Παγανή, Λέσβος: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκινούν ξανά δραστηριότητες στο κέντρο κράτησης για μετανάστες χωρίς έγγραφα

>> Τρίτη, 18 Αυγούστου 2009


Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) ξεκινούν ξανά δραστηριότητες στο κέντρο κράτησης της Παγανής, στο νησί της Λέσβου. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στους μετανάστες χωρίς έγγραφα που κρατούνται στο κέντρο.

Από την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, μία ομάδα των ΓΧΣ αποτελούμενη από μία ψυχολόγο και διερμηνείς έχει αρχίσει να εργάζεται μέσα στο κέντρο κράτησης, όπου αυτή τη στιγμή κρατούνται πάνω από 800 άτομα.

«Βλέπουμε ότι υπάρχει μία επιτακτική ανάγκη για παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για πολλούς κρατουμένους μέσα στο κέντρο. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν βιώσει ένα πολύ δύσκολο και εξαιρετικά επικίνδυνο ταξίδι προκειμένου να φτάσουν στην Ελλάδα και βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με ένα αβέβαιο μέλλον μέσα στη χώρα», δήλωσε η Μίκυ Βαν Χέρβεν, Επικεφαλής της Αποστολής των ΓΧΣ για τους μετανάστες, τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

«Αυτή τη στιγμή, με τη μεγάλη εισροή μεταναστών χωρίς έγγραφα και αιτούντων άσυλο στη χώρα και την απόφαση να κρατούνται για μεγαλύτερη χρονική περίοδο, η κατάσταση μέσα στο κέντρο είναι πολύ δύσκολη, καθώς περισσότεροι από 800 μετανάστες χωρίς έγγραφα, ανάμεσά τους παιδιά και έγκυες γυναίκες, βρίσκονται στριμωγμένοι μέσα σε θαλάμους κράτησης που έχουν φτιαχτεί για να χωρούν το πολύ 400 άτομα».

Οι ΓΧΣ εργάζονταν μέσα στο κέντρο κράτησης της Παγανής από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο του 2008. Κατά τη διάρκεια αυτών των τεσσάρων μηνών, μία ομάδα των ΓΧΣ παρείχε πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη και ψυχοκοινωνική υποστήριξη και επίσης πραγματοποίησε κάποια έργα για τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και διαβίωσης.

Ωστόσο, η ομάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με σοβαρά εμπόδια στην προσπάθειά της να έχει πρόσβαση στους θαλάμους κράτησης και στους μετανάστες που χρειάζονταν ιατρική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.


Ως αποτέλεσμα, το Σεπτέμβριο του 2008, οι ΓΧΣ αποφάσισαν να τερματίσουν τις δραστηριότητές τους, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης μέσα στο κέντρο κράτησης και την παροχή ιατρικής βοήθειας στους μετανάστες χωρίς έγγραφα.

Η απόφαση των ΓΧΣ να αρχίσουν ξανά να εργάζονται στην Παγανή πάρθηκε ύστερα από τη σύναψη μίας συμφωνίας συνεργασίας με τις εθνικές και τοπικές αρχές και τη δέσμευσή τους ότι θα διασφαλίσουν στους ΓΧΣ την πρόσβαση στους μετανάστες χωρίς έγγραφα μέσα στο κέντρο κράτησης για την παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, η Ελλάδα έχει σκληρύνει τη στάση της απέναντι στους μετανάστες χωρίς έγγραφα και τους αιτούντες άσυλο στη χώρα. Κάθε μέρα η αστυνομία συλλαμβάνει μετανάστες χωρίς έγγραφα, ενώ τα κέντρα κράτησης είναι γεμάτα από μετανάστες.

«Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αυξήσει την περίοδο κράτησης των μεταναστών χωρίς έγγραφα μέχρι και έξι μήνες, θα επιδεινώσει αισθητά την κατάσταση μέσα στα κέντρα κράτησης.

Οι ΓΧΣ αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει μία επιτακτική ανάγκη να παράσχουμε όσο το δυνατόν περισσότερη υποστήριξη σε αυτή την ευάλωτη ομάδα ανθρώπων», συμπλήρωσε η Μίκυ βαν Χέρβεν.

Παρά το γεγονός ότι ο καταυλισμός των μεταναστών στην Πάτρα έχει κατεδαφιστεί, οι ΓΧΣ συνεχίζουν να παρακολουθούν την κατάσταση των μεταναστών χωρίς έγγραφα και των αιτούντων άσυλο στην πόλη. Επίσης λειτουργούν τακτικά κινητές ιατρικές μονάδες και όταν κρίνεται απαραίτητο διανέμουν είδη προσωπικής υγιεινής, υπνόσακους και δοχεία για τρόφιμα και νερό
Στα τέλη Αυγούστου, οι ΓΧΣ θα ξεκινήσουν να παρέχουν ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε μετανάστες χωρίς έγγραφα σε άλλα δύο κέντρα κράτησης στον Έβρο και στη Ροδόπη.

http://xorisynora.wordpress.com/

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP