Τα πουλιά δίνουν ελπίδα, αρκεί να τα προστατεύουμε

>> Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου 2009


ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΦΩΤΙΑ:

- Τα πουλιά που φώλιαζαν στις περιοχές που κάηκαν, τις εγκαταλείπουν άμεσα μετά τη φωτιά και καταφεύγουν σε γειτονικές περιοχές για να βρουν καταφύγιο, τροφή και νερό. Ωστόσο, τα πουλιά γρήγορα επιστρέφουν εκεί όπου ζούσαν πριν την πυρκαγιά. Αυτό συμβαίνει μέσα σε μερικές εβδομάδες ή λίγους μήνες και οπωσδήποτε μέχρι την ερχόμενη άνοιξη, όταν πρόκειται τα πουλιά να φωλιάσουν ξανά. Στο τέλος, πολλά πουλιά καταφέρνουν με επιτυχία να εγκατασταθούν ξανά στα καμένα δάση, χρησιμοποιώντας τα καμένα δέντρα για να κουρνιάζουν και να αναζητούν τροφή. Όσα μάλιστα, όπως οι παπαδίτσες και οι δρυοκολάπτες, φωλιάζουν σε τρύπες δέντρων (και όχι σε φυλλωσιές) μπορούν και να φωλιάσουν στα καμένα δέντρα.

- Κάποια είδη που προτιμούν ανοιχτές περιοχές, όπως κορυδαλλοί και πέρδικες (και από τα θηλαστικά: ο λαγός), μολονότι άμεσα δυσκολεύονται από έλλειψη τροφής και καταφυγίου, μετά τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου βρίσκουν στις καμένες περιοχές ιδανικό βιότοπο με άφθονη χαμηλή βλάστηση που προτιμούν.

- Σε πολλές από τις καμένες περιοχές, τα πρεμνοβλαστήματα των θάμνων, μαζί με τη χαμηλή βλάστηση που θα βγει μετά τις φθινοπωρινές βροχές, δημιουργούν μια αφθονία από σπόρους, βοσκή και έντομα, που προσελκύει πολλά πουλιά. Ακόμη και τα καμένα δέντρα προσφέρουν τροφή αφού φιλοξενούν ξυλοφάγα έντομα.

- Ιδιαίτερη οικολογική σημασία για όλα τα ζώα έχει η ύπαρξη άκαυτων πυρήνων όπως συστάδες δέντρων ή θάμνων, χωράφια, τμήματα από ρεματιές, ακόμη και μεμονωμένα δέντρα ή θάμνοι που γλίτωσαν από τις φλόγες. [Για παράδειγμα, στις καμένες περιοχές της Αιγιάλειας, όπου η Ορνιθολογική υλοποιεί πιλοτικό πρόγραμμα καταγραφών μετά τη φωτιά του 2007, αρκεί να υπάρχουν ένα ή δύο άκαυτα δέντρα μέσα σε καμένη έκταση δεκάδων στρεμμάτων για να φωλιάσει ένα ζευγάρι Τρυγόνια].

Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι τα πουλιά (όπως όλα τα ζώα) υποφέρουν κατά την περίοδο αμέσως μετά την πυρκαγιά. Αν όμως καταφέρουν να επιβιώσουν για ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα μερικών εβδομάδων έως λίγων μηνών, πολλά από αυτά θα βρουν στις καμένες περιοχές ένα αρκετά ικανοποιητικό οικοσύστημα για να ζήσουν.

Περισσότερα : www.ornithologiki.gr

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP