Νίκη για τον Αμαζόνιο!

>> Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2009


Σε μία σημαντική εξέλιξη για το οικοσύστημα του Αμαζόνιου και το κλίμα του πλανήτη, τρεις από τις μεγαλύτερες κτηνοτροφικές εταιρίες της Βραζιλίας αποφάσισαν να σταματήσουν τις αγορές βοοειδών που προέρχονται από πρώην δασικές εκτάσεις και να ευθυγραμμιστούν με τις απαιτήσεις της Greenpeace!

Λίγους μόλις  μήνες μετά τη δημοσίευση της μεγάλης έρευνας της Greenpeace «Η Σφαγή του Αμαζονίου», στην οποία συνδέεται η καταστροφή του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του πλανήτη με τη ζήτηση καταναλωτικών προϊόντων στο δυτικό κόσμο, τα γεγονότα εξελίσσονται ραγδαία. Αρχικά, μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες, όπως η Adidas, η Nike και η Timberland αναζήτησαν τη συνεργασία με την Greenpeace και ανακοίνωσαν πολιτικές που διασφαλίζουν ότι οι πρώτες ύλες των προϊόντων τους (δέρμα) δε θα προέρχονται από κτηνοτροφικές εταιρίες που σχετίζονται με την καταστροφή δασικών εκτάσεων του Αμαζονίου και τη μετατροπή τους σε βοσκοτόπια.

Ήταν μία πολύ σημαντική νίκη, που έθεσε τις βάσεις για τις σημερινές εξελίξεις.

Σήμερα λοιπόν, στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας η Greenpeace οργάνωσε ειδική εκδήλωση στην οποία τρεις από τις μεγαλύτερες κτηνοτροφικές εταιρίες στον κόσμο – οι βραζιλιάνικες Marfrig, Bertin και JBS-Friboi – ανακοίνωσαν την υιοθέτηση περιβαλλοντικών και κοινωνικών κριτηρίων για να διασφαλίσουν ότι τα βοοειδή τους δεν προέρχονται από βοσκοτόπια που δημιουργήθηκαν σε πρόσφατα κατεστραμμένες περιοχές του Αμαζονίου.

Στα μέτρα  αυτά περιλαμβάνεται η παρακολούθηση  των αλυσίδων εφοδιασμού και η  θέσπιση συγκεκριμένων στόχων για την καταγραφή των αγροκτημάτων που τροφοδοτούν με βοοειδή, καθώς και η θέσπιση μέτρων για τον τερματισμό της αγοράς βοοειδών από προστατευόμενες περιοχές ή και αγροκτήματα που χρησιμοποιούν πρακτικές καταναγκαστικής εργασίας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Κυβερνήτης Μπλέρο Μάγκι της πολιτείας Μάτο Γκρόσο, που παρατηρείται ο μεγαλύτερος ρυθμός καταστροφής του Αμαζονίου, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα υποστηρίξει όλες τις προσπάθειες διάσωσης του Αμαζονίου και θα παρέχει ακόμα και εικόνες από δορυφόρο για την καλύτερη καταγραφή και παρακολούθηση.  

http://www.greenpeace.org/greece/news/amazon-win

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP