Ποιος ευθύνεται για τη μείωση των μελισσών;

>> Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2009


Το φθινόπωρο του 2004 για πρώτη φορά Αμερικάνοι μελισσοκόμοι παρατήρησαν ότι οι μέλισσες άρχισαν να εξαφανίζονται μυστηριωδώς αφήνοντας πίσω τους άδεια μελίσσια. Οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να καταλάβουν ποια ήταν η αιτία και μέχρι σήμερα τα ερωτήματα παραμένουν. Οι δημιουργοί της ταινίας " Η εξαφάνιση των μελισσών " ("Vanishing of the Bees"), που θα βγει προσεχώς στις αίθουσες στη Μ. Βρετανία, Τζώρτζ Λανγκουόρθι και Μάριαμ Χενάιν ισχυρίζονται ότι πίσω από τους θανάτους των μελισσών βρίσκεται μια νέα γενιά παρασιτoκτόνων.


Μερικά από τα παρασιτοκτόνα αυτά κατασκευάζονται από τη γερμανική φαρμακοβιομηχανία Bayer, την τέταρτη σε μέγεθος φαρμακοβιομηχανία παγκοσμίως. Τα παρασιτοκτόνα αυτά περιλαμβάνουν το ευρέως χρησιμοποιούμενο imidacloprid (που κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία Gaucho), το οποίο απαγορεύτηκε στη Γαλλία ύστερα από διαμαρτυρίες των μελισσοκόμων, αλλά χρησιμοποιείται στη Βρετανία, τις ΗΠΑ και αλλού.

Κυκλοφορούν σε μορφή σκευάσματος που εφαρμόζεται απευθείας στο σπόρο, δεν προορίζονται δηλαδή για ράντισμα, κι έτσι εισχωρούν στο φυτό. Θεωρητικά δεν θα έπρεπε να επηρεάζουν ωφέλιμα έντομα, όμως, όπως υποστηρίζουν στην ταινία τους οι δυο κινηματογραφιστές, οι οποίοι στοχοποιούν συγκεκριμένα την Bayer,

η μακροπρόθεσμη έκθεση σε χαμηλά έστω επίπεδα τέτοιων χημικών αν δεν είναι θανατηφόρα πάντως αποδυναμώνει τις μέλισσες. 

Τα παρασιτοκτόνα άλλωστε αποτελούν το τελειωτικό χτύπημα για τις μέλισσες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια δοκιμάζονται από μια σειρά ασθενειών. Η εταιρεία διαψεύδει τις κατηγορίες και ισχυρίζεται ότι για τους θανάτους ευθύνεται ο ιός βαρρόα και μια σειρά ασθενειών από μύκητες και άλλους ιούς.

http://www.activistis.gr/index.php
http://www.bayer-kills-bees.com/


Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP