και έμποροι ή αντιπρόσωποι αλιευτικών ειδών ; Πόσα κέρδη από διαφημίσεις και χορηγίες αποκόμισαν οι ιθύνοντες αυτής της αθλητικής ομοσπονδίας ; Πόσα από αυτά έχουν δηλωθεί στην εφορία ; Τί επιχορηγήσεις παίρνουν κάθε χρόνο ;

Δεν υπονοώ τίποτε άλλο από αυτό που λέω γιατί πώς είναι δυνατόν από τη μία η Πολιτεία δια της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού να μην συγκαταλέγει το ψάρεμα στα αναγνωρισμένα  αθλήματα  και από την άλλη να αφήνει σε αγώνες στο εξωτερικό να φορούν οι ψαράδες-αθλητές εθνόσημα στο στήθος ; Τί κάνει η Πολιτεία ; Πώς ανέχεται να χρησιμοποιείται το εθνόσημο από μία "αθλητική" εθνική ομάδα που δεν είναι καν αθλητική ;

Νιώθω ντροπή ως έλληνας και ως ερασιτέχνης ψαράς.

Στην Ελλάδα ότι δηλώσεις είσαι, όμως κάντε το για την πάρτυ σας, δοξάστε τον σύλλογό σας και την Ομοσπονδία που υπάγεστε στους αγώνες που συμμετέχετε στο εξωτερικό αλλά μην μας περιπαίζετε ότι εκπροσωπείτε και την χώρα μας στο εξωτερικό και φοράτε τα εθνόσημα μόνο και μόνο γιατί κατάφερε μία Ομοσπονδία τεχνικής κολύμβησης να "καπαρώσει" και τους αγώνες αλιείας και να τους χαρακτηρίσει αθλητικούς σε χρόνο πριν την ισχύ του  αθλητικού νόμου, εκμεταλλευόμενη το κενό νόμου που υπήρχε προ του 1999.

Είναι απολύτως θεμιτό ένα πρωτάθλημα συλλόγων μίας ομοσπονδίας και η συμμετοχή των αθλητών της ομοσπονδίας αυτής σε αγώνες στο εξωτερικό, όχι όμως να βαπτίζονται εθνικά πρωταθλήματα και πρωταθλητές της Ελλάδας τα μέλη των 10-15 συλλόγων που απαρτίζουν την ομοσπονδία, την όποια ομοσπονδία.

Προσωπικά, ψαρεύω γιατί γουστάρω, όπως όλοι μας, εάν ήθελα κύπελλα και μετάλλια και να φοράω εθνόσημα στο στήθος, θα διάλεγα ένα από τα διεθνώς αναγνωρισμένα αθλήματα και θα βίωνα την ζωή του αθλητισμού, με στερήσεις και θυσίες, όπως όλοι οι πραγματικοί και άξιοι αθλητές μας.
Από jimsv @ Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2009 10:55 πμ

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP