26 Σεπτεμβρίου: Ημέρα Γοπing* για καθαρές παραλίες

>> Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2009Τενεκεδάκια αναψυκτικών που λαμπυρίζουν, σακούλες πεταμένες και θαμμένες στην άμμο, χαρτιά που τα παρασέρνει ο άνεμος στις θάλασσες και γόπες…αποτσίγαρα παντού. Αυτό το θέαμα κρατάει χρόνια και δεν λέει ν' αλλάξει. Σε κάθε περίπτωση, μικρές πράξεις, που στο εξωτερικό θεωρούνται αυτονόητες και αποτελούν κοινό τόπο, όπως περισσότεροι κάδοι απορριμμάτων σε παραλίες, σε κεντρικά σημεία και τουριστικές περιοχές, καθώς και ατομικά σταχτοδοχεία μπορούν να βοηθήσουν.

Ωστόσο στις 26 Σεπτεμβρίου αναλαμβάνουμε δράση...και καθαρίζουμε όσες περισσότερες παραλίες μπορούμε σε όλη την Ελλάδα. Μαζέψτε φίλους και γνωστούς και καθαρίστε την αγαπημένη σας παραλία. Ο καθένας μας μπορεί με την παρέα του, σε όποια παραλία βρεθεί, να μαζέψει όσο περισσότερες γόπες μπορεί!

Δεν αρκεί να καθαρίσουμε τις παραλίες πρέπει να σταματήσουμε να σβήνουμε και τα τσιγάρα μας στην ύπαιθρο.

Στις παραλίες της Αττικής υπάρχουν κατά μέσο όρο 39 γόπες ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ κάθε μία από αυτές χρειάζεται 1 με 5 χρόνια για να διαλυθεί. Από τα 5 τρισεκατομμύρια τσιγάρων που κατασκευάζονται κάθε χρόνο τα 4,5 δεν καταλήγουν σε τασάκια ή σκουπίδια. Επίσης, υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις μεγάλων ψαριών όπως φάλαινες και δελφίνια που πεθαίνουν από την κατάποση γοπών που έχουν πεταχτεί στη θάλασσα!

Επισκεφτείτε το site:

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP