Τσίρκο με ζώα...

>> Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2009


Για άλλη μια φορά γινόμαστε θεατές του ίδιου έργου.. Για άλλη μια φορά η δημοτική αρχή δεν κάνει τίποτα..Ποιοτική διασκέδαση – πρωτοτυπία – καλοστημένες παραστάσεις… έτσι περιγράφονται οιπαραστάσεις των τσίρκων από το Σωματείο των... εργαζομένων σε αυτά.. κατά πόσο είναι αλήθεια όμως;

Άραγε όσοι παρακολουθούν με τα παιδιά τους ξέρουν τι γίνε
ται πίσω από τα φανταχτεράφώτα και τις καλοστημένες σκηνές; Γνωρίζουν την πραγματικότητα που βιώνουν τα ζώα καθημερινά στα τσίρκο; Ή το μόνο που βλέπουν είναι τα ακροβατικά νούμερα, τα φανταχτερά ρούχα και ταλαμπερά φώτα;Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι διαφορετική…

Τα ζώα ζουν φυλακισμένα σε άθλιες συνθή
κες. Κακοποιούνται καθημερινά και υποβάλλονται σε κάθε είδους «τιμωρία» προκειμένου να εκτελέσουν τα κόλπα που πρέπει,για να "διασκεδάσουν" τους θεατές. Ζώα που τα έχουν πάρει με την βία από το φυσικό τους περιβάλλον και τα έχουν καταδικάσει να ζήσουν στην αιχμαλωσία για το υπόλοιπο της ζωής τους.

"Ένας πολιτισμός κρίνεται
από το πώς οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στα ζώα" Mahatma Gandhi


Φυσικά όταν πια δεν τα χρειάζονται, τα σκοτώνουν ή τα παρατάνε. Οι περιβαλλοντολογικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο διαμαρτύρονται, διαδηλώνουν,φωνάζουν ΟΧΙ ΣΤΑ ΤΣΙΡΚΟ ΜΕ ΖΩΑ.. αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα η πολιτεία και οι υπεύθυνοι δεν ανταποκρίνονται.

Παρ’ όλες τις καταγγελίες που έγιναν για το τσίρκο MASSIMO που ήταν στην Βόρειο Ελλάδα, από οργανώσεις αλλά και απλούς φιλόζωους πολίτες, για τα αποδεδειγμέναφαινόμενα κακοποίησης ζώων, με το πιο γνωστό την κακοποίηση ελέφαντα από υπάλληλο του τσίρκο, τίποτα δεν έγινε και τίποτα δεν άλλαξε..

Στον Μαραθώνα εγκαταστάθηκε άλλο ένα τσίρκο με ζώα εδώ και λίγες μέρες παρ’ όλο που δεν έχει την απαραίτητη άδεια. Το τσίρκο Arbell (Europeo
), παρ’ όλες τις διαμαρτυρίες μας προς τους ίδιους αλλά και προς τις αρμόδιες δημοτικές αρχές της περιοχής του Δήμου Μαραθώνα ή του Δήμου Νέας Μάκρης, εκείνο συνεχίζει κανονικά της παραστάσεις του. Ο Δήμαρχος ρίχνει το μπαλάκι στον Εισαγγελέα, η αστυνομία και ο Εισαγγελέας στον Δήμαρχο.. και πάει λέγοντας. Η ουσία είναι όμως ότι τα ζώα που βρίσκονται εκεί υποφέρουν καθημερινά για να διασκεδάσουν όσοι θεατές δεν ξέρουν ή δεν θέλουν να ξέρουν.

Είναι ντροπή μας σε έναν πολιτισμό όπως ο Ελληνικός με την βαθιά ριζωμένη ιστορία του να είμαστε ακόμα στον μεσαίωνα στο θέμα της συμπεριφοράς μας προς τα ζώα.

Πρέπει επίσης να γνωρίζουμε και τα εξής που επισημαίνει η περιβαλλοντική οργάνωση ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ:

- Το παράνομο κυνήγι ειδών υπό εξαφάνιση είναι από τους κύριους
προμηθευτές των τσίρκο. Για να συλληφθεί ένα μικρό εξοντώνεται η μητέρα του ή και ολόκληρη η αγέλη.
- Τα περισσότερα ζώα που συλλαμβάνονται πεθαίνουν, είτε στη μεταφορά είτε στηδιάρκεια της εκπαίδευσης.
- Οι συνήθεις μέθοδοι εκπαίδευσης είναι: πείνα, δίψα και ανελέητο ξύλο.
- Ο παγκόσμιος παράνομος τζίρος από το εμπόριο άγριων ζώων και προϊόντων είναι τρίτος μετά το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων.
- Οι συνθήκες μεταφοράς και διαβίωσης είναι εντελώς αφύσικες για τα άγρια ζώα(κλουβιά-κατοικίεςς πολύ μικρών διαστάσεων, πλήρης ακινησία για το 90% της ζωής τους,απότομες κλιματικές αλλαγές, τροφή κακής ποιότητας που συχνά περιλαμβάνει και τααδέσποτα ζώα της περιοχής).
- Η έλλειψη κατάλληλης κτηνιατρικής φροντίδας αποδεικνύεται και μόνο από το γεγονός ότι τα τσίρκο δεν περιλαμβάνουν ειδικευμένο κτηνίατρο στο προσωπικό του.
- Τα ζώα που γερνώντας είναι ανίκανα να εργασθούν, πωλούνται για να γίνουν πειραματόζωα ή εγκαταλείπονται οπουδήποτε ή εκτελούνται.
- Όπου η εκπαίδευση δεν τρομοκρατεί αρκετά το ζώο ώστε να εκτελέσει τα εντελώς έξωαπό τη φύση του νούμερα (π.χ. φλεγόμενο στεφάνι για τις τίγρεις, ισορρόπηση στο ένα ή ταδύο πόδια για τους ελέφαντες) τότε η λύση για τους εκπαιδευτές είναι οι ναρκωτικές ουσίες.

Δυστυχώς όμως σε αυτή την αδιαφορία και αμάθεια του απλού πολίτη για τα όσασυμβαίνουν στα τσίρκο με ζώα, συμβάλουν και τα ΜΜΕ, παρουσιάζοντας στην τηλεόραση καθημερινά σχεδόν προγράμματα με τέτοιου είδους παραστάσεις.

Και δυστυχώς όλοιξέρουμε την δύναμη που έχει η τηλεόραση στον κόσμο. Η ΕΤ3 έχει αγοράσει τα δικαιώματα για προβολή του τσίρκο MASSIMO, για 10 χρόνια και κάθε βράδυ σχεδόν δείχνει το ψυχαγωγικό της πρόγραμμα αγνοώντ
ας την γενική κατακραυγή για τις παραστάσεις αυτές και παρακινώντας τον κόσμο να τα δει από κοντάαδιαφορώντας για αυτά που συμβαίνουν πίσω από τα λαμπερά φώτα.

Το Alter κάθε πρωί στις 6:30 παρουσιάζει ψυχαγωγικό πρόγραμμα: Ένας πολύ καλός τρόπος απόδρασης! Ο κόσμος των ζογκλέρ, κλόουν και ακροβατών διασκεδάζουν τους τηλεθεατές ενώ οι ελέφαντες και τα λιοντάρια προσφέρουν ένα φαντασμαγορικό σόου. Αναφέρεται στα σχόλια για το πρόγραμμα του. Αλήθεια έχουν δει από κοντά πως προσφέρουν αυτό το φαντασμαγορικό σόου οι ελέφαντες και οι τίγρεις;

Το Star μας έδειχνε αρχές του χρόνου στις εκπομπές της Άννας Δρούζα ελέφαντα
τον οποίο ανάγκασαν να παίξει φυσαρμόνικα, ενώ έφεραν κοντά του και ένα μικρόφωνο για να “τραγουδήσει”, μία καμήλα, την οποία πλησίασαν παιδάκια να τη χαϊδέψουν κλπ. Η Κα Δρούζα μάλιστα ρώτησε και έναν υπεύθυνο απτό τσίρκο αν την ταλαιπωρούν που την έχουν στο στούντιο και αυτός είπε “όχι, έχει φάει κανονικά και είναι μια χαρά”. Λες καιαυτό είναι μόνο.. για να μάθουν αυτά τα κόλπα όμως; Πως τα έμαθαν; Με λιχουδιές και χάδια; Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι αυτά τα ζώα δεν γεννήθηκαν για να γίνουν γελωτοποιοίγια μας.


Γεννήθηκαν για να ζουν στην άγρια ζούγκλα
και όχι σε ένα κλουβί 5x5.

Το μέλλον οδηγεί σε επιχειρήσεις - τσίρκο χωρίς ζώα, που παγκοσμίως λειτουργούν αποδεχόμενες ακριβώς τις πιο πάνω θέσεις μας ενάντια στην κακομεταχείριση των ζώων και προτιμώνται από το συνειδητοποιημένο κοινό, τέτοια μόνο θεάματα επικροτούμε.

Για τους λόγους αυτούς καταγγέλλουμε τα τηλεοπτικά κανάλια και προτρέπουμε όλους τους τηλεοπτικούς θεατές να μην παρακολουθούν τέτοιου είδους «ψυχαγωγικές εκπομπές», ελπίζοντας ότι τα ίδια αυτά τηλεοπτικά κανάλια θα τις αφαιρέσουν από το καθημερινό τους πρόγραμμα.

Πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε αυτή την κακοποίηση των ζώων. Και για να γίνει αυτό πρέπει να συμβάλλουμε ΟΛΟΙ.Επίσης σας γνωρίζουμε ότι σε περίπτωση που κάποιο κανάλι δεν συμβάλει σε αυτή τηνκοινή προσπάθεια και συνεχίσει να προβάλει στο τηλεοπτικό του πρόγραμμα τις «ψυχαγωγικές εκπομπές» τσίρκο με ζώα, θα λαμβάνει μέσω δικηγόρου, εξώδικο υπογεγραμμένο από 11 φιλοζωικά σωματεία και 8 πολίτες.

Με την ελπίδα να εισακουστούμε και να δούμε αποτελέσματα και όχι λόγια…


Για την Ομάδα Ενωμένων Ενεργών Φιλοζωικών Σωματείων
Οι Υπογράφοντες:
ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΧΙΜΑΙΡΑ» ΛΕΡΟΥ
ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΑΙΣΩΠΟΣ» ΚΑΒΑΛΑΣ
ΖΩΟΦΙΛΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΕΛΠΙΔΑ & ΣΤΟΡΓΗ» ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΥΟ ΝΕΡΙΟΥ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΟΖΩΩΝ «Ο ΑΡΓΟΣ»
πολιτισμός περιβάλλον ζωοφιλία ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΖΩΑ ΝΙΚΗΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΑΡΓΟΣ» ΚΑΤΕΡΙΝΗ-ΠΙΕΡΙΑΜΚΟ
ΣΟΛΩΝ ΛΑΜΙΑ PSYCHANIMAL ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ


Ομάδα Ενωμένων Ενεργών ΦιλοζωικώνΣωματείων


troktiko.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP