Σύλληψη για διενέργεια παράνομης υποβρύχιας αλιείας στη Σαλαμίνα

>> Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2009

Συνελήφθη, απογευματινές ώρες χθες, στη θαλάσσια περιοχή ΠΕΡΑΝΙ Σαλαμίνας, από προσωπικό πλωτού περιπολικού του Λιμενικού Σώματος, 56χρονος, διότι κατελήφθη να διενεργεί υποβρύχια αλιεία με χρήση απαγορευμένης χημικής ουσίας (γαλαζόπετρα). Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.

Σαν ανέκδοτο ακούγετε η παραπάνω ανακοίνωση του ΥΕΝ, αφού εδώ και χρόνια αυτό που γίνεται στη Σαλαμίνα δεν γίνεται πουθενά αλλού.

Η υπεραλίευση της θάλασσας από τους χιλιάδες ερασιτέχνες - επαγγελματίες ψαράδες καθώς και η καταστροφή του βυθού από ασυνείδητους που με τη χρήση αέρα ψαρεύουν όστρακα (κυδώνια), έχουν κάνει το βυθό της Σαλαμίνας να μοιάζει με σεληνιακό τοπίο.

Οι αρχές αν θέλουν είναι εύκολο να περιορίσουν όλους αυτούς του παράνομους τρόπους ψαρέματος, γιατί δεν το κάνουν; υπάρχει κάποιο όφελος από αυτή την ιστορία; Ο κόσμος που ασχολείται με το ψάρεμα έχει αυξηθεί τόσο πολύ που στα μαγαζιά που πουλούν δολώματα πρέπει να κάνεις κράτηση πριν από κάτι ημέρες για να βρεις δόλωμα. Εμείς δεν κρίνουμε τον νόμιμο ερασιτέχνη-επαγγελματία ψαρά αλλά τον κάθε παράνομο που σκοπό έχει το κέρδος εις βάρος των πολλών και φυσικά του περιβάλλοντος.

Καλό θα είναι η Λιμενική Αρχή να κάνει πιο καλά και πιο υπεύθυνα το έργο της μήπως μπορεί να σωθεί κάτι από αυτά που έχουν απομείνει.


http://salamina-press.blogspot.com/Η ΧΗΜΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ

Παράνομη βέβαια, αλλά δημοφιλής, η χρησιμοποίηση χημικών και δηλητηριωδών ουσιών αποτελεί μέρος της εφευρετικότητας πολλών συμπατριωτών μας. Εφαρμόζεται τόσο σε θάλασσες, όσο και στις λίμνες και τα ποτάμια. Τα ψάρια στόχος, είτε θανατώνονται, είτε απλώς παραλύουν και φτάνουν έτσι στην επιφάνεια.

Ο "φλόμος" αποτελεί το πιο διαδεδομένο και ...παραδοσιακό δηλητήριο. Τα ψάρια που θανατώνονται με αυτή τη μέθοδο, αναγνωρίζονται από τα θολά τους μάτια και δεν παρουσιάζουν "νεκρική ακαμψία". Το κρέας τους δηλαδή είναι μαλακό και αλλοιώνεται εύκολα. Ο θειικός χαλκός (η κοινή γαλαζόπετρα) αποτελεί ένα μέσον με ανάλογη ... αποτελεσματικότητα, κυρίως για γλυκά νερά.


Πιο βίαιος όμως είναι ο θάνατος από χλωρίνη. Η ουσία αυτή προκαλεί φλεγμονές στα βράγχια των ψαριών, παράλυση και τελικά ασφυξία
.

Είναι διαδεδομένη μεταξύ των ερασιτεχνών, κυρίως στην προσπάθειά τους να βγάλουν ψάρια ή χταπόδια από το θαλάμι τους. Ευρεία όμως χρήση της χλωρίνης γίνεται και στα ποτάμια της χώρας μας.

Η πυκνότητα αυτής της δραστηριότητας μπορεί να υπολογιστεί από τον αριθμό των εγκαταλελειμμένων πλαστικών φιαλών, των οποίων η παρουσία σε απομακρυσμένες περιοχές δεν έχει άλλη εξήγηση.

Φυσικά οι θιασώτες του είδους δεν διστάζουν να δράσουν και σε προστατευόμενες περιοχές όπως είναι το συγκρότημα των ποταμών Αώου και Βοϊδομάτη. Στον τελευταίο μάλιστα χρησιμοποιούνται και εκρηκτικά για την αλιεία της άγριας
πέστροφας.

Greenpeace

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP