Υγρότοποι: Η ζωή θα επιστρέψει στην εκβολή Μορώνη Σούδας

>> Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2009Οι προσπάθειες του WWF Ελλάς για την προστασία των νησιωτικών υγροτόπων φέρνουν ήδη τα πρώτα απτά και εντυπωσιακά αποτελέσματα. Στις 7 Σεπτεμβρίου του 2009, άρχισε να ξεμπαζώνεται ο μοναδικός φυσικός υγρότοπος του Δήμου Σούδας στην Κρήτη: η εκβολή του ποταμού Μορώνη. Το εκβολικό σύστημα του ποταμού Μορώνη (Κωδικός WWF Ελλάς: KRI181) πριν από έναν αιώνα είχε έκταση μεγαλύτερη από 1.500 στρέμματα.

Το συστηματικό όμως, μπάζωμα της εκβολής και η δόμηση είχαν ουσιαστικά μετατρέψει, τα τελευταία 20 χρόνια, τον ποταμό Μορώνη σε χαντάκι. 

Μόνο η εκβολή του διατηρούσε κάποια ελάχιστα υγροτοπικά στοιχεία, αφού τουλάχιστον το 80% των μέχρι τότε εναπομεινάντων υγροτοπικών εκτάσεων (περίπου 40 στρέμματα) είχαν ήδη μπαζωθεί σε ύψος μέχρι και 3μ.

Πέρασε ένας μήνας από τότε που τα μηχανήματα άρχισαν να δουλεύουν και μέχρι σήμερα έχει ξεμπαζωθεί μια έκταση 5 στρεμμάτων, ενώ έχουν απομακρυνθεί περίπου 10.000 κ.μ. μπάζων. «Τους επόμενους μήνες θα ελευθερωθούν ακόμα 20 στρέμματα. Οι μπουλντόζες - αυτήν τη φορά - ανοίγουν το «δρόμο» για την επιστροφή της ζωής στο Μορώνη», δηλώνει φανερά ικανοποιημένος ο υπεύθυνος του προγράμματος νησιωτικών υγροτόπων του WWF Ελλάς, Καλούστ Παραγκαμιάν.

Ο υγρότοπος απογράφηκε τον Δεκέμβρη του 2008, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος του WWF Ελλάς «Προστασία των νησιωτικών υγροτόπων της Ελλάδας», και αμέσως μετά δρομολογήθηκαν μια σειρά δράσεις για την προστασία του (τεχνική αναφορά, αλληλογραφία, δελτία τύπου, δημοσιεύματα στον αθηναϊκό και τοπικό τύπο, συσκέψεις με φορείς του Δήμου και του Νομού, απευθείας συνεννοήσεις με Δήμαρχο και Νομάρχη, στενή συνεργασία με ευαισθητοποιημένους πολίτες).

Η πρωτοβουλία αυτή του WWF Ελλάς βρήκε σύμφωνους όλους ανεξαιρέτως τους τοπικούς φορείς. Καθοριστική όμως σημασία είχε η απόφαση του Δημάρχου Σούδας κ. Ι. Περάκη να αποκαταστήσει τον υγρότοπο.

Περισσότερες πληροφορίες:

Καλούστ Παραγκαμιάν, 
Υπεύθυνος Προγράμματος Νησιωτικών Υγροτόπων WWF Ελλάς,
τηλ: 2810 328019,
k.paragamian@wwf.gr


Ιάσονας Κάντας, 
Συνεργάτης Επικοινωνίας για Θέματα Τύπου WWF Ελλάς,
τηλ: 210 33 14 893,
i.kantas@wwf.gr

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP