92χρονος εναντίον Shell

>> Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2009


Αν και 92 χρονών , ο Alfred Donovan όλως περιέργως πραγματοποιεί εκστρατεία μέσω ίντερνετ. Τόσο ο ίδιος όσο και ο 62χρονος γιος του αποτέλεσαν για περισσότερο από μια δεκαετία αγκάθι για την Royal Dutch Shell. Πατέρας και γιος διαχειρίζονται ένα από τα πιο παλιά και αποτελεσματικά «site κριτικής» που μέχρι και ο στρατός καλοπληρωμένων δικηγόρων γιγαντιαίων εταιρειών πετρελαίου δεν ξέρουν πως να το εξουδετερώσουν.

Ο αριθμός των λεγόμενων «site κριτικής», οι οποίες υπάρχουν για να επικρίνουν και γενικά ενοχλούν εταιρείες, ανθρώπους, και θεσμικά όργανα, έχουν αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και απ’ότι φαίνεται πρόκειται για μια τάση που ήρθε για να μείνει.

Για παράδιειγμα η εκστρατεία αυτού του μήνα κατά της σούπερ-διαταγής που εκτελείται από τους δικηγόρους Carter Ruck για λογαριασμό της Trafigura. Χιλιάδες χρήστες του Twitter συντέλεσαν στην επιτυχία της εκστρατείας, η οποία αναμένεται να εξετάσει εκ νέου το πώς το διαδίκτυο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση του μεγάλου κεφαλαίου.

Όπως λέει στην Guardian o John Donovan,πρώην επιχειρηματίας μάρκετινγκ : « Η εκστρατεία ενάντια στην Trafigura επανέφερε στην επικαιρότητα- ακόμα και για κάποιον σαν εμένα - την δύναμη του διαδικτύου και των νέων μέσων. Ποτέ δεν μπορείς να ελπίζεις από τη στιγμή που οι εταιρείες αυτές διαθέτουν πολλά χρήματα και δικηγόρους. Τώρα υπάρχει μια εναλλακτική λύση για να επιβληθούν νομικά μέτρα. Μπορούμε να επηρεάσουμε σε μεγάλο βαθμό με πολύ μικρό κόστος».

Την περασμένη εβδομάδα οι Donovans μοίραζαν φυλλάδια έξω από το Shell HQ στο Λονδίνο διαφημίζοντας την ιστοσελίδα τους, http://royaldutchshellplc.com/ Στην πραγματικότητα δεν έχουν τόση ανάγκη την δημοσιότητα – η σελίδα τους είχε πάνω από 2 εκατ. επισκέψεις τον περασμένο μήνα - και τα φυλλάδια ήταν απλώς ένας τρόπος να τσιγκλήσουν μια εταιρεία με την οποία βρίσκονται σε πόλεμο από τις αρχές της δεκαετίας του 90’.

Η συγκεκριμένη σελίδα είναι τόσο επιτυχής που την χρησιμοποιούν υπάλληλοι του Κρεμλίνου και ερευνητές των ΗΠΑ. 

Επιπλέον αρκετοί δημοσιογράφοι, γνωρίζοντας ότι το site δέχεται τακτικά αρκετές διαρροές πληροφοριών από εργαζομένους της Shell ,αναζητούν εκεί τις ιστορίες τους. Από τη δημιουργία του πρώτου site ενάντια στην Shell το 1995,εκτιμάται πως οι Donovan έχουν δημοσιεύσει περίπου 24.000 άρθρα σχετικά με την εταιρεία.Ένα πιο παλιό και επιτυχημένο site κριτικής ήταν το www.mcspotlight.org,το οποίο ιδρύθηκε μετά την περίφημη δίκη McLibel,με ανάμιξη των McDonalds το 1997. Άλλη τοποθεσία, το www.ihatedell.net, αποτελεί ένα φόρουμ για τους επικριτές της εταιρείας ηλεκτρονικών υπολογιστών Dell. Η απάντηση της Dell ήταν να συνεργαστεί με τους επικριτές της, αντί να προσπαθεί να την κλείσει με νομικά μέσα σε αντίθεση με την τράπεζα επενδύσεων Goldman Sachs που απέτυχε σε νομική προσφορά ενάντια στο www.goldmansachs666.com.

Η Katy Howell, διευθύντρια του Immediate Future , το οποίο ειδικεύεται στην κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, πιστεύει ότι το Dell έδωσε την κατάλληλη απάντηση στο site που της άσκησε κριτική , προσθέτοντας: « Η Dell μίλησε με τους επικριτές της και ανταποκρίθηκε στις ανησυχίες τους. Μετέτρεψαν δηλαδή κάτι αρνητικό σε θετικό».

Η εκστρατεία των Donovans είναι εμπνευσμένη από ένα παράπονο, σύμφωνα με το οποίο η Shell έκλεψε πνευματική ιδιοκτησία από την εταιρεία εμπορίας της. Τα νομικά νομοσχέδια από τέσσερις δικαστικές υποθέσεις στη δεκαετία του 1990 σχεδόν σακάτεψαν τους δυο άνδρες. Η Shell διερευνηθεί πλήρως τους ισχυρισμούς των Donovans , και το 1999, συμφώνησε σε μια « ειρηνευτική συμφωνία » σύμφωνα με την οποία οι Donovans πήρε ένα άγνωστο ποσό. Ωστόσο, η πληρωμή ήταν πολύ μικρότερη από το 1 εκατ. λίρες που αρχικά επιδίωξαν. Οι Donovans ισχυρίζονται πως η Shell παραβίασε τότε την συμφωνία τους μιλώντας στο κοινό σχετικά με την υπόθεση. Η Shell αρνείται την παραβίαση οποιουδήποτε μέρος της συμφωνίας με τους Donovans.

Από τότε, η Shell θεωρείται ότι έχει έρθει σε επαφή με τους Donovans τουλάχιστον μία φορά, χρησιμοποιώντας ένα μεσάζοντα , για την επίλυση των διαφορών τους. Ο John Donovan δεν σχολίασε το γεγονός αλλά δεν έδειξε να συμφωνεί για την διαμεσολάβηση.

Πριν από τέσσερα χρόνια η Shell είχε εμπλακεί σε μια διαμάχη με τον ρυθμιστή της Ρωσσίας σε περιβαλλοντικά ζητήματα,σχετικά με γεωτρήσεις για το φυσικό αέριο στο Sakhalin Island. Τελικά αναγκάστηκε να παραιτηθεί του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της στο σχέδιο, κάτι το οποίο κόστισε στην Shell δισεκατομμύρια σε απώλεια εσόδων. Αργότερα, ο ρυθμιστής , Oleg Mitvol, αναγνώρισε δημοσίως την βοήθεια των Donovans όσον αφορά τη λήψη πληροφοριών σχετικά με τους ισχυρισμούς των περιβαλλοντικών καταχρήσεων από τη Shell. Η εταιρεία αρνήθηκε πως παραβίασε κάποιον περιβαλλοντικό κανονισμό.

Νωρίτερα φέτος η ιστοσελίδα ανακοινώνοσε σχέδια της Shell για χιλιάδες απολύσεις. Όπως λέει τώρα ο Donovan βοηθά τους ερευνητές των ΗΠΑ να εξετάσουν τη χορήγηση αδειών γεώτρησης κοιτασμάτων πετρελαίου, παρέχοντάς τους παράλληλα πληροφορίες που διέρρευσαν στον ιστοχώρο του.

Μάλιστα το site διεύρυνε την θεματολογία του ώστε να συμπεριλάβει και άλλες ιστορίες για τη βιομηχανία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. « Ήξερα όταν άρχισα την σελίδα αυτή,πως αν παρέμενε στατική,με μια ιστορία δηλαδή,ο κόσμος θα μας επισκεφθεί μία φορά και ποτέ ξανά». λέει ο Donovan. « Γι 'αυτό πρόσθεσα νέα στοιχεία, που περιλαμβάνουν τόσο αρνητικές όσο και θετικές ιστορίες για την Shell».

Ωστόσο η Shell παραμένει ο κύριος λόγος επισκεψιμότητας του site, ενώ ο Donovan φαίνεται να μην έχει καμιά πρόθεση να χαλαρώσει στις αποκαλύψεις του. Όπως λέει χαρακτηριστικά:

« Ο πατέρας μου είναι 92 χρονών. Έτσι αν ζήσω τόσο καιρό υπάρχει αρκετός χρόνος για να συνεχίσω λίγο ακόμη το χόμπι μου».

Η Shell μιλώντας για τους Donovans λέει : «Διαφωνούμε απόλυτα με πολλές από τις πληροφορίες και τη βάση πάνω στην οποία θέτουν τους ισχυρισμούς τους».

Οι Donovans ζουν στο Essex, αλλά η ιστοσελίδα φιλοξενείται στο Ντάλας του Τέξας, και έχει ενσωματωθεί στην Αμερική σαν μια μη κερδοσκοπική επιχείρηση. Άλλωστε οι νόμοι στις ΗΠΑ προσφέρουν καλύτερη προστασία ενάντια στις προσπάθειες για κλείσιμο εταιρειών.. Η Shell προσπάθησε να ανακτήσει το όνομα της σελίδας της , αποκαλώντας τους Donovans καταληψίες του κυβερνοχώρου, αλλά το 2005 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας απέρριψε την προσφυγή.

Θα σταματούσαν οι Donovan αν δεν τους πρόσφερε η Shell μια μεγάλη επιταγή; « Είναι υπεράνω χρημάτων» λέει, αλλά δεν έχει καμία αμφιβολία ότι οι δικηγόροι της Shell που τους παρακολουθούν στενά, περιμένουν για ένα λάθος που θα δώσει στην εταιρεία την ευκαιρία να αντεπιτεθεί.

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP