Ο 'Συνηγορος του Πολίτη' παρεμβαίνει ξανά για τον υγροβιότοπο του Βουρκαρίου...

>> Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου 2009

Η ανεξάρτητη κρατική αρχή "Συνήγορος του Πολίτη" με νέα του έκθεση αναφέρεται στο θέμα του υγροβιοτόπου του Βουρκαρίου Μεγάρων και καλεί την τοπική και κεντρική διοίκηση να λάβουν άμεσα μέτρα προστασίας της οικολογικά ευαίσθητης αυτής περιοχής....

Σας παραθέτουμε σήμερα το υπ’ αριθμ. πρωτ. 12392/2005.2.7/12-08-2009 έγγραφο του «Συνηγόρου του Πολίτη» με το οποίο η Ανεξάρτητη Αρχή διαπιστώνει:

α) τη σοβαρή υποβάθμιση της περιοχής του Βουρκαρίου λόγω σωρείας παρεμβάσεων,
β) την αδράνεια της Διοίκησης να προστατέψει τον υγρότοπο, λόγω εσφαλμένης ερμηνείας του νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τις χρήσεις γης στην περιοχή (συγκεκριμένα εκτιμάται ότι η θαλάσσια και παράκτια περιοχή του υγροτόπου μένουν εκτός του χαρακτηρισμού ως βιομηχανικής περιοχής), και
γ)
τη σαφή πρόθεση από μέρους του ΥΠΕΧΩΔΕ για προστασία του υγροτόπου, όπως αυτή επιβεβαιώνεται από την πρόβλεψη ειδικού προγράμματος προστασίας του Βουρκαρίου στο σχέδιο νόμου που τέθηκε από το Υπουργείο για δημόσια διαβούλευση από τον Απρίλιο του 2009, και προτρέπει:

i) τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να αναστείλει τη χορήγηση αδειών στην περιοχή και
ii) παρακαλεί το Δήμο Μεγάρων να διαβιβάσει σχετική αίτηση στο ΥΠΕΧΩΔΕ, επισημαίνοντας του παράλληλα ότι: «το μείζον ζήτημα της προστασίας του υγροτόπου Βουρκαρίου χρήζει άμεσης! και ουσιαστικής!!! αντιμετώπισης».

Το έγγραφο αυτό θέτει για μια ακόμα φορά την αναγκαιότητα για την αναστολή των οικοδομικών εργασιών στην περιοχή του υγροβιοτόπου γιατί όπως διαπιστώνει υπάρχει ανάγκη να διαφυλαχθεί το Βουρκάρι από μη αναστρέψιμες βλάβες μέχρι να κατοχυρωθεί νομοθετικά η προστασία του...

ΑΠΕΥΘΥΝΟΥΜΕ ΈΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΊΑ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΔΕΙΩΝ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΕΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ!

ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΑ ΜΙΚΡΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΕΡΓΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ (ξύλινη περίφραξη και παρατηρητήρια πουλιών)

ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΜΠΑΖΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑΠΟΤΕΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ!

ΑΥΤΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΛΆΧΙΣΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΑΓΑΠΑΜΕ, ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟ - ΣΤΟΛΙΔΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Ο ΦΟΡΕΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΡΚΑΡΙΟΥ ΘΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΘΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΕΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΑΝΑΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ!

vourkari.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP