Ήρωες των κόμικς κατά της διαφθοράς

>> Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2009Χωρίς κάπες, μάσκες ή θανατηφόρες ακτίνες, ήρωες κόμικς στρέφονται κατά των πολλών «κακών» του κόσμου μας, μέσα από τις σελίδες μιας νέας έκδοσης με στόχο να ενθαρρύνει τους νέους ανθρώπους να ενδιαφερθούν - και να θυμώσουν – για τη διαφθορά, με όλες τις μορφές και μεταμφιέσεις της. Η προσπάθεια αυτοχαρακτηρίζεται πειραματική νεανική πρωτοβουλία και ξεκίνησε πέρσι από τη διεθνή αναπτυξιακή υπηρεσία Christian Aid, με στόχο τη χρήση της τέχνης, είτε αυτή είναι κόμικς, ταινία ή μουσική, προκειμένου να δημιουργηθεί νέα γενιά ακτιβιστών

«Πολιτικοποιούμε μια νέα γενιά, και τα κόμικς, με τις πλούσιες ανατρεπτικές ιστορίες τους, μοιάζουν να είναι ακριβώς αυτό που θέλαμε», λέει η διευθύντρια της ομάδας, Katrin Owusu.

Το αποτέλεσμα; Μια ανθολογία που περιέχει ιστορίες που καλύπτουν θέματα από την κρατική βία έως τις δολοφονίες στην Κολομβία και την εξάντληση των φυσικών πόρων του Κογκό. Δυο από τις πιο δυνατές ιστορίες στον τόμο βασίζονται στις πραγματικές εμπειρίες ανώνυμων πηγών. Η μία, με τον Δικαστή Ντρέντ του Pat Mills, έχει ως ήρωα το γιο ενός αγιατολάχ του Ιράν που επαναστατεί κατά του συστήματος και αποκαλύπτει τη διαφθορά. Η άλλη ιστορία, αναφέρεται στη διαφθορά που επικρατεί σχετικά με τις δράσεις για τα θύματα του Aids στα χωριά της Κίνας.

Στην επιμέλεια της έκδοσης συνεργάστηκε και ο Paul Gravett, ο ιδρυτής του ετήσιου φεστιβάλ Κόμικα, που ξεκινά στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης του Λονδίνου αυτή την Πέμπτη. O κ. Gravett είναι πεπεισμένος ότι τα κόμικς, στις υπερφορτωμένες από πληροφορίες μέρες που ζούμε, μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στο να κάνουν τους ανθρώπους να θυμώσουν:

«Τα κόμικς μπορούν να καταπιαστούν με αυτά τα μεγάλα ερωτήματα με τρόπο πολύ προκλητικό και καταφέρνουν να «στεγάζονται» στο μυαλό των ανθρώπων καλύτερα, με κάποιο τρόπο, απ’ ότι οι συνεχείς εικόνες που βλέπουμε στην τηλεόραση και το ίντερνετ. Θέλουμε να ασχοληθούμε με τους ανθρώπους και να τους κάνουμε να νιώσουν ότι πράγματι μπορούν να κάνουν την διαφορά». 


Σύμφωνα με τον Gravett, τα κόμικς σημειώνουν άνθιση ως τέχνη, ανακάμπτοντας από τις δυσκολίες που σημειώθηκαν τη δεκαετία του 1990. Τα αγόρια, σημειώνει επίσης, χάνουν τα πρωτεία σιγά-σιγά, με επιτυχίες όπως αυτή του «Περσέπολις» της Marjane Satrapi και το «Fun Home» της Alison Bechdel – το οποίο μάλιστα ήταν το βιβλίο της χρονιάς για το 2006, σύμφωνα με το περιοδικό Time.

Κανένα θέμα δεν είναι εκτός...θέματος. Ένα από τα πιο επιτυχημένα διηγήματα με εικόνες φέτος ήταν η ερμηνεία του Robert Crumb για το βιβλίο της Γένεσης, ενώ ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα είναι το «Υποσημειώσεις από τη Γάζα» (Footnotes in Gaza) του Joe Sacco.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας θα πραγματοποιηθεί και μια έκθεση στην Γκαλερί Lazarides του Λονδίνου, όπου θα παρουσιαστούν σημαντικές απόπειρες καλλιτεχνών κόμικς να θίξουν σοβαρά ζητήματα. Θα υπάρχει, για παράδειγμα, μια έκδοση των Raiders του Reagan, στο οποίο το πρόσωπο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν έχει τοποθετηθεί πάνω από αυτό του Κάπταιν Αμέρικα.

http://www.tvxs.gr/v25049
Φώτο: http://www.ctrlaltshift.co.uk/unmaskscorruption

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP