«Κατηγορώ» της Greenpeace προς την Παγκόσμια Τράπεζα

>> Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2009


Διότι, κατά την περιβαλλοντική οργάνωση, η Παγκόσμια Τράπεζα χρηματοδοτεί περισσότερο ρυπογόνα προγράμματα.

Για μεροληπτική, υπέρ των ορυκτών καυσίμων, χρηματοδοτική πολιτική κατηγόρησε την Παγκόσμια Τράπεζα η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, μια ημέρα πριν την έναρξη των εργασιών της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Κωνσταντινούπολη.

«Κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών, οι χρηματοδοτήσεις ενεργειακών προγραμμάτων στα ορυκτά καύσιμα από την Παγκόσμια Τράπεζα ήταν κατά μέσον όρο τριπλάσιες των χρηματοδοτήσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», τόνισε το στέλεχος της Greenpeace Ιβάν Μπλόκοφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, η οποία επικαλείται τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, το ύψος των δανείων που χορηγήθηκαν για προγράμματα στα ορυκτά καύσιμα άγγιξε, το χρονικό διάστημα 2007-2009, τα 2,2 δισ. δολάρια (1,5 δισ. ευρώ), σε σύγκριση με δάνεια συνολικού ύψους 783 εκατ. δολαρίων (535 εκατ. ευρώ) στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Ζητάμε από την Παγκόσμια Τράπεζα να αναστείλει άμεσα τη χρηματοδότηση κάθε νέας επένδυσης στα ορυκτά καύσιμα», δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος έρευνας στην Greenpeace Τόνι Σαντοουνίτσικ.

Στη συνέντευξη Τύπου παρενέβη ο διευθυντής του τμήματος Ενέργειας, Μεταφορών και Νερού της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζαμάλ Σαγίρ, δηλώνοντας ότι «εδώ ακούμε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα δεν πρέπει να χρηματοδοτήσει κανένα πρόγραμμα στα ορυκτά καύσιμα.

Ανησυχώ για τους 1,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση σε ενέργεια».
Ο ίδιος διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι η χρηματοδότηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από την Παγκόσμια Τράπεζα αυξήθηκε κατά «περισσότερο από ένα τρίτο» τα τελευταία τρία χρόνια, σε σύγκριση με την αύξηση 8,5% που σημείωσαν, την ίδια περίοδο, οι χρηματοδοτήσεις προγραμμάτων στα ορυκτά καύσιμα. 


Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP